Gerinc világnapja

 

Minden év október 16-án kerül megrendezésre a Gerinc Világnapja, amelynek középpontjában a gerinccel illetve a hátfájással kapcsolatos kérdések tudatosítása áll. Az egészségügyi szakemberek, fizioterapeuták, gyógymasszőrők, gerincklinikák, rehabilitációs szakemberek, sok országban egészségügyi aktivisták, iskolák valamint a gerinc betegségeivel érintett emberek részt vesznek a Gerinc Világnapján nagyon sok országban szerte a világban.

WSD-Logo-Hor.jpg (11 KB)

A megrendezésre kerülő Gerinc Világnapja sok tekintetben rámutat a gerinc általános egészségének, állapotának fontosságára.

  1. A helyes testtartás,
  2. a megfelelő testmozgás,
  3. a nehezebb tárgyak helyes emelése,
  4. az egészséges munkakörülmények kialakítása,
  5. a sokat ülők számára a megfelelő irodai körülmények de főleg a megfelelő szék és testtartás megválasztása,
  6. a helyes testsúly kialakítása,
  7. a megfelelő lábbelik és ruházat hordása…

…mind szerepel, mivel az embereket arra ösztönzik, hogy vigyázzanak a gerincoszlopukra mint az egyik legfontosabb a központi idegrendszert is magába foglaló testrészükre és nagyon sokáig maradjanak rugalmasan aktívak.

Szerény becslések szerint is egy milliárd ember szenved valamilyen hátfájásban világszerte

Sajnos ez minden korcsoportot érint a kisgyermekektől egészen az idős emberekig. A gerinc és hátfájdalmak az egyik legnagyobb tömegeket érintő panasz és a statisztikák szerint a bolygónkon minden negyedik embert volt érintett vagy éppen érint jelenleg is és szenved a hatásaitól. A prevenció, megelőzés éppen ezért kulcsfontosságú és az idei Gerinc Világnapja is arra ösztönzi az embereket, hogy tegyenek határozott lépéseket a gerincoszlopuk egészsége érdekében. Minden egyes nappal kopik, elváltozik a gerincünk egy picikét a megterhelő hatások miatt és azzal, hogy nem veszünk tudomást róla, vagy a kezdeti fájdalmakra gyógyszert szedünk be, csak a szőnyeg alá söpörjük a problémákat.

Szembe kell nézzünk a ténnyel, hogy a nagy terheket viselő gerincoszlopunk fokozatosan elváltozik és megérdemli a figyelmet illetve kell időt és energiát szánjunk arra hogy csökkentsük az elváltozás mértékét és ütemét.

Nagyon sok helyen a világban sajnos az embereknek semmi lehetőségük egészségügyi szakemberekhez fordulni, kórházakba eljutni, diagnosztikai eljárásokban részt venni illetve valamilyen egészségügyi forráshoz hozzájutni a gerincfájdalmaik vagy éppen a későbbi rokkantsági állapotuk kezelésére. Sok helyen az emberek egymást vagy önmagukat próbálják gyógyítani. Szerencsére nálunk sokkal jobb a helyzet, hiszen rengeteg szakember tevékenykedik az országban, hogy mérsékelje illetve segítse megelőzni a gerinc degeneratív elváltozásait. Nekünk különböző szinteken lévő szakembereknek az a feladatunk, hogy képességeink legjavát adjuk bele és segítsünk a hozzánk fordulókon.Get spine active 2.jpg (51 KB) A gerinc és hátfájdalmak nem válogatnak nem, kor, nemzetiség vagy éppen jövedelmi szintek alapján. A legmagasabb jövedelmű országokban éppen úgy felütik a fejüket ezek a fájdalmak mint a szegényebb országokban. Sőt, a „civilizáltabb” országokban talán még inkább a kényelmes, mozgásszegény és jellemzően ülő munkaviszonyok miatt még súlyosabb is a helyzet. Ezek a gerinc és hátfájdalmak óriási hatással vannak a nemzetgazdaságokra, mert jelentős időre kiesnek a termelésből a rehabilitációs időt töltő emberek és addig nem tudnak hasznos munkát végezni, sem a munkahelyükön sem a családjuk körében.

A GerincFix csapata is lelkesen csatlakozott ehhez a világméretű kezdeményezéshez, mert kezdetektől fogva az ars poeticánk, hogy időben még a fájdalmak megjelenése előtt kezdjünk el foglalkozni a gerincoszlopunkkal, vegyünk részt különböző megelőző kezelésen, erősítsük a hát izmait.

Ha időben felmérjük ennek a fontosságát és időközönként felkeresünk orvos szakembert, masszőrt, gyógytornászt, személyi edzőket valamint rendszeresen mozgunk-sportolunk, figyelünk a testsúlyunkra az étkezési és folyadékfogyasztási szokásainkra, nagy esélyünk van elkerülni a hátfájdalmakat akár egy életen át.

Mi a GerincFix masszőrei mind magasan képzett gyógymasszőrök vagyunk akik minden tudásunkat latba vetjük, hogy segítsünk embertársainkon kompetencián belül illetve időben elküldjük orvos szakemberekhez a komolyabb problémával jelentkező embereket. A felvilágosítás az egyik legfontosabb eszközünk amit magabiztosan akkor tudunk megadni, ha személyesen látjuk is a kliensünket. Szeresd a gerinced.jpg (14 KB)

Erre nagyon alkalmas ez a kezdeményezés, az október 16-i Gerinc Világnapja, mert nemzetközi mértékben is ráirányítja a figyelmet a gerincünkre, a hátunkra.

Így ősz tájékán amikor kezdünk visszahúzódni otthonainkba az aktívabb nyári időszak után és hajlamosabbak vagyunk kicsit ellustulni a kényelmes kanapénkon jó az ha egy masszőr kicsit felráz, átgyúr minket és határozottan de empatikusan cselekvésre késztet önnön egészségünk érdekében.

Jöjjön el valamelyik stúdiónkba és a Gerinc Világnapja alkalmából tegye fel bátran a kérdéseit masszőreinknek akik készséggel adnak felvilágosítást és útbaigazítást.