Kérdések és válaszok a szakmai kompetenciáról

Mostanában sok levél, üzenet, kérdés érkezik szinte ugyanazzal a tartalommal, hogy milyen betegségeket gyógyítunk?

Hát ebben a kérdéskörben egy kicsit el kell időznünk, hogy tisztázzunk jó pár dolgot.

Először is a betegségek gyógyítása az orvosok feladata, nem a mi feladatunk, nem a mi kompetenciánk! Sőt a betegségek diagnosztizálása is az orvosok feladata. Attól, hogy a jó masszőrök többnyire ismerik a legáltalánosabb mozgásszervi betegségeket, elváltozásokat, degenerációkat, tudnak egy orvosi leletet olvasni/értelmezni, tudnak latinul még nem diagnosztizálnak! Ez nem a mi hatáskörünk, nem a mi feladatunk, nem a mi kompetenciánk! Hiába is kérdeznek meg minket, hogy mi mit mondunk egyik vagy másik esetben. Mindig csak azt tudjuk mondani újra és újra, hogy betegségek esetén szakorvosi rendelőket kell megkeresni.  Mi nem beteg emberekkel foglalkozunk hanem betegség megelőzéssel, egészség fenntartásával, az általános fizikai közérzet megtartásával, javításával a lehető legmagasabb színvonalon. Mi azt szeretnénk elérni, hogy mindenki minél tovább aktív maradjon fájdalmak nélkül.

 

Szóval semmiféleképpen sem lépjük át a fizikai közérzetet javító, megfelelő fizikai közérzetet fenntartó kezelések rangsorát. Hozzánk az emberek azért jönnek, hogy regenerálódjanak, javítsunk a bőr, a kötőszövetek, az izom állapotán és ezáltal a teljes szervezet homeosztázisát javítjuk beleértve az ízületeket is reflexes úton. Serkentjük a keringési rendszereket, ezáltal a metabolizmus fokozódik, a nem kívánatos bomlástermékek elszállításra kerülnek és friss oxigéndús, tápanyagdús vér jut mindenhová a szervezetben, az inaktív területekre is, a kevésbé aktív perifériás régiókba is. Segítjük az ízületek tehermentesítését, a porc homeosztázisának javítását, a ízületeket körbevevő képletek regenerálódását, egészséges állapotuknak fenntartását, a porckorongok regenerálódását, megfelelő magasságuknak fenntartását, ellapulásuk/kiboltosulásuk mérséklését.

Ezt az állapotot egy komplex módszerrel érjük el. Eszközeink a profi masszőrök tudása és hozzáértő keze, a nyújtó (dekompressziós) pad, a mágnesterápiás nemzetközileg elismert BEMER készülék, specifikus masszázságy és masszázsszék, mélyizomzatot-kötőszövetet stimuláló fascia regeneráló és lazító gép stb. .

 

Konkrét kérdésként merültek fel a Bechterew vagy (Spa), lumbágó, isiász, idegbecsípődés, porckorongsérv, gerincsérv, spondylolisis, csigolyaívtörés, akut radiculitis, cox arthrosis akut gyulladással kísérve stb. betegségekre vonatkozó gyógyítási lehetőségek. Ezek a betegségek számunkra mind ismeretesek, de az első út mindig az orvoshoz kell vezessen, hiszen Ő állapítja meg, hogy egyrészt tényleg ez a betegség és nem csak egy feltételezés és amennyiben valóban így van és megvan a diagnózis, akkor is az orvos lesz az aki megmondja a lehetséges terápiáknak, kezeléseknek a sorát, idejét, alkalmazhatóságát a beteg állapotának megfelelően. Természetesen ha nincs akadálya akkor minden további nélkül lehet hozzánk is jönni, de az orvos véleményét kikérve. Ne tőlünk várják, hogy mondjuk meg mi lehet a baj?!

Egy jó masszőr egy egészséges emberen is fedezhet fel elváltozásokat és ezekben az esetekben azonnal segít neki elirányítani a megfelelő szakemberhez. Sokszor előfordult már velünk is, hogy meg kellett tagadjuk a kezelést a kliens érdekében és elirányítottuk szakorvoshoz.  Mi azt valljuk, hogy az időben elkezdett egészséget fenntartó, karbantartó, revitalizáló, izomnyújtó vagy erősítő (ez a pillanatnyi állapottól függ) kezeléseink segíthetnek megelőzni vagy időben eltolni egyes degeneratív jellegű betegségek, állapotok kialakulását. Hiszen ezen betegségek ha nem komoly előzmények, traumák, veleszületett degenerációk miatt alakultak ki hanem időközben szerzett betegségek megfelelő életmóddal, karbantartással valószínűleg megelőzhetőek lettek volna. VALÓSZÍNŰ!!! – De egyáltalán nem biztos.

Mi mindig feltételes módban beszélhetünk, konkrétumokról soha. Hiszen oly bonyolult és összetett az emberi szervezet, hogy biztosat állítani… igencsak badarság lenne. Annyit talán igen, hogy az FIX, hogy aki hozzánk bejön az már tett valamit az egészsége érdekében. Ha mást nem is legalább annyit, hogy addig is kimozdult otthonából és felkelt a kanapéról és bejött hozzánk, addig is megmozgatva a testét.

