koronavírus tájékoztató

Koronavírus tájékoztató

koronavírus tájékoztató

Kedves Vendégünk,

Továbbra is várjuk Önt a megszokott nyitvatartási időben

Stúdiónkban az egészségéről az alábbi intézkedések mellett gondoskodunk:

✅ Szalonba érkezéskor mindenkinek kötelező az alkoholos kézfertőtlenítés

✅ A használt eszközöket minden kezelés után a szokottnál is alaposabb módon fertőtlenítjük

✅ Naponta 3-szor a teljes szalont orvosi fertőtlenítő szerek segítségével takarítjuk

Betegen senki ne jőjjön masszázsra a saját és masszőre érdekében!

Minden más estben várjuk Önt továbbra is, higiénikus, tiszta környezetben

Copeman hernia

A Copeman hernia a keresztcsont tájékán jól tapintható babnyi vagy nagyobb mogyorónyi fájdalmas csomók amelyek  a fascia lumbodorsalison tapinthatóak és az izomfascia alatti zsírszövet okozza.

A csomók lényegében a zsírszövet sérve ami kidudorodik az elgyengült bőnyén keresztül. A szalagok közé beszorult kötőszövet időközönként be is gyullad. Szabad szemmel jellemzően nem láthatóak, de újakkal könnyen kitapinthatóak az ágyéki-keresztcsonti tájékon. Meglepően gyakori amit mi is tapasztalunk, a hátfájások kb. 15%-ban fordul elő zsírszövet hernia. Nagyon fájdalmasak tudnak lenni és nemcsak lokálisan, hanem a fájdalom sugározhat a derékvonalban oldalra vagy a lábakba is. Előrehajláskor, megnyomódáskor érzékeny, szoros ruházat, deréköv viselésekor fájdalmas.

Jellemzően szimmetrikusan helyezkednek el a csomók a keresztcsont két oldalán és a kissé túlsúlyos nők illetve az ülő életmódot folytatok körében gyakoribb. Mi viszont 30-40 év közötti átlagos testalkatú férfiak esetében is többször tapasztaljuk. Háromszor akkora az előfordulási aránya a nők körében mint a férfiakéban.

Epi-sacro-iliac lipomának is nevezte Ries Emil orvos. Mivel elsőnek Dr. Ries publikálta ezzel a lipomával kapcsolatos tanulmányokat (1937) magát az elváltozást róla kellett volna elnevezni. Első kutatásai során több mint 1000 beteget vizsgált meg, hogy többet tudjon meg a lipomáról.

Ries Emil szerint nagyon sok hátfájás okozója ez a sunyi betegség az episacroiliacalis lipoma. Vizsgálatai szerint a legtöbb érintett személy 30-50 év közötti volt. Volt akinek viszonylag nagy herniája volt és nem volt fájdalma illetve volt akiknek kisebb zsírsérvük volt és nagy fájdalmakkal küszködtek.

A Ries féle vizsgálati módszer, technika lényege az, hogy asztalra felül a vizsgálandó személy és előrehajol. Ekkor könnyen meg lehet tapintani a csomókat. Finoman el is lehet mozgatni őket. Nem minden derékfájdalom oka zsírcsomó és nem minden zsírcsomó okoz fájdalmat ezért nehezebb eldönteni, hogy mi is okozza pontosan a deréktáji fájdalmat. Ha érintésre, finom nyomásra jobban fáj, illetve még ki is sugárzik lehet következtetni, hogy episacroiliacális lipoma.

Alakja általában hengeres, bab alakú, viszonylag szabályos. Mérete viszont eltérő, a kis borsószemtől a 2-3 centiméter átmérőig szélesen mozog. Lehet 1-1 vagy több csomó is egyik illetve másik oldalon. A bőr a csomó felett eltolható és tapintásra rugalmas-puha de néha keményebbnek is lehet érezni. Lágy fibroma. Általában a csípő-keresztcsont ízülettől 3-5 cm távolságra szimmetrikusan helyezkednek el. Abban az időben, ahogy sokszor ma is injekcióval és műtéttel kezelték az episacroiliacális lipomát.

Copeman és Ackerman később 1944-ben publikáltak egy terjedelmesebb cikket egy orvosi lapban ahol rávilágítottak arra, hogy a hernia a reumás fájdalmakban milyen szerepet játszik, hogyan nyomhatja az idegeket és ereket is. Buborék zsírnak is nevezték a zsírsérvet. Nagyon sok boncolást végeztek ezzel kapcsolatosan illetve a fibrositis okát keresve.

Azt állapították meg, hogy a herniálodást okozhatja a fascia gyengesége ami lehet veleszületett vagy időközben fellépett trauma (pl. autóbaleset).

Sokszor megijednek az emberek, hogy esetleg ezek daganatok, de szerencsére nem.

Meglepően sok ügyfél érkezik hozzánk olyan deréktáji panaszokkal amiknek a hátterében a Copeman hernia áll vagy állhat. Még nekünk masszőröknek is van Copeman herniánk. Egyik fiatal férfi kollégánk is érintett. Nézzük át mit is lehet vele esetleg tenni, mert sokszor sajnos téves elképzelések vannak róluk a kezelhetőséget illetően.

Természetesen nem nekünk masszőröknek a feladata meghozni a diagnózist, a fentebb leírtak csak általános információként szolgálnak.

A munkánk abban áll ebben az esetben, ha nem indokolt a komolyabb orvosi kezelés, esetleg műtét, hogy a Copeman hernia körül finoman óvatosan masszírozunk, kiterjesztve a masszázskezelést a lumbogluteális (fenék és derék) régióra, az alsó végtagokra ha érintettek illetve a hát alsó szakaszára vagy akár az egész hátra. A trigger pontokat is érintjük. A kezelést kiegészíti az enyhe decompresszió is az ágyon valamint a fájdalomcsillapító hatású és oxigénizációt fokozó BEMER mágnesterápiás kezelés.

Vigyázat, a Copeman hernia semmilyen esetben sem tévesztendő össze a discus herniával vagyis a porckorongsérvvel. Az orvosi szakirodalom még az ultrahang kezelést ajánlja a fájdalmak csökkentésére, esetleg az elektromos mikrostimulációt a hernia körül gyenge árammal. Mivel a fájdalmat paraspinális izomgörcsnek  is tulajdonítják ezért lehet sikeres a nyugtató, nyújtó, görcsoldó masszázs vagy ultrahang. A csomókat nem szabad nyomni, legkevésbé sem megkísérelni „visszanyomni”. A kineziológiai tapasz felragasztása is segíthet a fájdalmak mérséklésében.

A konzervatív kezeléseket nagyjából ki is merültek ezen a szinten a Copeman hernia esetében. Ezen felül már csak orvosi beavatkozásokkal lehet segíteni, mint injekciók vagy a műtéti eltávolítás.

Ami közhiedelemben terjed a szakmában és az emberek között is, hogy csontkovácsolással „visszanyomható” a sérv az nem igaz. Nem hatásos a chiropraktika vagy népi nevén a csontkovácsolás ebben az esetben.

Bár több hozzánk járó középkorú hölgynek is megszűntek a fájdalmai illetve volt aki meg mert volna esküdni, hogy a csomók mérete csökkent, mi nem tapasztaltuk a csomók méretének csökkenését, csak a fájdalom megszűnését ami azért nem elhanyagolható tényező az aktív munkaképes lakosság esetében.

A mi célunk az, hogy megelőzésképpen javítsunk a hozzánk ellátogatók fizikai állapotán.

