Az eper pozitív élettani hatásai az emberi szervezetre

Ilyenkor tavasz tájékán érik be az egyik kedvenc gyümölcsünk, az eper. Az eper nemcsak gyerekek és felnőttek kedvenc aromás, lédús gyümölcse, hanem egy sor talán kevésbé ismert egészségvédő tulajdonsága is van.

Az eperben magas folsav szint van ami nagyon fontos a kismamák számára a terhesség korai szakaszában, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, így a rendszeres eper fogyasztással akár születési rendellenességeket is ki lehet küszöbölni, meg lehet előzni. A folsav hiánya még okozhatja a fehérvérsejtek megfogyatkozását viszont jelenléte a szervezetben segíti a vas és B12 vitamin felszívódását.

Lassan már népbetegségnek számítanak ízületi gyulladások, amik az ízületek korai degenerációjához vezetnek hosszabb távon. Az eper antioxidáns hatásának és a benne lévő fitokemikáliáknak köszönhetően segít csökkenteni az ízületi gyulladások kialakulását. Egy tanulmány szerint a rendszeresen, napi jelleggel fogyasztott eper jelentősen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások kockázatát.

Az eper rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaz, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található benne.

A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, így nem jut elegendő C vitamin a szervezetébe. Az eper jelentős C vitamin forrást is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, ellenálóbbá tesz a betegségekkel szemben. Az eperben található C-vitamin még fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében. A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását.

A C vitamin az immunrendszer erősítése végett valamint antioxidánsként a szabad gyökfogó képessége révén segít megelőzni a daganatok kialakulását. a kóros sejtelváltozásokat.

Szintén a magas C vitamin és víz tartalmának köszönhetően segít feszesen és rugalmasan tartani a bőrt, hiszen a bőr rugalmasságát biztosító kollagén termeléshez nagyon fontos a C vitamin és víz megfelelő mennyisége a szervezetben.

Sajnos a modern társadalmunkban vezető halálokok lettek a szív és érrendszeri megbetegedések. Ez adódik az erek meszesedéséből, plakkosodásából valamint a gyakori érgyulladásokból. Az eper segít felvenni a harcot a rossz koleszterinnel ami a szívbetegségek leggyakoribb okai is egyben. A rendszeres eper fogyasztás csökkenti az érelzáródások kockázatát és segíti az erek karbantartásáért felelős lipoproteinek munkáját. Mivel jó gyulladáscsökkentő így segíti a kemikáliák és egyéb mikro szennyeződések által létrehozott érgyulladások csökkentését.

Az eperben kálium is található ami a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódások elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi, sejtek energiaellátásáért és a sav-bázis egyensúlyért felelős. Az izomgyengeséget a kálium hiánya is okozhatja. Az eper egy nagyon szívbarát gyümölcsünk.

Az eperben található magnézium csaknem háromszáz enzim működését szabályozza. Ennek következtében hatással van szervezet energiaforgalmára, anyagcseréjére, valamint a csontok, izomzat, szívizom, agy működésére is. Hiánya izomgörcsöket, izomgyengeséget eredményezhet.

Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is remek eledel lehet a friss eper, de csak akkor ha nincs bőségesen megszórva porcukorral.

A korábban említett alacsony zöldség és gyümölcs fogyasztásunk miatt a rostbevitelünk is alacsony. A rosthiány székrekedést, bélgyulladásokat idézhet elő a vékony- és vastagbélben egyaránt. Az eperben is található emészthető rost a felesleges vizet felveszi a belekből. E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti a koleszterint, a zsírsavakat és az epesavakat, amelyek később eltávoznak a szervezetből. Hasznos a

rostfogyasztás a vér koleszterinszintjének csökkentésére is.

Az emészthető rostban gazdag étrend csökkenti a szervezet inzulin-szükségletét, és előnyös a cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor felszívódását a bélből. A különböző fokozatú bélgyulladások sajnos a felnőtt lakosság jelentős részét érintik.

Mi mindannyian a GerincFix csapatban próbálunk minden eszközzel segíteni a hozzánk fordulók egészségén egy jó tanáccsal vagy valamelyik jól bevált terápiánkkal. Tegyünk meg közösen mindent annak érdekében, hogy minden szinten javuljon a szervezet fizikai és szellemi egészségi állapota.