 

Komolyra fordítva a szót, mi abban hiszünk, hogy mozogjunk eleget, keressünk erőnlétünknek megfelelő mozgásnemet, együnk normális ételt, igyunk eleget, nevessünk sokat, űzzük el a stresszt, nyújtsunk sokat és természetesen járjunk el masszázsra illetve a kezeléseinkre. Ezek egyike sem CSODASZER csak CSODÁLATOS eszköz az egészség fenntartásának menetében. Természetesen dolgozunk Scheuermann, korai Bechterew szakaszában és más orvosok által diagnosztizált betegséggel küzdő kliensekkel is, de csak úgy ha minden tisztázva lett szakorvos által és ajánlotta a masszázsainkat számára. Nem a betegségeket gyógyítjuk, hanem a betegség mellett fellépő izomspazmusokat oldjuk főleg masszázzsal.  Tehát nyomatékosítani szeretnénk, hogy mi SZIGORÚAN egészséget fenntartó kezeléseket végzünk, EGÉSZSÉGES embereken, hogy elkerüljék a mondhatni civilizációs problémáknak tekinthető degeneratív mozgásszervi elváltozások idő előtti kialakulását. A szervezet korral járó kopását, illetve az egyoldalú munkából vagy versenysportból fakadó elváltozásokat nem tudjuk megakadályozni, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az állapot minél később vagy minél mérsékeltebben következzen be. Mivel a masszázs egyik legfontosabb alappillérünk, erre építjük a kezeléseinket és a többi csak kisegíti ezt. A több évezrede csiszolódott masszázst valamint ha szakavatott kezek végzik ezeket a mechanikai fogásokat az emberi test anatómiáját ismerve akkor létrejönnek a szervezetben a lokális/helyi segítő hatások, a reflexes vagy távolhatások illetve az indirekt segítő vagy szakszóval reflexes konszenzuális hatások. Ezek nagyon fontos dolgok, mert ez a három alappillér fogja fenntartani, segíteni az egyén egészségi szintjének fenntartását a mi munkánkban.

 

Nagyon távol áll tőlünk, hogy bárkit is arra biztassunk, hogy kerülje el a szakorvosi konzultációkat-kezeléseket, sőt mindenkit arra biztatunk, hogy először keressen fel orvos szakembert, vizsgáltassa ki magát gondosan és kérje ki a véleményét, hogy neki megfelelő-e a masszázs illetve bármely más saját vagy más szolgáltató által végzet kezelés. Ha szükséges akkor pedig az orvos szakember hozza meg a diagnózisát, tegyen javaslatot a kezelésére és mi ehhez a kezelési tervhez igazodunk. Se nem cáfoljuk meg, se nem bagatellizáljuk, végképp nem beszéljük le az embereket az orvos által tanácsolt kezelésekről, esetleg gyógyszerekről. Mi minden esetben irányadónak tekintjük az orvos(ok) utasításait, véleményeit és alkalmazkodunk a kezelési protokollhoz.

Ezért is van az, hogy a betérő klienseink esetében a beleegyező nyilatkozat kitöltésével felhívjuk a figyelmet arra, hogy speciális MEGLÉVŐ betegségek esetében ne minket keressenek meg legelőszőr, hanem szakrendelőt. Ettől függetlenül, ha valaki bejön hozzánk és felmerül menet közben a legkisebb gyanú is, hogy szenvedhet esetleg egy betegségben akkor tanácsoljuk a kliensünknek, hogy saját érdekében minél hamarabb keressen fel egy orvost és a kételyeket tisztázza le a legrövidebb úton.

 

Az emberi egészség oly ingatag és annyi, de annyi minden lehet a háttérben egy-egy probléma kialakulásában, hogy sokszor több nagyon felkészült orvos szakember konzíliumban, megannyi drága és bonyolult diagnosztikai eljárással alátámasztva is nehezen hozza meg a megfelelő diagnózist.

Természetesen tudjuk azt is, hogy teljesen egészséges ember nem létezik, hiszen mindenkinek van valamilyen rejtett vagy kevésbé rejtett nyűgje baja, de a komolyabb betegségekkel tényleg mindenki forduljon orvoshoz. Kiváló szívvel-lélekkel dolgozó szakemberek dolgoznak országszerte,  az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben is pl. akikkel van ismeretség és akikhez nyugodt lélekkel fordulhat bárki.

 

Mi abban hiszünk, hogy megelőzésképpen időnktől, anyagi helyzetünktől függően mindent tegyünk meg amit csak lehetséges az egészségünk fenntartása érdekében.

Mi abban hiszünk, hogy megéri hetente legalább egyszer elmenni és időt-energiát szánni egy mozgásos (jóga, aerobic, fitness, gyógytorna, stb) órára majd egy alapos masszázsra izom-kötőszövet karbantartásra, nyújtásra.