A veleszületett kötőszöveti gyengeséggel senki nem tud mit kezdeni, de az elhízásra, túlsúlyra érdemes odafigyelni mert hajlamosító tényező lehet. Sajnos a hirtelen drasztikus fogyás sem előnyős és kedvezhet a Copeman hernia kialakulásának.

A nagyon erősen megszorított deréköv, nadrágszíj sem tesz jót a deréktáji képletek esetében. Túlsúlyos embereknek (de nem csak nekik) ajánlanánk inkább a hózentróger használatát. Sem a nyirokereket, sem az izmokat, sem az artériás-vénás ereket, sem a belső szerveket nem szorítjuk el vele.

Senki ne hozzon öndiagnózist és tőlünk se várják ezt el, hanem az első út mindig vezessen a szakorvosokhoz akik megállapítják hogy ténylegesen mi is van a háttérben.

Kineziológiai tapasz

Dr. Kenzo Kase a kineziológiai szalag feltalálója Japánban született az 1940-es évek elején és sajnos elég beteges gyermek volt ami miatt felmentést kapott a testnevelési órákról. Volt tüdőgyulladása, tuberkulózisa, vesefertőzése és több allergiája is. A gyógyító vénát nagymamájától örökölte, aki gyógynövényekkel, akupunktúrával, moxával, masszázzsal, manuálterápiával kezelte az embereket.

Dr. Kase inkább természetgyógyász gondolkodású volt, vagyis a megelőzésre fektette a hangsúlyt, illetve véleménye szerint komplex többlépcsős megoldásokban kell gondolkodni és azt is egyénre szabva a gyógyítás terén. Nincsenek kőbe vésett szabályok, hiszen mindenkinek más és más a problémája.

Dr. Kase együtt dolgozott orvosokkal, sebészekkel, gyógytornászokkal, gyógymasszőrökkel és természetgyógyászokkal ahhoz hogy létrehozhasson egy kapcsolatot a különböző kezelési paradigmák között.  Amit ma integrált orvoslásnak hívunk, azt Dr. Kase már régóta alkalmazta. Az orvostudomány, a pszichológia, a komplementer medicina segítségével összpontosított a megelőzésre, az egészség fenntartására, a beteg-orvos kapcsolatra és nemcsak a páciens fizikai kezelésére hanem a mentális, érzelmi állapotára is.  Dr. Kenso manuálterápiás kezelései az ízületekre irányultak, de sokszor nem voltak elég hatékonyak, mert sok esetben rövid idő eltelte után minden visszatért az eredeti állapotba. Ekkor kezdett el gondolkodni azon, hogyan is tudná meghosszabbítani a kezelések hatékonyságát, tartósságát. A páciensei azt kérték tőle, hogy küldje haza velük a kezeit.

Ha ezt nem is tudta megoldani, de azt igen, hogy elkezdett kísérletezni rögzítő szalagokkal. Eleinte pocsék eredményekkel, mert merevek voltak ezek a szalagok, inkább ízületi merevséget és mozgáskorlátozottságot idéztek elő,  valamint a rajtuk lévő ragasztó allergiás tüneteket váltott ki. A kezdeti sikertelenség nem szegte kedvét és sok kísérletezés során megszületett az a rugalmas, porózus, légáteresztő, könnyű, az emberi bőrhöz hasonló erősségű pamut szalag ami már megfelelő volt, hogy megőrizze az ízületek mozgástartományát valamint olyan ragasztót tartalmazott ami hipoallargén tulajdonságú és nem okozott bőrproblémákat, kiütéseket. A ’70-es évek végén Dr. Kenzo Kase aztán szabadalmaztatta is a kinesio taping eljárást.

A széles közönség számára a kinezio tape szalagok talán a 2008-as pekingi olimpián résztvevő sportolók révén tűntek fel, a sportszervezők nem kis fejfájását eredményezve. Nem tudták eldönteni elsőre, hogy legális-e a szalag használata vagy sem. Doppingnak minősül vagy sem a szalag használata. Mivel semmilyen kémiai anyagot nem tartalmazott a szalag emiatt aztán szabad utat kapott a használata, ahogy pl. a köpöly is.  Rá négy évre, a 2012-es londoni olimpián már a sportolok kb. egyharmada használta a kineziológiai szalagokat.

A kineziológiai szalag lényegében egy dinamikusan rögzítő mechanikus tapasz ami kiegészítő terápia a különböző ízületi fájdalmak,  izomfájdalmak, mozgásszervi problémák kezelésében. Gyors, hatékony és fájdalommentes segítséget nyújt a sportsérülések, gerinc illetve végtagfájdalmak kezelésekor, ficamok, húzódások esetében. A kineziológiai tapasszal a különböző ragasztási eljárások segítségével korrigáló, regeneráló, erősítő hatásokat lehet elérni.

Annak ellenére, hogy a kineziológiai tapasz hatásai meglepően gyorsak főleg a rövidebb távú fájdalomcsillapításban valamint a mozgástartomány növelésben, izomsérülések, gerincsérülés, „ostorcsapás” nyaki gerincszakasz sérülés, krónikus vállfájdalmak és hátfájdalmak esetében, a kutatások eredményei mégsem tudják egyöntetűen bebizonyítani a hatásmechanizmusát.  Ahogy a méhek esetében a méhkirálynő kizárólagos táplálékát, a méhpempő alkotó elemeit, fehérjéit máig sem sikerült megfejteni és ismeretlenek úgy a kineziológiai szalag aprólékos „tudományos” magyarázata is még várat magára.

A kineziológiai szalag lényege:

• A kineziológiai szalag stabilizálja az érintett testrészt

• A bőr és bőr alatti kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával meggyorsítja a regenerációt

• A fájdalomérző receptorokra ható nyomás csökken, analgetikus hatása van

• A fájdalomcsillapításban gyors segítséget nyújt

• Megelőzésképpen is használható

• Lerövidíti a gyógyulási időszakot

• Akár azonnal, de jellemzően a 3-ik naptól lehet érezni a felhelyezett szalag hatását

• Biztonságos, nem okoz fájdalmat (ok, a levételekor néha igen :) )

• Hatóanyagokat nem tartalmaz a szalag

• Viszonylag könnyen rögzíthető és a márkás termékek stabilan jól is ragadnak/tapadnak, tartósak, víznek is jól ellenállnak

• A bőr valamint a bőr alatti szövetek fellazulnak

• Javul a vérkeringés, fokozódik az oxigénizáció és a sejtszintű tápanyag-ellátottság, metabolizmus intenzívebb lesz

• A nyirokkapilárisokban a nyirok áramlása felgyorsul

• Salakanyagok kiürülése felgyorsul

• Duzzanatok, ödémák csökkentése

• Izomgörcsök kialakulásának megelőzése

• Gyulladások bekövetkezésének mérséklése

• Beszűkült mozgástartományok növelésére

• Támogatja a proprioceptorok munkáját, javul a mozgás, izomfunkciók javítása

Ki helyezhet fel kineziológiai szalagot?

Ahhoz, hogy tényleg szakszerűen és jó helyre legyen feltéve egy kineziológiai szalag nem elegendő egy tape tanfolyamot elvégezni hiszen nem önálló szakma hanem ráépül az orvosok, gyógytornászok, gyógymasszőrök, fizioterapeuták, természetgyógyászok, humánkineziológusok, védőnők, edzők, testnevelők stb. képzéseire és ismereteire, ismerni kell az adott terület anatómiáját, tudni kell mi okozza a panaszt. A kineziológiai szalagnak sokféle felhelyezési technikája van mint izomtechnika, fascia technika, ín/szalagtechnika, nyiroktechnika,  korrekciós technika, stb. amik közül ki kell választania a terapeutának a megfelelő  változatot. Fontos, hogy a szövetek milyen irányban vannak elhúzva, hiszen ha nem megfelelően akkor nemhogy csökkennének, hanem még növeljük is a fájdalmakat vagy elzárhatjuk a nyirokereket és éppen ödémát idézhetünk elő.

