Masszázs fajták: ezek jók gerincproblémák ellen

masszázs gerincproblémákra

Napjainkban a hát- és derékfájdalmak gyakran a mozgásszegény életmódra vezethetők vissza. Az irodai munkavégzés és a home office elterjedése miatt pedig még több embernél jelentkezhetnek a mindennapokat megkeserítő gerincbántalmak.

A WHO heti kétszer 30 perc aktív mozgást javasol, azonban fizikai vagy ülő munka esetén is célszerű ennél több időt fordítani szervezetünk védelmére. Szerencsére a mozgás nemcsak sportolást jelenthet, hanem egyéb izomstimulációs terápiát is. Ilyen például a masszázs, amely már hosszú évezredek óta segít enyhíteni vagy akár teljes mértékben megszüntetni a különböző hátfájdalmakat.

Ismerje meg írásunkból a hátizmokat és a gerincet erősítő masszázsok típusait, és gondoskodjon az egészséges, kényelmes mindennapokról!

A masszázs története

A masszázs görög eredetű szó, amelynek jelentése gyúrás. Azonban a szó eredete az arab mass, illetve a héber mases kifejezés is lehet, hiszen a masszázs történelmi korszakokon átívelő tevékenység a fáradt, fájó izmok ellazítására.

Hol és mikor jelent meg a masszázs?

  • India: i. e. 4000
  • Egyiptom: i. e. 3000
  • Kína: i. e. 2700
  • Görögország: i. e. 460
  • Japán: i. e. 1000
  • Magyarország: 1400-1500

Indiában a masszázs alapvetően nemcsak egészségügyi szerepet töltött be, hanem egyfajta spirituális megtisztulással is járt a kezelés. A gonoszt szerették volna a kifelé irányuló, gyúró mozdulatokkal elűzni. Ezzel szemben a görögök és a rómaiak elsősorban gyógyterápiaként, az orvosok tanácsára vettek részt a masszázsokon.

Hazánkban a keresztény vallás elterjedése miatt a táltosokat, azaz a törzsközösség papjait üldözni kezdte a hatalom. A tisztségüktől megfosztott táltosok azonban a kolostorokba menekülve a keresztény gyógyító papoknak és az apácáknak rendkívül értékes tudást adtak át a masszázskezelésekkel és a gyógynövények felhasználásával kapcsolatban. Mátyás király idejében pedig már népszerűek voltak a dögönyözők is, ahol a magasabb nyomással áramló vizet kifejezetten a test alapos masszírozására használták a fürdőzők.

Végül a török hódoltság hozta el Magyarországra a masszázs valódi kultúráját. A fürdőkultúra jelentős fellendítése mellett a masszázs, mint relaxációs tevékenység is népszerűvé vált a lakosság körében. Hazánk fürdőmesterei szerencsére a török megszállás után is folytatták a masszázstechnikák tanulását és finomítását. Sőt, nem csak folytatták, hanem az osztrák-német hatás miatt valódi tudományt formáltak a masszázsból.

A masszázs jótékony hatásai

Milyen szerveinkre, hogyan hat a masszázs?

Váll

A vállizom az egyik leggyakrabban igénybe vett izomcsoport a mindennapokban. Elég csak a sofőrökre és a fodrászokra, illetve az irodai vagy nehéz fizikai munkát végzőkre gondolni. A monoton munkavégzés és a sokszor görnyedt testhelyzet rövid időn belül kimerítheti a vállakat. Masszázzsal viszont a vállövek kellemesen ellazulnak, csökken a terhelésük, és az izmok relaxációja jótékonyan hat az idegrendszerre is.

Nyak

Számítógép előtt dolgozók számára a nyak körüli mélyizmok az ingerszegény mozgási környezet miatt hamar elfáradhatnak. Stressz hatására szintén gyakori a nyaktájéki fájdalom kialakulása. A masszőr kezének köszönhetően a nyakizmok hatékonyan ellazíthatók, ezzel csökkentve a testi-lelki feszültség mértékét.

Hát

Hát- és gerincproblémák esetén a masszázs bizonyítottan hasznos a fájdalmak enyhítésére. A megfeszült izomkötegek kimozdíthatják a csigolyákat a helyükről, illetve a gerinc eldeformálódását okozhatják. Masszázzsal a hát, a nyak és a váll érzékeny pontjai ellazulnak, így nagymértékben javulhat a helyi vérkeringés.

Milyen előnyei vannak a rendszeres masszázsnak?

  • Javítja az izmok vérellátását.
  • Csökkenti a mindennapi stresszt.
  • Segít a mély, pihentető alvásban.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Kiegyensúlyozott, stresszmentes hétköznapokat eredményez.

Mi a különbség az ázsiai és az európai masszázsok között?