Folyamatos képzéseken vesznek részt a masszőrök, frissítik tudásukat, a legmodernebb izomkezelő gépeket használják  és a legújabb technikákat igyekeznek megtanulni és beépíteni a napi protokollba. Mi azt gondoljuk, hogy a jó masszőr keze aranyat ér és mindenkor betartja az etikai és kompetencia határokat.

 

A nálunk dolgozó masszőrök szinte mindegyike érintett valamilyen fokon a gerincoszlopot érintő elváltozások terén. Az egyik masszőr kolléganőnek hosszú éveken keresztül viselt a gyermeke corsettet súlyos gerincferdülése miatt, másik kolléganőnek a gyermeke kerekesszékes maradt mert a gyermekkori gerincvelőtumor mozgásképtelené tette, férfi kollégánk kórházban napi szinten rehabilitációval foglalkozik orvosi team mellett, másik kolléga nem tudott az ágyból kikelni lumbális porckorongsérv miatt illetve oly mértékűek voltak a nyaki sérv miatti panaszok (felső végtagok zsibbadása), hogy álmatlan éjszakák sorát vonta maga után. De mindezen kollégákra az jellemző, hogy mivel testközelből megismerkedtek ezen szenvedésekkel és a velük járó testi/lelki fájdalmakkal a lehető legnagyobb tisztelettel, empátiával, megértéssel, szakértelemmel fordulnak a vendégekhez, azokhoz az emberekhez akik megkeresnek minket. Tehát a tudásuk legjavát teszik bele, hogy saját problémájukból kiindulva a lehető legtöbbet tudjanak segíteni embertársaikon és ami legfontosabb vidáman, derűvel, feladások nélkül, mert az élet megtanította számukra a kemény leckéket, de leginkább azt, hogy soha nem kell feladni, hanem küzdeni, küzdeni a végletekig. Önmagukért és másokért is.

A lelkes csapatunk nem csak úgy lett valahogy, hanem az évek hosszú sorai alatt mindegyik kolléga sokat tanult, hogy aztán „ csapatba verődve” egységesen, egymást segítve, teamben segítsenek szigorúan szakmai kompetencia határokat betartva másokon.

 

Végezetül egy idézetet szeretnénk megosztani a kedves olvasóval dr. Héjjas István gondolataiból, hogy mi pontosan tudjuk azt, hogy minél többet tanulunk, annál inkább rájövünk, hogy milyen keveset tudunk és ez egy alázathoz, szakmai alázathoz vezet minket:

 

„Egy klasszikus hasonlat szerint a tudomány olyan, mint egy világos gömb, amely sötét térben lebeg. A gömb belsejében vannak a tudományos ismeretek, körülötte pedig egy határtalan, ismeretlen birodalom található. Minél nagyobb a tudásunk, annál nagyobb a világos gömb. A nagyobb gömb egyre nagyobb felületen érintkezik a külső sötét térrel, és ezért egyre több a megválaszolatlan kérdés. Ezek a megválaszolatlan kérdések a gömb felszínét borítják, a külső térben pedig csupa olyan kérdés lapul, amelyekről azt sem tudjuk, hogy ilyen kérdés egyáltalán létezhet.” dr. Héjjas István

 

Az eper pozitív élettani hatásai az emberi szervezetre

Ilyenkor tavasz tájékán érik be az egyik kedvenc gyümölcsünk, az eper. Az eper nemcsak gyerekek és felnőttek kedvenc aromás, lédús gyümölcse, hanem egy sor talán kevésbé ismert egészségvédő tulajdonsága is van.

Az eperben magas folsav szint van ami nagyon fontos a kismamák számára a terhesség korai szakaszában, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, így a rendszeres eper fogyasztással akár születési rendellenességeket is ki lehet küszöbölni, meg lehet előzni. A folsav hiánya még okozhatja a fehérvérsejtek megfogyatkozását viszont jelenléte a szervezetben segíti a vas és B12 vitamin felszívódását.

Lassan már népbetegségnek számítanak ízületi gyulladások, amik az ízületek korai degenerációjához vezetnek hosszabb távon. Az eper antioxidáns hatásának és a benne lévő fitokemikáliáknak köszönhetően segít csökkenteni az ízületi gyulladások kialakulását. Egy tanulmány szerint a rendszeresen, napi jelleggel fogyasztott eper jelentősen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások kockázatát.

Az eper rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaz, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található benne.

A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, így nem jut elegendő C vitamin a szervezetébe. Az eper jelentős C vitamin forrást is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, ellenálóbbá tesz a betegségekkel szemben. Az eperben található C-vitamin még fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében. A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását.

A C vitamin az immunrendszer erősítése végett valamint antioxidánsként a szabad gyökfogó képessége révén segít megelőzni a daganatok kialakulását. a kóros sejtelváltozásokat.

Szintén a magas C vitamin és víz tartalmának köszönhetően segít feszesen és rugalmasan tartani a bőrt, hiszen a bőr rugalmasságát biztosító kollagén termeléshez nagyon fontos a C vitamin és víz megfelelő mennyisége a szervezetben.