Bármilyen jó is legyen egy leírás az interneten vagy egy youtube videó, mindenkit arra biztatunk, hogy képzett terapeutához menjen  inkább, mert nem egy hosszadalmas idő a kineziológiai szalag felhelyezése és nem is annyira drága.

Mikor érdemes még kineziológiai szalagot még feltetetni?

• Korlátozott ízületi mozgások

• Görcsös izomzat

• Sportsérülések

• Ficamok, húzódások

• Hát-, nyak-, derék-, vagy fejfájások esetében

• Krónikus gyulladásos tünetek kiegészítő kezelése lehet mint teniszkönyök vagy golfkönyök

• Sarkantyú, sarokfájdalmak

• Rehabilitáció

• Tartásjavítás

A kineziológiai szalag felhelyezésének esetleges kontraindikációi, ellenjavallatai:

• Mindenféle bőrbetegség esetén, hámhiány, égési sérülés, nyílt seb, nagyobb anyajegyek, erősen visszeres területek

• Nagyon elvékonyodott pergamenszerű időskori bőrfelületen

• Trombozisveszély esetén

• Vérzékenységre való hajlam

• Daganatos megbetegedések

• Akut gyulladások, láz

• Nyiroködéma, extrém duzzanat esetében (nem a szalag a megfelelő kezelés, kórház!)

• Terhesség első 3 hónapja és utolsó hónapja főleg a deréktájékon és hason

• Valamint sajnos akkor is ha a kliens allergiás a kineziológiai szalag anyagára vagy a ragasztóra.

Nincs két egyforma ember és ezért sokoldalúan kell megközelíteni az egyént a kineziológiai szalag felhelyezése esetében. Masszőreink önállóan és masszázzsal egybekötve is  ragasztanak szalagot az egyéni problémákat és igényeket figyelembe véve. A színeknek mi óriási jelentőséget nem tulajdonítunk. A szalagok anyaga színtől függetlenül egyforma, azokban különbségek nincsenek. A színek egyrészt divat másrészt a színterápia alapján vannak kiválasztva. Vannak meleg színek mint a narancssárga, pink, piros valamint hideg színek mint a világos vagy sötétkék de fekete, sárga és lila szalag is kérhető. Általában túlműködés, gyulladások esetében hideg színeket, míg alulműködés, lassú vérkeringés, legyengült izomzat esetében meleg színű szalagokat használunk.

A mi masszőri munkánkat is segíti a szakszerűen felrakott kineziológiai szalag. Foglaljon időpontot masszőrjeinkhez akik a kinesio taping technikákban járatosak.

Mélymasszázs

Bevezettük a GerincFix protokollba az egykezes és a kétkezes gépi mélymasszázst végző gépeket. Eredetileg gyógyászati célokra lettek kifejlesztve az 1970-es években Kanadában. A gépek állítható impulzussal rendelkeznek, 18-35 mélyvibráció másodpercenként. Az egykezes gép egy gumikorongon keresztül, míg a nagy kétkezes gép 8 gumikorongon keresztül adja le az impulzusokat a kezelendő testfelületre. Ezeket az impulzusokat kézzel főleg hosszabb időn keresztül nem lehet a masszőr által létrehozni. A kézi géphez speciálisan kialakított trigger pont és gerinc oszlop melletti mélyizomzatot kezelő cserélhető fejegységek csatlakoztathatok. A kétkezes “nagygép” a nagy súlyával és a 8 koronggal nagyon hatékonyan és gyorsan tudja átdolgozni a nagyobb izomcsoportokat a legmélyebb rétegekben is.  Bőr, kötőszövet, izomrost, fascia, egyaránt érintve van. A Thumper  titka az impulzusokban rejlik. A motor ereje függőleges irányú lökésszerű impulzussá alakul, amely a legmélyebb izomrétegekbe is eljut. A kézzel végzett masszázst nagy mértékben kiegészíti és a teljesítményének a 95%-a valóban az izmok mélyére hat.

A fordulatszabályzó segítségével munka közben is változtathatjuk a gép erejét. A gép önmagában 3,2 kg, így nem kell rányomni a készüléket a kezelt felületre. Elég, ha csak „vezetjük” vagy „leparkoljuk” egy-egy területen.

 

Hatékony lehetőség az izomfájdalmak csillapításában, izomerő növelésében, a felszaporodott tejsav gyorsabb elszállításában, az izomtónus normalizálásában, mozgásszervi rehabilitációban, sportolás előtti és utáni lazításban és regenerálódásban, sportsérülések megelőzésében, teljesítőképesség fokozásában, izomláz (fascialáz) oldásában, általános közérzet javításában, kondíciójavításban, alakformálásban, cellulit kezelésben is.

Célja még a vibrálásoknak a simaizomgörcsök oldása, a hörgőkben felszaporodott nyákok oldása, lelki feszültségek oldása, a bőridegek és a felületes szövetek ingerlékenységének csökkentése, izmok melegítése és elernyedése.

A vibráció hatására az érfalak áteresztőképessége nő ami által a sejtszintű anyagcserefolyamatok is gyorsulnak, a bomlástermékek, a gyulladáskeltő anyagok gyorsabban elszállítódnak. A vibrálások nem csak helyi szinten, hanem reflexes úton a teljes szervezetben vérbőséget idéznek elő.

 

A géppel végzet mélymasszázst nem ajánljuk:

 • Sovány testalkatú embereken
 • Kontrollálatlan magas vérnyomás esetében
 • Vérrögösödési hajlam esetében
 • Lymphoedema
 • Bőrbetegségek, mint például övsömör, herpesz, vagy extrém dermatitisz, például ekcéma, pattanások vagy nagy felületen psoriasis
 • Akut neuropathia
 • Terhesség
 • Perifériás érrendszeri betegség
 • Veseproblémák, vesekő
 • Műtét után orvosi engedély nélkül
 • Súlyosabb, előrehaladott osteoporosis
 • Megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmak
 • Előrehaladott stádiumú rendellenességek
 • Pacemakerrel és ízületi protézissel rendelkezők esetében
 • Pszichés problémákkal, epilepsziával rendelkező emberek esetében
 • Hason, fejen, felszínes csontok felett, kitágult vénák felett, vísszeresség esetében, ízületeken, emlőkön, nemi szerveken, nyakon, közvetlenül vesék felett nem végzünk vibrálásokat a géppel
 • Egyébként az általános ellenjavallatai megegyeznek a masszázs ellenjavallataival amiket kéretik gondosan betartani a saját egészség védelmének érdekében.
 • Ha bárki úgy érzi, hogy egészségi állapotában vannak tisztázatlan kérdések, keresse fel okvetlenül kezelőorvosát.

A gépi mélymasszázs jól kiegészíti a masszőr munkáját és fokozza a masszázs élettani hatásait, az oxigénizációt a nehezebben elérhető mélyebben fekvő izomrétegekben is.

Jöjjön el és próbálja ki valamelyik szalonunkban a gépi mélymasszázst és induljon neki az év végi ünnepeknek laza izomzattal, feszültség és fájdalmak nélkül.

Karácsonyi akciónk

Decemberben 10 perc masszázs ajándékba…

December 31-ig a legkedveltebb kezelésünket a GerincFix Exclusive 50-et plusz 10 perc ajándék masszázs kezeléssel toldjuk meg, tehát változatlan kedvező áron 60 percnyi kezelést vehet igénybe.