Ázsiában az ajurvédikus masszázsoknál a masszőrök gyógyító hatású, hideg növényi sajtolású olajokat alkalmaznak, Európában viszont nem szükséges a gyógykrémek vagy olajok használata. A svédmasszázst például 5 féle kézmozdulattal végzik, amelynek célja a lágy szövetek és a károsodott izomcsoportok regenerálódása. Az ázsiai és európai masszázsok közötti legfőbb különbséget tehát a gyógyhatású olajok használata vagy mellőzése jelenti, illetve a mozdulatok, a gyúrás technika és az akupunktúrás, akupresszúrás pontok ingerlése eltérő még.

Masszázsfajták hátfájásra, gerincproblémákra

masszázs gerincproblémákra

masszázs gerincproblémákra

Svédmasszázs

A svédmasszázs népszerűsége nem véletlen, hiszen heti két alkalommal az összes izom tökéletesen átmozgatható a segítségével. Mindig masszázsszéken vagy masszázságyon végzik, ugyanis nem elegendő a föld vagy egy átlagos ágy. Fogásai között megtalálható a simítás és a rezegtetés, továbbá az ütögetés és a gyúrás, dörzsölés is.

Érdemes kiemelni a görcs- és stresszoldó hatását, illetve a közérzet javító és ízületi gyulladásokat csökkentő eredményét. Az átmozgatott izmoknak köszönhetően a vérkeringés is javul, amely fokozza a hétköznapi teljesítőképességet. Kifejezetten ajánlott a lapocka környéki izomcsomók kezelésére és a gerinc mentén húzódó izmok görcsösségének enyhítésére.

Thai masszázs

Technikája jelentősen eltér az európai elvektől, itt a letapadt, megfáradt izmok ellazítása helyett enyhe nyomást helyeznek az akupunktúrás pontokra. A masszázs finom tapintású, pamutból készült ruhában történik. Kizárólag a karokat és a lábfejeket nem fedi ruha.

Pozitív hatásai között a hátizomzat merevségének oldása és a gerinc, illetve a csontok rugalmasságának növelése egyaránt kiemelendő. Keleti gyógyászathoz méltóan a lelki és szellemi frissesség is központi része. Terápia közben a zajmentes és erős fénytől óvott helyiség egyedülálló lehetőséget nyújt a görcsös gondolatok feloldására.

Yumeiho masszázs

A kínai eredetű Yumeiho terápia a buddhista harcművészeti technikákra épül. Valódi különlegessége azonban az akupresszúrás módszerekben rejlik. Ezt a masszázsfajtát Saionji Masayuki, egy buddhista kolostor mestere alkotta meg. A masszázs kedvelői inkább egy kellemes, relaxációs és meditatív szertartásként jellemzik a kezelést, mintsem egy kötelező gyógyászati programként. Célja a gerincben és a hát ízületeiben található aszimmetriák és deformációk helyreigazítása.

Hátproblémák, medence fájdalmak megelőzésére és kezelésére egyaránt remek döntés. A Yumeiho terapeuta speciális, oldó fogásokkal stimulálja az ízületeket. Emellett nyomó-gyúró mozdulatokat végez a saját testsúlya energiáit használva. Masszázs közben az elfáradt izmokat óvatosan a csonthoz nyomja, majd könnyed gyúró mozgással kellemesen ellazítja azokat. A masszázs szárazon, kényelmes ruhában történik.

Gyógymasszázs

Mozgásszervi problémák fellépésekor a gyógymasszőr által végzett gyógymasszázs az egyik legkézenfekvőbb választás a fájdalmak enyhítésére. Akár egy bokaficam vagy rándulás is csípőfájdalmat okozhat hosszú távon. Ilyenkor a bokafájdalom enyhítése miatt sokan a gerincüket és csípőjüket egyaránt megfeszítik mozgás közben. Emiatt az izmok megrövidülnek, és a túlterhelés folyamatos fájdalmat okoz.

Először a terapeuta megvizsgálja a test szimmetriáját, és feltérképezi a mozgását, hogy testtartási problémákra utaló jeleket keressen. Gyakori testtartási probléma a lumbágó, amelyet derékba nyilalló fájdalomként szoktak jellemezni.

Feszültség csökkentésére vagy mozgásszervi megbetegedésekre, például gerincproblémákra és derékfájásra is megoldást jelenthet a gyógymasszázs. Terápia után javul a bőr alatti kötőszövetek és izomrostok tápanyag- és oxigénellátása. Ez dinamikusabb mozgást és kiegyensúlyozottságot jelent.

Gerincmasszázs

A gerincmasszázs olyan modern terápiás eljárás, melynek fókuszában a porckorongok és a gerinckiegyenlítő fogások vannak. Azon az elven alapszik, hogy a csigolyák, és a csigolyák közötti rugalmas porckorong elmozdulása kihat más szervekre is. Tehát nemcsak mozgásszervi problémákat okozhatnak, de akár vegetatív szervi gondokat is.  Minden csigolyának megvan a szervi megfelelője, amire hatást gyakorol. A C2-es (nyaki) csigolya például a látó- és hallóideggel van kapcsolatban, míg a Th4-es (háti) például az epehólyag működésével mutat összefüggést, az L5-ös (lumbális/derék) pedig a lábfej, boka problémáira hathat ki.