Sajnos a modern társadalmunkban vezető halálokok lettek a szív és érrendszeri megbetegedések. Ez adódik az erek meszesedéséből, plakkosodásából valamint a gyakori érgyulladásokból. Az eper segít felvenni a harcot a rossz koleszterinnel ami a szívbetegségek leggyakoribb okai is egyben. A rendszeres eper fogyasztás csökkenti az érelzáródások kockázatát és segíti az erek karbantartásáért felelős lipoproteinek munkáját. Mivel jó gyulladáscsökkentő így segíti a kemikáliák és egyéb mikro szennyeződések által létrehozott érgyulladások csökkentését.

Az eperben kálium is található ami a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódások elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi, sejtek energiaellátásáért és a sav-bázis egyensúlyért felelős. Az izomgyengeséget a kálium hiánya is okozhatja. Az eper egy nagyon szívbarát gyümölcsünk.

Az eperben található magnézium csaknem háromszáz enzim működését szabályozza. Ennek következtében hatással van szervezet energiaforgalmára, anyagcseréjére, valamint a csontok, izomzat, szívizom, agy működésére is. Hiánya izomgörcsöket, izomgyengeséget eredményezhet.

Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is remek eledel lehet a friss eper, de csak akkor ha nincs bőségesen megszórva porcukorral.

A korábban említett alacsony zöldség és gyümölcs fogyasztásunk miatt a rostbevitelünk is alacsony. A rosthiány székrekedést, bélgyulladásokat idézhet elő a vékony- és vastagbélben egyaránt. Az eperben is található emészthető rost a felesleges vizet felveszi a belekből. E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti a koleszterint, a zsírsavakat és az epesavakat, amelyek később eltávoznak a szervezetből. Hasznos a

rostfogyasztás a vér koleszterinszintjének csökkentésére is.

Az emészthető rostban gazdag étrend csökkenti a szervezet inzulin-szükségletét, és előnyös a cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor felszívódását a bélből. A különböző fokozatú bélgyulladások sajnos a felnőtt lakosság jelentős részét érintik.

Mi mindannyian a GerincFix csapatban próbálunk minden eszközzel segíteni a hozzánk fordulók egészségén egy jó tanáccsal vagy valamelyik jól bevált terápiánkkal. Tegyünk meg közösen mindent annak érdekében, hogy minden szinten javuljon a szervezet fizikai és szellemi egészségi állapota.

 

Mese a gyerekeknek a gerincről

Van egy olyan kínai mondás a betegségekre, hogy: “Aki akkor megy az orvoshoz amikor beteg, az olyan mintha akkor kezdenénk kutat ásni amikor szomjasak vagyunk.”

A mi filozófiánk is közelít a Hagyományos Kínai orvoslás eszmeiségéhez, hogy jobb megelőzni a bajt, mint a betegségek megjelenése után kezeltetni magunkat. A legjobb az, ha tudatosan éljük az életünket. A legjobb terep erre, ha már gyerekkorban rászoktatjuk a csemetéinket, hogy értékeljék az egészségüket, értsék a szervezetük működését, vigyázzanak az egészségükre, éljenek helyes életmódot, mozogjanak illetve sportoljanak sokat, figyeljenek oda a helyes táplálkozásra, vízfogyasztásra és természetesen nem utolsó sorban a gerincük védelmére. Mert bizony ám, már serdülő kortól kezdődően romolhat a gerincoszlop egészsége és jöhetnek létre a különböző degeneratív elváltozások korai szakaszai.

Szerencsére egyre többen vagyunk ebben a táborban akik próbáljuk a figyelmet felkelteni az igazán fontos dolgokra. Egy kedves gyógymasszőr Mészáros Fanni is tudatosságra próbálja felhívni a figyelmet a https://csobogat.hu oldalon a helyes értékrendekre.

Kedves kis történetbe ágyazta a gerincoszlop legfontosabb tulajdonságait és nemcsak gyereknek hanem szülőnek, tanítónak is egyaránt hasznos lehet.

A kedves történeteket pályázatokon résztvevő gyermekek rajzai díszítik és nemsokára a “Gerinces meséhez” is megérkeznek a színes eleven gyermekrajzok.

A rajzolás alkalmával a gyerekek fejlesztik a finom motoros készségeket és természetesen a kreatív képzelő erejüket is ami a felnőtt korban a problémamegoldó képességeik javulását idézi elő.

Este fürdés után, lefekvéskor vegyük elő ezt a kis könnyed mesét és olvasás közben hagyjuk a gyermekünknek, hogy tapogassa is végig a hátunkat, hogy hol, melyik helyen milyen csont, izom illetve ízület található. Vidám kis móka lehet ez a családnak ami nem kis mértékben erősíti a köteléket, az együvé tartózást, a családon belüli szeretetet.