Egészség kupon, nem csak a karácsonyfa alá

Ezen felül akik december 31-ig vásárolnak szeretteiknek Egészség kupont a GerincFix Exclusive50  kezelésre akkor a kupon lejáratáig (3 hónap a kiállítás napjától) él a kedvezmény.

Egészség kupont természetesen az összes többi kezelésre is lehet vásárolni, de azok kondíciói változatlanok.

Mi is lehet nagyobb kincs és ajándék a fa alatt, mint szeretteinknek az egészsége?

Várunk sok szeretettel mindenkit a Ferenc téri és Hűvösvölgyi úti szalonunkban.

Érdeklődjön az Egészség Kuponról elérhetőségeinken most

Kérdések és válaszok a szakmai kompetenciáról

Mostanában sok levél, üzenet, kérdés érkezik szinte ugyanazzal a tartalommal, hogy milyen betegségeket gyógyítunk?

Hát ebben a kérdéskörben egy kicsit el kell időznünk, hogy tisztázzunk jó pár dolgot.

Először is a betegségek gyógyítása az orvosok feladata, nem a mi feladatunk, nem a mi kompetenciánk! Sőt a betegségek diagnosztizálása is az orvosok feladata. Attól, hogy a jó masszőrök többnyire ismerik a legáltalánosabb mozgásszervi betegségeket, elváltozásokat, degenerációkat, tudnak egy orvosi leletet olvasni/értelmezni, tudnak latinul még nem diagnosztizálnak! Ez nem a mi hatáskörünk, nem a mi feladatunk, nem a mi kompetenciánk! Hiába is kérdeznek meg minket, hogy mi mit mondunk egyik vagy másik esetben. Mindig csak azt tudjuk mondani újra és újra, hogy betegségek esetén szakorvosi rendelőket kell megkeresni.  Mi nem beteg emberekkel foglalkozunk hanem betegség megelőzéssel, egészség fenntartásával, az általános fizikai közérzet megtartásával, javításával a lehető legmagasabb színvonalon. Mi azt szeretnénk elérni, hogy mindenki minél tovább aktív maradjon fájdalmak nélkül.

 

Szóval semmiféleképpen sem lépjük át a fizikai közérzetet javító, megfelelő fizikai közérzetet fenntartó kezelések rangsorát. Hozzánk az emberek azért jönnek, hogy regenerálódjanak, javítsunk a bőr, a kötőszövetek, az izom állapotán és ezáltal a teljes szervezet homeosztázisát javítjuk beleértve az ízületeket is reflexes úton. Serkentjük a keringési rendszereket, ezáltal a metabolizmus fokozódik, a nem kívánatos bomlástermékek elszállításra kerülnek és friss oxigéndús, tápanyagdús vér jut mindenhová a szervezetben, az inaktív területekre is, a kevésbé aktív perifériás régiókba is. Segítjük az ízületek tehermentesítését, a porc homeosztázisának javítását, a ízületeket körbevevő képletek regenerálódását, egészséges állapotuknak fenntartását, a porckorongok regenerálódását, megfelelő magasságuknak fenntartását, ellapulásuk/kiboltosulásuk mérséklését.

Ezt az állapotot egy komplex módszerrel érjük el. Eszközeink a profi masszőrök tudása és hozzáértő keze, a nyújtó (dekompressziós) pad, a mágnesterápiás nemzetközileg elismert BEMER készülék, specifikus masszázságy és masszázsszék, mélyizomzatot-kötőszövetet stimuláló fascia regeneráló és lazító gép stb. .

 

Konkrét kérdésként merültek fel a Bechterew vagy (Spa), lumbágó, isiász, idegbecsípődés, porckorongsérv, gerincsérv, spondylolisis, csigolyaívtörés, akut radiculitis, cox arthrosis akut gyulladással kísérve stb. betegségekre vonatkozó gyógyítási lehetőségek. Ezek a betegségek számunkra mind ismeretesek, de az első út mindig az orvoshoz kell vezessen, hiszen Ő állapítja meg, hogy egyrészt tényleg ez a betegség és nem csak egy feltételezés és amennyiben valóban így van és megvan a diagnózis, akkor is az orvos lesz az aki megmondja a lehetséges terápiáknak, kezeléseknek a sorát, idejét, alkalmazhatóságát a beteg állapotának megfelelően. Természetesen ha nincs akadálya akkor minden további nélkül lehet hozzánk is jönni, de az orvos véleményét kikérve. Ne tőlünk várják, hogy mondjuk meg mi lehet a baj?!

Egy jó masszőr egy egészséges emberen is fedezhet fel elváltozásokat és ezekben az esetekben azonnal segít neki elirányítani a megfelelő szakemberhez. Sokszor előfordult már velünk is, hogy meg kellett tagadjuk a kezelést a kliens érdekében és elirányítottuk szakorvoshoz.  Mi azt valljuk, hogy az időben elkezdett egészséget fenntartó, karbantartó, revitalizáló, izomnyújtó vagy erősítő (ez a pillanatnyi állapottól függ) kezeléseink segíthetnek megelőzni vagy időben eltolni egyes degeneratív jellegű betegségek, állapotok kialakulását. Hiszen ezen betegségek ha nem komoly előzmények, traumák, veleszületett degenerációk miatt alakultak ki hanem időközben szerzett betegségek megfelelő életmóddal, karbantartással valószínűleg megelőzhetőek lettek volna. VALÓSZÍNŰ!!! – De egyáltalán nem biztos.

Mi mindig feltételes módban beszélhetünk, konkrétumokról soha. Hiszen oly bonyolult és összetett az emberi szervezet, hogy biztosat állítani… igencsak badarság lenne. Annyit talán igen, hogy az FIX, hogy aki hozzánk bejön az már tett valamit az egészsége érdekében. Ha mást nem is legalább annyit, hogy addig is kimozdult otthonából és felkelt a kanapéról és bejött hozzánk, addig is megmozgatva a testét.

 

Komolyra fordítva a szót, mi abban hiszünk, hogy mozogjunk eleget, keressünk erőnlétünknek megfelelő mozgásnemet, együnk normális ételt, igyunk eleget, nevessünk sokat, űzzük el a stresszt, nyújtsunk sokat és természetesen járjunk el masszázsra illetve a kezeléseinkre. Ezek egyike sem CSODASZER csak CSODÁLATOS eszköz az egészség fenntartásának menetében. Természetesen dolgozunk Scheuermann, korai Bechterew szakaszában és más orvosok által diagnosztizált betegséggel küzdő kliensekkel is, de csak úgy ha minden tisztázva lett szakorvos által és ajánlotta a masszázsainkat számára. Nem a betegségeket gyógyítjuk, hanem a betegség mellett fellépő izomspazmusokat oldjuk főleg masszázzsal.  Tehát nyomatékosítani szeretnénk, hogy mi SZIGORÚAN egészséget fenntartó kezeléseket végzünk, EGÉSZSÉGES embereken, hogy elkerüljék a mondhatni civilizációs problémáknak tekinthető degeneratív mozgásszervi elváltozások idő előtti kialakulását. A szervezet korral járó kopását, illetve az egyoldalú munkából vagy versenysportból fakadó elváltozásokat nem tudjuk megakadályozni, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az állapot minél később vagy minél mérsékeltebben következzen be. Mivel a masszázs egyik legfontosabb alappillérünk, erre építjük a kezeléseinket és a többi csak kisegíti ezt. A több évezrede csiszolódott masszázst valamint ha szakavatott kezek végzik ezeket a mechanikai fogásokat az emberi test anatómiáját ismerve akkor létrejönnek a szervezetben a lokális/helyi segítő hatások, a reflexes vagy távolhatások illetve az indirekt segítő vagy szakszóval reflexes konszenzuális hatások. Ezek nagyon fontos dolgok, mert ez a három alappillér fogja fenntartani, segíteni az egyén egészségi szintjének fenntartását a mi munkánkban.