Az elmozdult csigolyák nyomhatják a ki- és belépő idegeket, így különböző panaszokat okozhatnak. A gerincmasszázs ellazítja a begörcsölt, túlfeszült gerinc környéki izmokat, és az ízületeket, csigolyákat eredeti, helyes pozíciójukba mozgatja vissza.

A gerincmasszőr törekszik rá, hogy az említett helyeken keletkezett feszültségeket, aszimmetriát enyhítse, és több kezelés után akár teljesen megszüntesse a problémát. A kiropraktikával a hátgerinc visszatér egészséges állapotába, javul a tartás, és mind a mozgásszervi, mind egyéb szervi panaszok megszüntethetőek.

A gerincmasszázs remek kiegészítője lehet a dekompressziós kezelés is.

A különböző masszázsokra igaz, hogy nem ajánlottak a következő esetekben:

  • Láz vagy hőemelkedés
  • Magas vérnyomás, vérrög, trombózis veszély
  • Fertőző betegség
  • Műtét a közelmúltban
  • Csontritkulás
  • Daganatos megbetegedés
  • Vérzékenység
  • Ízületi túlérzékenység

Hogyan egészíti ki a gerinc dekompressziós kezelés a masszázst?

A dekompressziós terápia kifejezetten azoknak ajánlott, akik nem szeretnének gerincfájdalomra ébredni. Hát- és derékproblémák mellett a nyaki és porckorong betegségek kialakulását egyaránt megszüntetheti a prevenciós célra hatékony kezelés. Célja a gerinc mentén húzódó porckorongok tehermentesítése. A nyomás (kompresszió) alatt álló izomzat kellő mértékben megnyúlik ahhoz, hogy a porckorong visszanyerje egészséges formáját, újra tud hidratálódni az ellapult szerkezete, így a porckorong kitüremkedése akár vissza is fordítható.

Kényelmes ágyra fekve a páciens fájdalommentes kezelésen vesz részt. A speciális dekompressziós ágyon az izmok egy pihentető, relaxációs program során nyúlnak meg ideális mértékben. Különböző szögekben és mindig a kívánt erővel, folyamatos felügyelet mellett történik a terápia.

Nagy előnye, hogy szemben az egyéb trakciós kezelésekkel a GerincFix dekompressziós ágyon számítógép vezérelt, szakaszos húzás valósul meg, melyet egy gyógymasszőr végzettségű személy felügyel is. A beállított program időközönként enged a dekompressziós húzásból, tehát húzást megszakító, valamint időszakosan váltakozó (intermittáló) húzással megy végbe a dekompressziós kezelés. Közben a porckorongokon kíméletesen csökken a nyomás, sőt, a fájdalom akár már az első alkalommal múlhat, mivel a porckorongok gyöki érintettsége megszűnik.

A kezelést követően célszerű egy kis vizet vagy izotóniás italt fogyasztani a szervezet megfelelő hidratációja érdekében.

A hagyományos masszázsok mellett tanácsos a dekompressziós terápiát is igénybe venni, hiszen a legfontosabb a probléma megelőzése. Sajnos egy elhanyagolt, akár semmiségnek tűnő deréktáji idegbecsípődés vagy gerinc menti fájdalom is súlyos problémákat jelezhet a jövőre nézve. Minél hamarabb gondoskodik szervezete, ízületei megfelelő védelméről, annál kevesebb az esély a súlyos kezelést igénylő betegségek kialakulására.

Összegezve…

Az ideális masszázstípust mindig a meglévő panaszok szerint ajánlott kiválasztani. Számos ázsiai és európai terápia elérhető Magyarországon is, így valóban személyre szabott kezelésekre nyílik lehetőség testünk és lelkünk felfrissítésére. Masszázsra történő bejelentkezéskor információt kaphatunk az adott masszázs menetéről, és arról, hogyan készüljünk elő (pl.ruházat, folyadék fogyasztás), majd a helyszínen a szakembert tájékoztatni kell az esetleges egészségügyi kockázatokról.

Ha derékfájdalmai vagy gerincbántalmai vannak, mindenképpen javasolt kipróbálni a különböző masszázsokat. Kiegészítő kezelésként tanácsos az olyan lehetőségeket is igénybe venni, mint a dekompressziós terápia, melyek közül a GerincFix dekompressziós masszázs ágya mind a kezelés árában, mind funkcionalitásában az egyik legjobb alternatíva.

Masszázs mellett az aktív, rendszeres mozgás jelentheti a megoldást, ha meg szeretné előzni az ízületi fájdalmakkal járó panaszokat és a gyakori egészségügyi problémákat.