A mese az alábbi linkről letölthető, kinyomtatható és tetszés szerint többször is elővehető:

https://csobogat.hu/2019/03/17/3-a-gerincunk/

De nehéz az iskolatáska

Egy bostoni gyerekkórház megfigyelései alapján úgy véli, hogy minden gyerek ellentartással kompenzálja a túl nehéz iskolatáskát oly módon, hogy előrehajol és a nyakát felfele szegi. Ez a testtartás degenerációkat hoz létre a gerincoszlopban és az érintett idegrendszerben is.

Sokszor meg lehet figyelni a gyerekeket az utcán, tömegközlekedési eszkőzőkőn, hogy rendellenes testtartással cipelik a testsúlyukhoz mérten igencsak megterhelő iskolatáskát. Ez érthető is, hiszen a háti szakaszon megnövekedett súlyt ahhoz, hogy ne essen hátra és megörízhesse a gyerek az egyensúlyát előre kell hajolnia. Ezáltal az ágyéki (lumbális) szakaszon és a nyaki (cervikális) szakaszon is rendellenes testtartást vesz fel a gerincoszlop. Bár még ebben az életszakaszban sokkal rugalmasabbak a csigolyák közötti porckorongok mint felnőtt korban, de az izomzat is sokkal gyengébb. A felesleges túlsúly cipelése miatt sajnos elkezdődnek a gerinc degeneratív elváltozásai. Sokszor a gyerek testsúlyának a 10%-át is meghaladó lehet a hátitáska ami nagyon megterhelő a gerincoszlopon kívül a nagyízületeknek is mint térd és csípő. A gyerekek amúgy is mozgásszegény életmódot illetve ülő életmódot élnek amihez társulnak még a helytelen étkezési szokások miatt kialakuló túlsúlyos állapotok. Magyarországon kb. minden ötödik gyerek túlsúlyos és ha ehhez még hozzávesszük az iskolatáska felesleges extra súlyterhelését el tudjuk képzelni mekkora teher hárul a gyermek aktív és passzív mozgató szervrendszerére vagyis az izmokra, csontokra és ízületekre. Persze, hogy kialakul a korai lúdtalp (pes planus), kalapácsujj (digitus malleus), bokasüllyedés (pes planovalgus), X láb (genu valgum) a teher kompenzációja miatt, a gerinc oldalirányú görbületei (scoliosis) aztán végkövetkezményként akár a krónikus fejfájás is. Bizony a túlsúlyos hátitáska hosszabb távon már érinteni fogja az idegrendszert is.

Most a szeptemberi iskolakezdés időszakában szülőként és pedagógusként is oda kellene figyelni a táska minőségére, a testtartásra és természetesen arra, hogy ne cipeltessük feleslegesen a tankönyveket a gyerekkel az iskolába és haza.

Arra is oda kell figyelni, hogy a gyerek ne féloldalasan vigye a hátitáskát hanem mint egy hátizsákot mind a két vállán egyenletesen eloszlatva a súlyt. A gyerekkori kismértékű panaszok a tapasztalatok szerint 20-30 év múlva sajnos “fájdalomszörnyetegekké” tudnak fejlődni. Gondoljunk arra, hogy a kisember felnő és a mostani felhőtlen boldogsága lehetőleg maradjon meg idős korára is.

A gerinc görbületeinek fejlődése

A törzsfejlődés (filogenezis) során az ember fokozatosan átállt a négy lábon való helyzetből a két lábon állásra. Ebből adódóan az ágyéki (lumbális) szakasz az eleinte előrefelé konkáv állapotból átfordult a mai normális állapotba a hátrafelé konkáv állapotba. Jobban megértve most ágyéki lordózisunk van, de korábban ez is kifózis volt.

 

A kisbaba amikor megszületik eleinte egy nagy “C”-t, domborulatot (kifózis) mutat az egész gerincoszlopa, tehát hátrafelé konvex (dorsal) konvex. Betesszük leggyakrabban a kisbabát a rácsos kiságyba és kb. 3 hónapos koráig nem sokat változik a gerincoszlopa. Aztán a kisbaba elkezd érdeklődni a külvilág felé, emelgeti a fejecskéjét és kitekint jobbra, balra és kb. 3-4 hónapos korában alakul ki a fej emelgetése miatt a nyaki homorulat (lordózis). Az első hibát itt szoktuk szülőként elvétni, mert a babóca csak nézne jobbra meg balra, de csak arra fog nézni amerre az események vannak. Általában a kiságy rá van tólva valamelyik falra és nyilván a falon nem túl sok érdekes dolog van, ezért inkább a szabad tér felé meg az ajtó felé néz ahol közlekedünk, hallja a hangunkat stb. A legtöbb esetben a baba feje mindig a kiságy egyik irányába néz az egyedfejlődés (ontogenezis) egyik fontos szakaszában. Itt még nem tud a baba megfordulni magától, tehát a mi felelőségünk, hogy hol az egyi hol a másik irányban legyen a fejecskéje és ezáltal mindig az ellenkező oldalra tud kitekinteni a kiságyból. Egyenletesebben fognak fejlődni a nyaki izmai, a mély hátizmok stb.

Később amikor már tud ide oda gurulni már megoldja ezt a problémát.