 

Nagyon távol áll tőlünk, hogy bárkit is arra biztassunk, hogy kerülje el a szakorvosi konzultációkat-kezeléseket, sőt mindenkit arra biztatunk, hogy először keressen fel orvos szakembert, vizsgáltassa ki magát gondosan és kérje ki a véleményét, hogy neki megfelelő-e a masszázs illetve bármely más saját vagy más szolgáltató által végzet kezelés. Ha szükséges akkor pedig az orvos szakember hozza meg a diagnózisát, tegyen javaslatot a kezelésére és mi ehhez a kezelési tervhez igazodunk. Se nem cáfoljuk meg, se nem bagatellizáljuk, végképp nem beszéljük le az embereket az orvos által tanácsolt kezelésekről, esetleg gyógyszerekről. Mi minden esetben irányadónak tekintjük az orvos(ok) utasításait, véleményeit és alkalmazkodunk a kezelési protokollhoz.

Ezért is van az, hogy a betérő klienseink esetében a beleegyező nyilatkozat kitöltésével felhívjuk a figyelmet arra, hogy speciális MEGLÉVŐ betegségek esetében ne minket keressenek meg legelőszőr, hanem szakrendelőt. Ettől függetlenül, ha valaki bejön hozzánk és felmerül menet közben a legkisebb gyanú is, hogy szenvedhet esetleg egy betegségben akkor tanácsoljuk a kliensünknek, hogy saját érdekében minél hamarabb keressen fel egy orvost és a kételyeket tisztázza le a legrövidebb úton.

 

Az emberi egészség oly ingatag és annyi, de annyi minden lehet a háttérben egy-egy probléma kialakulásában, hogy sokszor több nagyon felkészült orvos szakember konzíliumban, megannyi drága és bonyolult diagnosztikai eljárással alátámasztva is nehezen hozza meg a megfelelő diagnózist.

Természetesen tudjuk azt is, hogy teljesen egészséges ember nem létezik, hiszen mindenkinek van valamilyen rejtett vagy kevésbé rejtett nyűgje baja, de a komolyabb betegségekkel tényleg mindenki forduljon orvoshoz. Kiváló szívvel-lélekkel dolgozó szakemberek dolgoznak országszerte,  az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben is pl. akikkel van ismeretség és akikhez nyugodt lélekkel fordulhat bárki.

 

Mi abban hiszünk, hogy megelőzésképpen időnktől, anyagi helyzetünktől függően mindent tegyünk meg amit csak lehetséges az egészségünk fenntartása érdekében.

Mi abban hiszünk, hogy megéri hetente legalább egyszer elmenni és időt-energiát szánni egy mozgásos (jóga, aerobic, fitness, gyógytorna, stb) órára majd egy alapos masszázsra izom-kötőszövet karbantartásra, nyújtásra.

Folyamatos képzéseken vesznek részt a masszőrök, frissítik tudásukat, a legmodernebb izomkezelő gépeket használják  és a legújabb technikákat igyekeznek megtanulni és beépíteni a napi protokollba. Mi azt gondoljuk, hogy a jó masszőr keze aranyat ér és mindenkor betartja az etikai és kompetencia határokat.

 

A nálunk dolgozó masszőrök szinte mindegyike érintett valamilyen fokon a gerincoszlopot érintő elváltozások terén. Az egyik masszőr kolléganőnek hosszú éveken keresztül viselt a gyermeke corsettet súlyos gerincferdülése miatt, másik kolléganőnek a gyermeke kerekesszékes maradt mert a gyermekkori gerincvelőtumor mozgásképtelené tette, férfi kollégánk kórházban napi szinten rehabilitációval foglalkozik orvosi team mellett, másik kolléga nem tudott az ágyból kikelni lumbális porckorongsérv miatt illetve oly mértékűek voltak a nyaki sérv miatti panaszok (felső végtagok zsibbadása), hogy álmatlan éjszakák sorát vonta maga után. De mindezen kollégákra az jellemző, hogy mivel testközelből megismerkedtek ezen szenvedésekkel és a velük járó testi/lelki fájdalmakkal a lehető legnagyobb tisztelettel, empátiával, megértéssel, szakértelemmel fordulnak a vendégekhez, azokhoz az emberekhez akik megkeresnek minket. Tehát a tudásuk legjavát teszik bele, hogy saját problémájukból kiindulva a lehető legtöbbet tudjanak segíteni embertársaikon és ami legfontosabb vidáman, derűvel, feladások nélkül, mert az élet megtanította számukra a kemény leckéket, de leginkább azt, hogy soha nem kell feladni, hanem küzdeni, küzdeni a végletekig. Önmagukért és másokért is.

A lelkes csapatunk nem csak úgy lett valahogy, hanem az évek hosszú sorai alatt mindegyik kolléga sokat tanult, hogy aztán „ csapatba verődve” egységesen, egymást segítve, teamben segítsenek szigorúan szakmai kompetencia határokat betartva másokon.

 

Végezetül egy idézetet szeretnénk megosztani a kedves olvasóval dr. Héjjas István gondolataiból, hogy mi pontosan tudjuk azt, hogy minél többet tanulunk, annál inkább rájövünk, hogy milyen keveset tudunk és ez egy alázathoz, szakmai alázathoz vezet minket:

 

„Egy klasszikus hasonlat szerint a tudomány olyan, mint egy világos gömb, amely sötét térben lebeg. A gömb belsejében vannak a tudományos ismeretek, körülötte pedig egy határtalan, ismeretlen birodalom található. Minél nagyobb a tudásunk, annál nagyobb a világos gömb. A nagyobb gömb egyre nagyobb felületen érintkezik a külső sötét térrel, és ezért egyre több a megválaszolatlan kérdés. Ezek a megválaszolatlan kérdések a gömb felszínét borítják, a külső térben pedig csupa olyan kérdés lapul, amelyekről azt sem tudjuk, hogy ilyen kérdés egyáltalán létezhet.” dr. Héjjas István

 

Szép kártya elfogadóhely lettünk

Örömmel tájékoztatjuk minden kedves ügyfelünket, hogy Ferenc téri stúdiónkban Szép kártya elfogadóhely lettünk. A Hűvösvölgyi úti stúdióban egyenlőre még nem lehet fizetni vele.

Kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy milyen szolgáltatások számolhatók el, illetve milyenek nem a szabadidő alszámlából.

A SZÉP Kártyára vonatkozó 55/2011. (IV. 12.) Kormányrendelet szerinti felsorolás alapul vételével

ismertetjük a szabadidős szolgáltatásokat.

 

 1. Egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR’08 86.90-ből)

Olyan (a kórházak, az orvosok és a fogorvosok tevékenységén kívüli) humánegészségügyi ellátás számolható el, amelyek nem igényelnek, nem foglalnak magukban orvosi

gyógykezelést, így pl.:

 • fizikoterápia, ergoterápia, gyógytestnevelés
 • orvosi gyógymasszázs, hátgerincmasszázs
 • optometria, látásvizsgálat
 • dentálhigiéniai kezelés
 • röntgen, az ultrahang, az MRI vizsgálat
 • terhesgondozás (felügyelet a terhesség és a szülés alatt, az anyák szülés utáni felügyelete)
 • családtervezés (beleértve a gondozást is)
 • foglalkozás terápia
 • akupunktúra
 • aromaterápia
 • beszédterápia, logopédia
 • homeopátia
 • táplálkozásterápia
 • természetgyógyászati ellátás
 • sóterápiás barlang szolgáltatása
 • lovas terápia

Ezek a tevékenységek végezhetőek egészségügyi intézményben, vállalatokhoz, iskolákhoz, idősek otthonaihoz, érdekvédelmi és önsegélyező szervezetekhez tartozó rendelőkben, valamint a kórházakon kívül bentlakásos egészségügyi intézményekben csakúgy, mint saját rendelőben, a betegek otthonában vagy bárhol.

