A porckorong korai elváltozásai

A porckorong bántalmak az alfája-omegája nagyon sok gerinc degeneratív betegségnek. Egy sor komolyabb gerincet érintő betegség onnan indul ki, hogy a csigolyaközti porckorongok a sok miktrotrauma, összenyomás (compressio) hatására elkezdenek ellaposodni. Azáltal, hogy ellaposodik a porckorong megváltozik a gerincoszlop szerkezete. Közelebb kerülnek egymáshoz a csigolyatestek, a csigolyatesteken lévő kisízületek és végső soron az összes szalag és izom helyzete is megváltozik ezáltal. A sok ember által ismert spondylozis vagy spondylarthrosis melegágya a porckorongok ellaposodása. Fokozatosan károsodnak a csigolyák kisízületei, valamint az őket körbevevő ízületi tokok és egyéb anatómiai képletek. Sajnos szinte láthatatlan formában már egészen fiatal korban is megjelennek ezek az elváltozások. Attól, hogy a gerincünket még nem érezzük, vagy nem fáj a legtöbb esetben már vannak a háttérben maglapuló csekélyebb mértékű kezdődő gerinc elváltozások.

Mi pont ezzel az időszakkal szeretnénk foglalkozni, hogy még csirájában megfogjuk és lehetőség szerint megállítsuk a további gerinc elváltozásokat. A GerincFix stúdió munkatársai nem fognak tudni a segíteni a súlyos gerincbetegségeken. Ez már nem a mi szakterületünk, ezekben az esetekben szigorúan szakorvosokhoz kell fordulni. Technikáink zöme a megelőzést szolgálja és arra hivatottak, hogy megelőzzék az évek vagy évtizedek múlva kialakuló súlyosabb gerinc betegségeket. Mindenki akinek lett egy gerincsérve, súlyosabb spondylozisa, csigolyaív szakadása beszámol arról, hogy bizony voltak előjelei az elmúlt évek során, hogy valami nincs rendben a gerincoszloppal.

De az élet halad előre, rohanni kell a dolgok, a pénz után és sajnos elhanyagoljuk az egyik legfontosabb szervünket a gerincvelőt körbeölelő gerincoszlopot. A legtöbb ember a fájdalmak ellenére sem keres fel szakorvost, hanem bízik benne, hogy majd elmúlik a fájdalom (ami az elején igaz is) és reméli azt, hogy soha többet nem jön elő. Sajnos ez a tipikus példája a szemét szőnyeg alá söprésének vagy akár nevezhetjük struccpolitikának is. Az lehet, hogy egy két-három hetes akut állapot után megszűnik a fájdalom, de a kiváltó ok nem.

Bármi is okozza a porckorongok laposodását, túlsúly, nem megfelelő testtartás, gyenge izomzat, túl feszes izomzat, túlterhelés munkahelyen vagy a sportban, valamilyen hirtelen fellépő trauma, sok ülés (irodai munka, autóvezetés) és még hosszan lehetne sorolni meg kell vizsgálni, hogy mit tehetünk ellene és főleg nagyon fontos lenne még a korai szakaszban felkeresni egy reumatológus, orthopéd szakorvost aki valamilyen képalkotó diagnosztikai eljárással (röntgen, MRI) pontosan meg tudja határozni, hogy mekkora a baj. Ebben a korai szakaszban még megállítható és jó esetben vissza is fordítható a porckorongok kiboltosulása és azáltal megállítható a többi gerinc betegségnek az esetleges kialakulása. Az életmódunk változtatásával nagyon sokat tehetünk a szervezetünk egészségének megóvása érdekében. Sokan visszakérdeznek, hogy váltsanak akár munkát? Igen, legvégső esetben akár még a teljesen másfajta munka kiválasztása is opció lehet. Mert az egészségünk a legnagyobb kincsünk. De a napi 8 órában végzett bármilyen munka végső soron valamilyen mértékben fogja koptatni a szervezetünket így inkább a megelőzésre összpontosítanánk. A rendszeresen beiktatott mozgás, torna, izomerősítés, de a vele egy időben végzett passzív és aktív izomnyújtások, súlykorrekció ha szükséges, megfelelő étrend, megfelelő folyadékpótlás, megfelelő életmód gyűjtő szóval, mind segítenek a megelőzésben  valamint azon terápiák összessége amik segítenek ezen káros hatások mérséklésében mint a masszázs, a dekompressziós ágy, rendszeres mozgás és mindenfajta fizioterápiás kezelés.

Nem tudjuk elégszer elmondani, hogy ne hanyagoljuk el magunkat! A boldog és főleg fájdalommentes középkor, idős kor alappilléreit a fiatalabb korban tehetjük le különösebb áldozathozatal nélkül. Minél kisebb az elváltozás a szervezetben annál könnyebb rajta segíteni. Minél előrehaladottabb, annál összetettebb folyamatok alakulnak ki és annál speciálisabb kezeléseket követelnek meg.

A GerincFix csapata őszintén arra biztat mindenkit, hogy ne sajnálja magától azt a heti 1-2 órát amit esetleg eltölt a mi stúdiónkba regenerációra, megelőzésre.

Mindig legyen szem előtt a fenti kép, hogy mennyire laposodik, szétterül, kiboltosódik a porckorongunk és ez mennyi-de-mennyi problémát okozhat és sajnos okoz is az idő előrehaladtával a gerincoszlop egészében. A most befektetett idő és pénz higgyük el, hogy évek, évtizedek múlva meg fog térülni.