 

Következik a kb. 6-13 hónapos korszak amikor kezd felülni a kisbaba és kezd kialakulni egy szép hosszú háti domborulat (dorsolumbalis kyphosis). Ebben a korszakban tovább erősődik a nyaki lordózis is.

 

Ezek után következik az élet egyik csodája amikor a kisgyerek feláll és járni kezd. A felállás időszakában fog kialakulni az ágyéki homorulat (lordózis) tehát a hosszú háti domborulat visszaszorul a csak háti gerinre. Ebben a harmadik gerincfejlődési időszakban követik el a második legnagyobb hibát sokan kezdő szülőként. Közösségben, barátok körében sokszor hallják a szülők, hogy az én gyerekem már jár, az én gyerekem már ül, az én gyerekem már 1 évesen kivülről fújja az Anyám tyúkját…tehát kicsit hencegés jellegű túllicitálós jellegű is szokott lenni a szülők párbeszéde a gyermekeikről. Az egyedfejlődés nem egyforma. Óriási, több hónapos csúszások lehetnek egy-egy gyerek között ami teljesen normális. De a szülő ezt nem tudja és pl. amikor a gyerek még nem áll, nem jár próbálja picit siettetni a két lábra való állást. Egyrészt erővel felemeli “sétáltatja” másrészt járókát vesz neki. Mind a kettő helytelen mert még nem alakultak ki a megfelelő erősségű tartó izomzatok és idejekorán kapja a gerincoszlop a nagy terhelést. Károsodhat a gerincoszlop mind a két művelettől. Hagyjuk a kisembert magától felállni, tudja az ő szervezete, hogy mikor jött el az a pillanat amikor megteszi az első lépéseket anya és apa között. Hagyjuk ezt a megható pillanatot magától kialakulni és a baba kezdeti győzedelmes mosolya kísérje el élete végéig gerincfájdalmak nélkül.

 

A felállás után ahogyan idősődik a gyerek fokozatosan kialakul a keresztcsonti domborulat is (sacralis kyphosis) és még fokozódnak a gerinc görbületei.

 

Tehát láthatjuk azt, hogy a kisgyermek első két évében mekkora fejlődésen megy keresztül, hogyan is alakulnak ki fokozatosan a gerinc görbületei. Ebben a fejlődési időszakban fokozatosan figyeljünk a gyermekünkre és ha bármi rendellenességet vélünk esetleg felfedezni akkor azonnal forduljunk szakemberhez, hogy még időben lehessen korrigálni a gerinc deformitásait.

 

Sportolóknak is segít

A sportolók a jobb teljesítmény elérése érdekében fejlesztik a gyorsaságot az állóképességet és az erőt. Egy megfelelően megtervezett és véghezvitt edzésterv esetében nem szoktak vagy legalábbis ritkábban szoktak sérülések létrejönni. Az élet viszont azt mutatja, hogy bizony a profin megtervezett edzéstervek alatt is jönnek létre mikrosérülések, elváltozások az izomzatban, tehát oda kell figyelnünk rá és megfelelően karbantartani. Sajnos a rohanó világunkban a kevés idő miatt már nem marad energia vagy szabad idő az aktív nyújtásokra vagy stratching gyakorlatok kivitelezésére. Sokszor lehet hallani még az első osztályban sportoló focistáktól is, hogy nem igazán nyújtanak, mert nincs rá idő….

Sokszor izomfáradtság alakul ki melynek során a harántcsíkolt vázizomzat folyamatos összehúzódása mellet az izom feszülésének csökkenése következik be és az izom már nem lesz képes a tőle elvárható teljesítmény kifejtésére. Az izomfáradás persze sok tényezőtől függhet. Nem mindegy milyen az izomnak az összetétele, lehetnek anyagcsere eredetű izomfáradások melyek tejsav felszaporodást eredményeznek, lehetnek tápanyaghiányok melyek aztán okozhatnak izomfájdalmakat is, de nem, kor, edzettség, stb. sok minden kiválthatja. Az izomfáradtság is elősegíti az izomgörcsök kialakulását.

Ha romlik az izomzat oxigénfelvevő képessége, szabadgyökök szabadulnak fel akkor szép lassan kialakul egy ördögi kör, kedveznek az állapotok a görcsképződésnek, összességében romlik az izomzat állapota, nyújthatósága és ezen tényezők együttesen a sportoló teljesítményére is jelentős hatással vannak. Ahhoz, hogy ezeket a kedvezőtlen folyamatokat megelőzzük nagyon fontos az izomzat rugalmasságának megtartása az edzés előtt, az edzés közben és természetesen utána is elvégzett izomnyújtó gyakorlatokkal, masszázzsal. A folyamatos és kielégítő folyadék és ellátottság is nagyon lényeges.

Az izomfáradás nemcsak a nagy intenzitású sporttevékenységek esetében alakul ki, hanem a közepes intenzitásúak esetében is. Ha a glikogén raktárak kiürülnek, a vércukor szint csökkenni kezd és ezáltal az izomzat fárad, mikrosérülések kialakulásának kedveznek.  A sportolóknak nagyon fontos a megfelelő tápanyag bevitele de nagyon fontos a rendszeres masszázs is. A rendszeres és szakszerűen végzett masszázs segíti a sportolókat abban, hogy elviseljék a nagy fizikai megterheléseket, leküzdjék a fáradtságot és fokozzák a teljesítményüket.