 

Az alábbi szolgáltatásokat azonban NEM LEHET Széchenyi Pihenőkártyával kiegyenlíteni:

 • orvosok, fogorvosok, kórházak tevékenysége
 • az életmentő műszerek és egészségügyi személyzet nélküli betegszállítás
 • gyógyászati segédeszközök, így pl. látásjavító eszközök, szemüveg készítése.
 • védőnői és ápolói szolgáltatás
 • orvosi laboratóriumok tevékenysége
 • mentőszolgálat
 • vér-, sperma-, transzplantációs banki szolgáltatás
 • mentál-egészségügyi ellátás
 • diéta
 • inhaláció, inhalációs terápia
 • klímaterápia

2. Előadó-művészet (TEÁOR’08 90.01)

 

Elszámolható:

 • élő színházi, koncert-, opera vagy táncművek és egyéb színpadi alkotások megtekintése (nézői jegy);
 • művészcsoportok, cirkuszok vagy társulatok, zenekarok, együttesek előadásainak megtekintése;
 • egyéni művész (színész, táncos, zenész, szövegmondó és egyéb előadó) előadásának megtekintése.

Nem számolható el: mozijegy, filmvetítésekre jegy.

 

3. Múzeumi tevékenység (TEÁOR’08 91.02)

 

Elszámolható:

 • mindenfajta múzeum megtekintése (művészeti múzeum, az ékszer-, bútor-, jelmez-, kerámiaezüstalkotás múzeumai; természettudományi, műszaki és technikai múzeum; egyéb szakmúzeum; szabadtéri múzeum)
 • gyűjtemények, utazó gyűjtemények megtekintése.

4. Növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR’08 91.04)

 

Elszámolható:

 • állat- és növénykert szolgáltatásai
 • védett természeti érték bemutatása (nemzeti park, védett tájegység, védett természeti terület).

5. Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR’08 93.21)

 

Elszámolható:

 • vidámparki, szórakoztatóparki szolgáltatás igénybevétele
 • főbb helyszínek lehetnek: vidámpark, látványosságok, vásári mutatványok, körhinta, nosztalgiavasutak, csúszda, vízicsúszda, témaparkok.

6. Máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR’08 93.29-ből)

 

Elszámolható:

 • szabadidőpark szolgáltatásának igénybe vétele (szálláshely nélkül!);
 • szabadidős közlekedési eszközökhöz kapcsolódó létesítmények igénybe vétele (kizárólag a sporthajó kikötő);
 • sípályák használata;
 • szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése;
 • strandszolgáltatás igénybe vétele, beleértve ennek keretében a strandeszköz-kölcsönzést (pl.fürdőkabin, öltözőszekrény, nyugágy stb.)

Az alábbi szolgáltatásokat azonban NEM LEHET Széchenyi Pihenőkártyával kiegyenlíteni:

 • szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók belépőjegyei
 • érmés játékok, játékautomaták üzemeltetése
 • táncterem, diszkó működtetése
 • tűzijáték

7. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR’08 96.04)

 

Elszámolható:

 • fogyasztó- és karcsúsító szalonok szolgáltatásai
 • MASSZÁZS
 • gyógyfürdő
 • gőzfürdő
 • szauna
 • szolárium
 • thai masszázs
 • törökfürdő használata.

NEM LEHET Széchenyi Pihenőkártyával elszámolni:

 • manikűr
 • kozmetika
 • pedikűr
 • fodrászat
 • szőrtelenítés

8. Testedzési szolgáltatás (TEÁOR’08 93.13)

 

Elszámolható:

 • Testedzési szolgáltatásként fitnesz és testépítő klubok, illetve létesítmények által nyújtott testedzési lehetőség, belépőjegy, bérlet ezekbe a létesítményekbe.

Nem számolható el:

 • sportrendezvényre szóló nézői belépőjegy.

9. Egyéb sporttevékenység (TEÁOR’08 93.19-ből)

 

 • Kizárólag a verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásai, illetve a sporthorgászat számolható el,
 • valamint a sportesemények rendezése, szervezése, promóciója tevékenységből a szabadidős sportrendezvények nevezési, regisztrációs díja.

10. Belvízi személyszállítás (TEÁOR’08 50.30)

 

Elszámolható:

 • belvízi személyszállítás komphajóval (személyszállítás, kísérő jármű és egyéb tárgyak szállítása)
 • belvízi személyszállítás hajóval
 • belvízi személyszállítás városnéző és kirándulóhajóval
 • egyéb belvízi személyszállítás (pl. vízitaxi).

11. Egyéb foglalás (TEÁOR’08 79.90-ből az idegenvezetés)

 • Elszámolható a belföldi idegenvezetés, pl. városnézés.

12. Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR’08 93.11-ből)

 

Elszámolható:

 • sportpályák bérlése
 • uszoda belépő és bérlet értékesítése

13. Sportegyesületi tevékenység (TEÁOR’08 93.12)

 

 • Ide tartozik valamennyi sportklub, egyesület (hivatásos, félhivatásos vagy amatőr egyaránt)
 • tevékenysége, amely tagjainak lehetőséget biztosít sportolásra, beleértve a sportegyesületek által rendezett sportesemények lebonyolítását.

14. Sport, szabadidős képzés (TEÁOR’08 85.51)

 

Elszámolható:

 • sporttanfolyam
 • torna, lovaglás, úszásoktatás
 • hivatásos sportoktatók, tanárok, edzők tevékenysége
 • jógaoktatás
 • harcművészeti tanfolyam

15. Szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (TEÁOR’08 77.21)

 

Elszámolható:

 • Sétahajó, kajak/kenu, vitorlás kölcsönzése, kezelő személyzet nélkül
 • kerékpár kölcsönzése
 • sífelszerelés, egyéb sportfelszerelés bérlése
 • kempingszék, napozóágy és napernyőkölcsönzés

GerincFix pont nyílt a budai oldalon a Star Fitness szalonban

Kedves vendégeink, nagyon jó hírrel szolgálhatunk, mert elegáns és sportos környezetben megnyílt egy új Gerincfix Pont a budai oldalon a Star Fitness szalonban ami a II. kerület Hűvösvölgyi út 138. szám alatt található a Stop Shop bevásárló központban.

Gerincfix_buda_váró.jpg (469 KB)

Az október 16-i Gerinc Világnapja alkalmából sokat beszéltünk a mozgás fontosságáról a mozgató szervrendszereink beleértve a gerinc egészségi állapotának a megőrzéséről.

Mi abban hiszünk, hogy a megelőzés az egyik legfontosabb tényező a megfelelő csontrendszer, izomzat és egészséges ízületek felépítésében. Ezért választottuk második helyszínnek az elegáns és profi Star Fitness szalont. Azoknak akik a környéken laknak már nem feltétlenül kell a pesti oldalra jönni a kezeléseink igénybevételére. Lekanyarodva a Hűvösvölgyi útról, könnyedén és ingyenesen lehet parkolni a központ parkolójában.

Akik esetleg a környezetvédő tömegközlekedést választják a Széll Kálmán térről a 61-es villamossal tudnak a stúdióig jönni. A villamos megállótól csak kb. 350 méter frissítő sétára van szükség a bejáratig.

Mivel ez a GerincFix pont egy kisebb alapterületű stúdiónk ezért nem minden szolgáltatásunk érhető el a kezdetben. Jelen pillanatban a BEMER kezelések csak a Ferenc téri stúdióban vehetők igénybe. A masszázs szolgáltatások és a dekompressziós ágy természetesen ebben a szalonban is igénybe vehetőek.

Gerincfix_buda_4.jpg (91 KB)

Nemcsak azoknak lehet előnyős az új stúdiónk megnyitása akik a környéken

laknak, hanem azoknak is akik szeretnének edzettek és fittek lenni és szeretnék igénybe venni a fitnesz terem széleskörű szolgáltatásait is. Az elegáns és kényelmes szalonban akár egy egész napot el lehet tölteni hiszen szinte minden megtalálható amivel mozgásba lendülhetünk beleértve a gerinctornát is. A csemetékkel sincsen gond, nyugodtan el lehet őket is hozni, mert hétköznap 12 óráig tudunk biztosítani gyermekfelügyeletet is.  Mi abban hiszünk, hogy mozogjunk sokat, tartsuk rugalmasan az izomrostokat, inakat, szalagokat, fasciákat, étkezzünk egészségesen, adjuk meg sejtszinten az összes tápanyagot a szervezetünknek amire csak szüksége van, fogyasszunk bőségesen tiszta vizet és természetesen edzés után vegyük igénybe a különböző masszázs kezeléseket, hogy egyáltalán ne vagy csak rövid ideig alakuljon ki izomláz.

Az edzőterem szolgáltatásai:

 • Konditerem
 • Személyi edzés
 • Aerobic (alakformáló, step, kondi, pilates, fittball, dance, zsírégető, funkcionáló köredzés)
 • Gerinctorna
 • Crossfit terem
 • Spinning
 • Jóga
 • Thai box
 • A shopban táplálékkiegészítők, italok és egyéb hasznos dolgok
 • SPA
 • Gőzkabin
 • Szauna
 • Szolárium (fekvő és álló)
 • Gyermekmegőrző hétfőtől péntekig 8-12 óra közötti időpontban
 • Internet
 • Törülköző használat
 • Ingyenes parkolás
 • Kényelmes váróterem, pihenőterem
 • Zuhanyzási lehetőség és természetesen mosdók

A konditerem filozófiája teljesen megegyezik a mienkkel is hiszen hozzáértő edzők segítségével segítenek ha:

 • Fogyni szeretne
 • Erősödni szeretne
 • Túl sok ülőmunkát végez
 • Jobb állóképességre vágyik
 • Rossz a testtartás
 • Stresszes életmódot folytat
 • Sérülés vagy betegség utáni rehabilitációra van szüksége
 • Vagy esetleg teljes testi-lelki felüdülésre illetve csak pihenésre vágyik

A mai aktív mozgalmas embernek a legnagyobb ellensége néha az idő és ott próbál perceket spórolni ahol csak lehet. Ha eljön hozzánk akkor nemcsak a mozgást és a masszázst kaphatja meg egy helyen hanem a bevásárlását és egyéb ügyeket is elintézhet a Stop Shop bevásárló központban.

Gerincfix_buda_mosdó.jpg (409 KB)

Gerincfix_buda_tusoló.jpg (405 KB)

 

 

Jöjjön el hozzánk és ismerje meg ezt a kellemes és klassz helyet ahol igencsak sokat tehet az egészsége érdekében.

 

 

Gerinc világnapja

 

Minden év október 16-án kerül megrendezésre a Gerinc Világnapja, amelynek középpontjában a gerinccel illetve a hátfájással kapcsolatos kérdések tudatosítása áll. Az egészségügyi szakemberek, fizioterapeuták, gyógymasszőrők, gerincklinikák, rehabilitációs szakemberek, sok országban egészségügyi aktivisták, iskolák valamint a gerinc betegségeivel érintett emberek részt vesznek a Gerinc Világnapján nagyon sok országban szerte a világban.

WSD-Logo-Hor.jpg (11 KB)

A megrendezésre kerülő Gerinc Világnapja sok tekintetben rámutat a gerinc általános egészségének, állapotának fontosságára.

 1. A helyes testtartás,
 2. a megfelelő testmozgás,
 3. a nehezebb tárgyak helyes emelése,
 4. az egészséges munkakörülmények kialakítása,
 5. a sokat ülők számára a megfelelő irodai körülmények de főleg a megfelelő szék és testtartás megválasztása,
 6. a helyes testsúly kialakítása,
 7. a megfelelő lábbelik és ruházat hordása…

…mind szerepel, mivel az embereket arra ösztönzik, hogy vigyázzanak a gerincoszlopukra mint az egyik legfontosabb a központi idegrendszert is magába foglaló testrészükre és nagyon sokáig maradjanak rugalmasan aktívak.

Szerény becslések szerint is egy milliárd ember szenved valamilyen hátfájásban világszerte

Sajnos ez minden korcsoportot érint a kisgyermekektől egészen az idős emberekig. A gerinc és hátfájdalmak az egyik legnagyobb tömegeket érintő panasz és a statisztikák szerint a bolygónkon minden negyedik embert volt érintett vagy éppen érint jelenleg is és szenved a hatásaitól. A prevenció, megelőzés éppen ezért kulcsfontosságú és az idei Gerinc Világnapja is arra ösztönzi az embereket, hogy tegyenek határozott lépéseket a gerincoszlopuk egészsége érdekében. Minden egyes nappal kopik, elváltozik a gerincünk egy picikét a megterhelő hatások miatt és azzal, hogy nem veszünk tudomást róla, vagy a kezdeti fájdalmakra gyógyszert szedünk be, csak a szőnyeg alá söpörjük a problémákat.

Szembe kell nézzünk a ténnyel, hogy a nagy terheket viselő gerincoszlopunk fokozatosan elváltozik és megérdemli a figyelmet illetve kell időt és energiát szánjunk arra hogy csökkentsük az elváltozás mértékét és ütemét.

Nagyon sok helyen a világban sajnos az embereknek semmi lehetőségük egészségügyi szakemberekhez fordulni, kórházakba eljutni, diagnosztikai eljárásokban részt venni illetve valamilyen egészségügyi forráshoz hozzájutni a gerincfájdalmaik vagy éppen a későbbi rokkantsági állapotuk kezelésére. Sok helyen az emberek egymást vagy önmagukat próbálják gyógyítani. Szerencsére nálunk sokkal jobb a helyzet, hiszen rengeteg szakember tevékenykedik az országban, hogy mérsékelje illetve segítse megelőzni a gerinc degeneratív elváltozásait. Nekünk különböző szinteken lévő szakembereknek az a feladatunk, hogy képességeink legjavát adjuk bele és segítsünk a hozzánk fordulókon.Get spine active 2.jpg (51 KB) A gerinc és hátfájdalmak nem válogatnak nem, kor, nemzetiség vagy éppen jövedelmi szintek alapján. A legmagasabb jövedelmű országokban éppen úgy felütik a fejüket ezek a fájdalmak mint a szegényebb országokban. Sőt, a “civilizáltabb” országokban talán még inkább a kényelmes, mozgásszegény és jellemzően ülő munkaviszonyok miatt még súlyosabb is a helyzet. Ezek a gerinc és hátfájdalmak óriási hatással vannak a nemzetgazdaságokra, mert jelentős időre kiesnek a termelésből a rehabilitációs időt töltő emberek és addig nem tudnak hasznos munkát végezni, sem a munkahelyükön sem a családjuk körében.