A masszázskezelések sportolókra jótékony hatásáról kísérleteket is végeztek  ergográff segítségével. Kifárasztottak egy sportolót miközben megfelelő ütemben kellett nyomkodnia egy billentyűt. Egy idő után már nem tudta a billentyűt nyomkodni, de masszázs hatására ismét javult a sportoló teljesítménye. Ami pedig a legérdekesebb a kísérletben, hogy a karjától távol végzett masszázs is segített a billentyűnyomkodó kezén sőt,  a teljes testes masszázs volt a leghatásosabb.

Ez a kísérlet is azt bizonyította, hogy jót tesz a sportoló (és nem sportoló) izomzatának a lokális masszázs, de még jobb a teljes test masszázs reflexes távolhatása függetlenül attól, hogy mely izomcsoportját használja intenzívebben. A masszáz úgy működik mint egy aktív pihenés, hat a fáradt izomzatra és mérsékli vagy teljesen meg is szünteti az izomfáradtságot. A masszázs végén egy relaxáló nyújtás a dekompressziós ágyon csak kiegészíti a masszőr munkáját.

 

A vízfogyasztás fontossága

 

Nem tudjuk mi sem elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a folyamatos és bőséges tiszta víz fogyasztása. A szervezetünk kb. 2/3-a víz amiből kb. 1/3 rész sejten kívüli és 2/3 rész sejten belüli vízből tevődik össze. A folyadékháztartás egyensúly helyzete létfontosságú, vagyis a leadott vízmennyiség meg kellene feleljen a felvett vízmennyiséggel. Már nagyon csekély kb. 2%-os vízveszteség is jelentős traumákat okoz a szervezetben. Amikor a szomjúságot érezzük már jó ideje dehidratált állapotban van a szervezetünk Tehát ne várjuk meg ezt az állapotot hanem óránként fogyasszunk kb. 2 dl vizet szomjúságérzet nélkül is. Természetesen a vízveszteségünk nagyon sok mindentől függ: nemtől, kortól, évszaktól, levegő páratartalmától, hőmérséklettől, fizikai aktivitástól, egyéni párolgási tényezőktől, széklet állapotától, légzés típusától, táplálkozási szokásoktól, ruházat anyagától és még egy sor egyéni tényezőtől.

A legtöbb élettani folyamathoz vízre van szükségünk, de leghamarabban a porckorongokból, az ízületekből, az agyból majd az izmokból fogy el a víz mennyisége. Többek között ezért is indulnak meg gyorsabban a gerinc illetve ízületek degeneratív megbetegedései, mert a porckorong dehidratálódik, ellapul illetve az ízületekben található ízületi folyadék (synovia) mennyisége csökken és sokkal gyorsabb lesz a porcállomány kopása.

Mobiltelefonos applikációval, íróasztalra kitett ásványvizes palackkal, bármilyen egyéb trükkel figyelmeztetni kell magunkat a vízivásra, ha nem jut eszünkbe magunktól.

Akik hozzánk érkeznek a stúdióba, kezelés előtt és után is meg vannak kínálva egy-egy pohár friss ásványvízzel, hogy sejtszintig pótolva legyen a vízveszteség legalább az együtt töltött idő alatt.

Mi azt gondoljuk, hogy az egyik legfontosabb táplálékunk maga a víz! Fogyasszuk bőséggel a tiszta vizet, a zöldségeket, gyümölcsöket, ezekből készült leveket, teákat, friss limonádékat, de mindet hozzáadott cukor nélkül, hogy felesleges üres kalóriákkal ne terheljük a szervezetünket.

British journal

A “British Journal of Sports Medicine”  brit magazinban jelent meg egy tanulmány egy 40 éves nő páciensről akinek viszonylag rövid idő alatt alakult ki sérvesedése a lumbális (ágyéki) szakaszon. Erős fájdalmai voltak a bal lábában és még a járás is gondot okozott neki az ideggyöki nyomás miatt. Ezt a kialakult sérvet 8 hónapos konzervatív manuálterápiás kezeléssel ami masszázsból, gerincnyújtásból állt valamint még gyógytorna kezeléssel szinte teljesen eltüntették. Igenis lehet segíteni a kiboltosult porckorongokon nem orvosi beavatkozással hanem hagyományos manuálterápiás eljárásokkal, gerinc nyújtással, otthoni tornával, masszázzsal. Mindenkit arra biztatok, hogy a legkisebb fájdalom esetén is azonnal keresse fel a Gerincfix stúdiót ahol megbízható manuálterapeuták fogadják.  Nagyon fontos, hogy ne csak a jelentkező fájdalom esetén foglakozzunk a gerincoszlopunkkal hanem megelőzésképpen is, hogy ne alakulhassanak ki a sérvesedés különböző fázisai.