A GerincFix csapata is lelkesen csatlakozott ehhez a világméretű kezdeményezéshez, mert kezdetektől fogva az ars poeticánk, hogy időben még a fájdalmak megjelenése előtt kezdjünk el foglalkozni a gerincoszlopunkkal, vegyünk részt különböző megelőző kezelésen, erősítsük a hát izmait.

Ha időben felmérjük ennek a fontosságát és időközönként felkeresünk orvos szakembert, masszőrt, gyógytornászt, személyi edzőket valamint rendszeresen mozgunk-sportolunk, figyelünk a testsúlyunkra az étkezési és folyadékfogyasztási szokásainkra, nagy esélyünk van elkerülni a hátfájdalmakat akár egy életen át.

Mi a GerincFix masszőrei mind magasan képzett gyógymasszőrök vagyunk akik minden tudásunkat latba vetjük, hogy segítsünk embertársainkon kompetencián belül illetve időben elküldjük orvos szakemberekhez a komolyabb problémával jelentkező embereket. A felvilágosítás az egyik legfontosabb eszközünk amit magabiztosan akkor tudunk megadni, ha személyesen látjuk is a kliensünket. Szeresd a gerinced.jpg (14 KB)

Erre nagyon alkalmas ez a kezdeményezés, az október 16-i Gerinc Világnapja, mert nemzetközi mértékben is ráirányítja a figyelmet a gerincünkre, a hátunkra.

Így ősz tájékán amikor kezdünk visszahúzódni otthonainkba az aktívabb nyári időszak után és hajlamosabbak vagyunk kicsit ellustulni a kényelmes kanapénkon jó az ha egy masszőr kicsit felráz, átgyúr minket és határozottan de empatikusan cselekvésre késztet önnön egészségünk érdekében.

Jöjjön el valamelyik stúdiónkba és a Gerinc Világnapja alkalmából tegye fel bátran a kérdéseit masszőreinknek akik készséggel adnak felvilágosítást és útbaigazítást.

A porckorong korai elváltozásai

A porckorong bántalmak az alfája-omegája nagyon sok gerinc degeneratív betegségnek. Egy sor komolyabb gerincet érintő betegség onnan indul ki, hogy a csigolyaközti porckorongok a sok miktrotrauma, összenyomás (compressio) hatására elkezdenek ellaposodni. Azáltal, hogy ellaposodik a porckorong megváltozik a gerincoszlop szerkezete. Közelebb kerülnek egymáshoz a csigolyatestek, a csigolyatesteken lévő kisízületek és végső soron az összes szalag és izom helyzete is megváltozik ezáltal. A sok ember által ismert spondylozis vagy spondylarthrosis melegágya a porckorongok ellaposodása. Fokozatosan károsodnak a csigolyák kisízületei, valamint az őket körbevevő ízületi tokok és egyéb anatómiai képletek. Sajnos szinte láthatatlan formában már egészen fiatal korban is megjelennek ezek az elváltozások. Attól, hogy a gerincünket még nem érezzük, vagy nem fáj a legtöbb esetben már vannak a háttérben maglapuló csekélyebb mértékű kezdődő gerinc elváltozások.

Mi pont ezzel az időszakkal szeretnénk foglalkozni, hogy még csirájában megfogjuk és lehetőség szerint megállítsuk a további gerinc elváltozásokat. A GerincFix stúdió munkatársai nem fognak tudni a segíteni a súlyos gerincbetegségeken. Ez már nem a mi szakterületünk, ezekben az esetekben szigorúan szakorvosokhoz kell fordulni. Technikáink zöme a megelőzést szolgálja és arra hivatottak, hogy megelőzzék az évek vagy évtizedek múlva kialakuló súlyosabb gerinc betegségeket. Mindenki akinek lett egy gerincsérve, súlyosabb spondylozisa, csigolyaív szakadása beszámol arról, hogy bizony voltak előjelei az elmúlt évek során, hogy valami nincs rendben a gerincoszloppal.

De az élet halad előre, rohanni kell a dolgok, a pénz után és sajnos elhanyagoljuk az egyik legfontosabb szervünket a gerincvelőt körbeölelő gerincoszlopot. A legtöbb ember a fájdalmak ellenére sem keres fel szakorvost, hanem bízik benne, hogy majd elmúlik a fájdalom (ami az elején igaz is) és reméli azt, hogy soha többet nem jön elő. Sajnos ez a tipikus példája a szemét szőnyeg alá söprésének vagy akár nevezhetjük struccpolitikának is. Az lehet, hogy egy két-három hetes akut állapot után megszűnik a fájdalom, de a kiváltó ok nem.

Bármi is okozza a porckorongok laposodását, túlsúly, nem megfelelő testtartás, gyenge izomzat, túl feszes izomzat, túlterhelés munkahelyen vagy a sportban, valamilyen hirtelen fellépő trauma, sok ülés (irodai munka, autóvezetés) és még hosszan lehetne sorolni meg kell vizsgálni, hogy mit tehetünk ellene és főleg nagyon fontos lenne még a korai szakaszban felkeresni egy reumatológus, orthopéd szakorvost aki valamilyen képalkotó diagnosztikai eljárással (röntgen, MRI) pontosan meg tudja határozni, hogy mekkora a baj. Ebben a korai szakaszban még megállítható és jó esetben vissza is fordítható a porckorongok kiboltosulása és azáltal megállítható a többi gerinc betegségnek az esetleges kialakulása. Az életmódunk változtatásával nagyon sokat tehetünk a szervezetünk egészségének megóvása érdekében. Sokan visszakérdeznek, hogy váltsanak akár munkát? Igen, legvégső esetben akár még a teljesen másfajta munka kiválasztása is opció lehet. Mert az egészségünk a legnagyobb kincsünk. De a napi 8 órában végzett bármilyen munka végső soron valamilyen mértékben fogja koptatni a szervezetünket így inkább a megelőzésre összpontosítanánk. A rendszeresen beiktatott mozgás, torna, izomerősítés, de a vele egy időben végzett passzív és aktív izomnyújtások, súlykorrekció ha szükséges, megfelelő étrend, megfelelő folyadékpótlás, megfelelő életmód gyűjtő szóval, mind segítenek a megelőzésben  valamint azon terápiák összessége amik segítenek ezen káros hatások mérséklésében mint a masszázs, a dekompressziós ágy, rendszeres mozgás és mindenfajta fizioterápiás kezelés.

Nem tudjuk elégszer elmondani, hogy ne hanyagoljuk el magunkat! A boldog és főleg fájdalommentes középkor, idős kor alappilléreit a fiatalabb korban tehetjük le különösebb áldozathozatal nélkül. Minél kisebb az elváltozás a szervezetben annál könnyebb rajta segíteni. Minél előrehaladottabb, annál összetettebb folyamatok alakulnak ki és annál speciálisabb kezeléseket követelnek meg.

A GerincFix csapata őszintén arra biztat mindenkit, hogy ne sajnálja magától azt a heti 1-2 órát amit esetleg eltölt a mi stúdiónkba regenerációra, megelőzésre.

Mindig legyen szem előtt a fenti kép, hogy mennyire laposodik, szétterül, kiboltosódik a porckorongunk és ez mennyi-de-mennyi problémát okozhat és sajnos okoz is az idő előrehaladtával a gerincoszlop egészében. A most befektetett idő és pénz higgyük el, hogy évek, évtizedek múlva meg fog térülni.