 

A lakosság 40% -ának fáj a háta

A hátfájás a lakosság körében sajnos már gyerekkortól valamilyen mértékben végigkísér. A legtöbb esetben a nem megfelelő életmódunk ad lehetőséget a különböző eredetű hátfájdalmak kialakulására.

A gerincoszlopunk már tinédzser korunktól kezdve különböző mértékben lassan kezd romlani. Eleinte még csak ritkábban fáj, de a kor előrehaladtával egyre gyakrabban érezzük, hogy van hátunk, vannak kisebb vagy éppen nagyobb hát fájdalmaink.

Sajnos attól, hogy nem fáj éppen a hátunk még nem jelenti azt, hogy minden rendben van a gerincoszlopunkkal. Lassan, fájdalom nélkül, “sunyi” módon történnek meg kezdetben az elváltozások majd amikor már tényleg fáj viszonylag nagy a baj. Ekkor kezdenek az emberek foglalkozni a gerincoszloppal, járnak orvoshoz, különböző terápiákra, kezelésekre, stb. Sajnos elég gyakran már kicsit késve történik meg mindez és nem minden esetben lehet komoly segítséget sem nyújtani. Sokkal jobb lenne már gyerekkortól a megelőzésre figyelni, a helyes testtartást szem előtt tartani, a helyesen végzett fizikai tevékenységekre ügyelni, a megfelelő életmódra összpontosítani.

A hátfájások és azon belül a nagyobb tortaszeletet kiszakító derékfájások igenis elkerülhetőek lennének. Sajnos mondhatjuk, hogy a hátfájások “népbetegségnek” számítanak a felnőtt lakosság körében. Kisebb nagyobb mértékben mindenkit érintenek. Nézzük meg, hogy miért is fáj a hátink, mi illetve mik válthatják ki a fájdalmakat?

Melyek a hátfáljások leggyakoribb okai?

 • helytelen fektetés csecsemőkorban, túl korai két lábra állítás
 • túl sok ülés az iskolapadokban (általános iskola, egyetem, posztgraduális képzések…sokszor több mint 20 év folyamatos ülés)
 • kevés testmozgás, kevés sport
 • túlsúly (indokolatlanul nagy teher a mozgató szervrendszereken)
 • nem megfelelő étrend, kevés folyadék fogyasztás
 • rossz testtartás, előreeső vállak
 • rossz lábbelik, eljárt sarkú cipő, túl magas vagy túl lapos cipósarok
 • lúdtalp
 • egyoldalú munka, asszimetrikus sporttevékenységek
 • különböző mértékű, súlyosságú porckorong bántalmak
 • korral járó kopásos eredetű fájdalmak, különböző csigolyákat érintő degeneratív megbetegedések
 • csigolyatesteket érintő törések, ívszakadások, összeroppanások
 • előrehaladott csontritkulás
 • gerincet érintő daganatos megbetegedések
 • csontvelőgyulladások
 • gerinc TBC
 • ízületi gyulladások
 • belső szervi megbetegedések és azok kisugárzásai a metamerek, szegmentek vonalában, vesebetegségek, vesekő
 • stressz, szorongás, félelmek, létbizonytalanság, depresszió, lelki okok kivetülései (nagyon nagy mértékben hozzájárulnak a spasztikus, merev, feszes izomzat kialakulásáért a stresszes illetve feszült állapotok!)
 • izmok, szalagok, inak, ízületi tokok feszülései vagy túlzott laza állapotai
 • helytelen testtartásban végzett emelések
 • túl nehéz terhek emelése
 • hirtelen végzett mozdulatok
 • elégtelen vagy teljesen hiányzó hétköznapi aktív nyújtások (streching)
 • gerinc anatómiai görbületeinek elváltozásai, scoliosis
 • erőteljes tüsszentés, köhögés
 • hosszú ideig állás, ülés
 • nem megfelelő kialakítása a munkahelyi környezetnek, alacsony monitor, rossz irodaszék, görnyedt vagy féloldalas ülés
 • hosszú ideig gépkocsi vezetés deréktámasz nélkül
 • nem megfelelő matracon való alvás; gödrös-kifeküdt régi matrac
 • alvászavarok
 • gerincvelői idegeket érintő képletek miatt (főleg a porckorong kiboltosulásai)
 • terhesség is lehet kiváltó ok a megváltozott statika miatt
 • gyenge fizikai alkat, gyenge háti izomzat
 • dohányzó életmód
 • genetikai, veleszületett rendellenességek

Tehát amint láthatjuk már nagyon kis gyermekkor óta nagyon sokféle tényező válthatja ki a hátfájdalmainkat. Minél korábban foglalkozunk a felsoroltakkal és minél többet ki tudunk iktatni a listából (természetesen ami tőlünk függ) annál kevésbé lesznek fizikai panaszaink.

Mi abban tudunk segíteni a hozzánk fordulókon, hogy a feszes-spasztikus izomzatot lazítjuk, nyújtjuk manuálterápiával illetve a GerincFix dekompressziós ággyal egy nagyon kellemes környezetben.