A gerinc regenerálása

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a gerincoszlop legjobb védelme a megelőzés. Most már ki lehet jelenteni, hogy tinédzser kortól kezdenek kialakulni a gerinc degeneratív megbetegedései legfeljebb még nincs tünet, nem fáj. Vegyük górcső alá, hogy a hétköznapokban hol is figyelhetünk jobban oda a gerincoszlop egészségére.

A gerincoszlopunk egy nagyon érdekes kis szerkezet. Bár nagyon erős és viszonylag mozgékony mégis főleg felnőtt korban számtalan panaszt és fájdalmat tud okozni.

A gerinc részletes anatómiai felépítését fentebb találja, de talán annyi elmondható itt is róla, hogy összesen 33-35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A nyaki szakaszon található 7 csigolya, a háti szakaszon 12 csigolya, az ágyéki szakaszon 5 csigolya, a keresztcsontnál szintén 5 csigolya de ezek felnőtt korban már össze vannak csontosodva valamint 3-5 farkcsigolya amik szintén többé-kevésbé össze vannak csontosodva, főleg az utolsó három.

A gerincoszlopnak több feladata is van. Egyrészt felel a felegyenesedett testtartásért, a szervezet támasztó alappillére, másrészt a dupla „S” alakot mutató görbületei elnyelik a rázkódásokat-főleg az agy irányába, védelmet biztosít a központi idegrendszerünknek a gerincvelőnek, tartja a fejet, a fejtől érkező terheléseket átvezeti a medence csontjaira. A kettes nyaki csigolyától a keresztcsontig minden két szomszédos csigolya között található egy rostos csigolyaközti porckorong (discus) amely a csigolyatesteket erősen összetartja és a mozgásszegmenteket létrehozza valamint tompítja, elnyeli a terheléseket ahogyan egy légrugó a teherautónál.

Tehát a gerincoszlopnak nagyon sokrétű feladata van. A legkényesebb pontok a csigolyák közötti porckorongok amik két részből állnak: kocsonyás magból (nucleus pulposus) és az őket körülvevő kb. 15-16 rostos gyűrűből. A terhelések hatására a belső mag oldalirányba nyomja a rostos gyűrűket amik az idő előrehaladtával elfáradnak, szakadnak bentről kifele és lassan egymás után kialakulnak a különböző fokú kiboltosulások, protrusiók, sérvek (hernia).

Az axiális terhelés döntő részét (75%) a mag viseli és csak a maradék 25%-nyi részt a gyűrűk. Főleg előrehajlás állapotában a hirtelen felemelkedés ró nagy terhet a magra. Ezt csak tetézi ha súlyt emelünk fel és oly módon, hogy még csavarjuk is a törzsünket. A túlsúly sem kedvez egyáltalán a porckorongoknak. De a mai főleg ülő életmód és a mellé társuló inaktivitás vagyis mozgásszegény életmód nagyon gyorsan ront a gerinc állapotán. Mivel a porckorong belseje 88%-ban víz ezért nagyon fontos a megfelelő vízháztartás. A reggeli és az esti magasságunk között lehet akár 2 cm különbség is abból adódóan, hogy estére a víz kipréselődik a porckorong belsejéből. Már csekély mértékű, 2%-os folyadékveszteség felett is dehidratált állapotba kerül a szervezet elsősorban a porckorongok, a nagyízületek és az agyállomány. Egy 70 kg-os embernél ez csak 1,4 l folyadékot jelent amit lássunk be főleg nyáron nagyon hamar elveszíthetünk. A szomjúságérzet amikor megjelenik akkor már azt jelenti, hogy egy ideje vízhiányban szenved a szervezetünk. Késő akkor inni amikor megszomjazunk, inkább folyamatosan vigyük be a folyadékot a szervezetünkbe akkor is ha nem vagyunk éppen szomjasak. Az egész napi lábon állás, ülés, egyoldalú monoton munka, vagy fokozott sportteljesítmény illetve súlyfelesleg erősen összenyomja a gerincoszlop képleteit. Nekünk az a feladatunk, hogy ne csak este alváskor tehermentesítsük a gerincoszlopunkat hanem lehetőség szerint napközben is, minél rendszeresebben megelőzés céljából.

Mit tehetünk az irodában?

Amennyiben ülő munkát végzünk, néha mozduljunk meg, álljunk fel az irodaszékből. Folyamatosan több órán keresztül lehetőleg ne üljünk egyhuzamban hanem óránként legalább 5-10 percre hagyjuk el a székünket és kicsit aktívabb testmozgást végezzünk lehetőség szerint.

 • Sétáljunk egy kicsit kiegyenesített háttal.
 • A széket nagyon jól válasszuk meg, hogy sokáig kényelmesen egyenes háttal tudjunk benne ülni. Ha megtehetjük anyagilag vásároljunk Spinális irodaszéket.
 • A monitor magasságát úgy állítsuk be, hogy szemmagasságban legyen.
 • Ha lehet próbáljunk meg fitness labdán ülni. Az 55 vagy 75 cm-es átmérőjű lehet a jó választás.
 • Próbáljuk ki a térdeplő széket.
 • A széken legyen deréktámasz ha lehetséges. Tegyünk ék alakú párnát a székünkre és arra üljünk rá, hogy az ágyéki homorulat (lordózis) egészséges íve megmaradjon.
 • A lábunkat tegyük egy állítható szögű lábzsámolyra, hogy a combcsontunk 90°-os szöget zárjon be a gerincünkkel.
 • Ha lehetséges cseréljük le az íróasztalunkat állítható magasságúra, vagyis ülve ás állva is lehessen dolgozni rajta. Ezt egy mozdulattal meg lehet tenni. Szerencsére már elég sok munkahelyen lehet látni ilyen íróasztalakota, dolgozó asztalokat.

Mit tegyünk egy általános munkahelyen?

Reggel a munkakezdés előtt kicsit melegítsük be az izmainkat, ízületeinket tornagyakorlatokkal.

 • Megfelelő testtartásban emelni a súlyokat, vagyis mindig szorosan a testhez húzva és egyenes háttal.
 • Túl nehéz súlyokat ne emeljünk, inkább többször kis adagban. Ne törődjünk a hatékonysággal vagy a főnőkkel, mert nem ő fog hátfájdalmakkal küszködni a későbbiekben. A mi egészségünk a mi kezünkben van, ezt soha ne felejtsük el.
 • Figyeljünk a folyamatos kiegyensúlyozott folyadékpótlásra.
 • Szinte mindegy milyen munkát végzünk, időnként kicsit tornásztassuk meg, nyújtsuk meg a gerincünket, mozgassuk át ízületeinket.

Mit tegyünk az autóban?

A derekunk mögött használjunk deréktámaszt. Ha van a kocsi ülésébe szerelve akkor azt állítsuk be jól, de ez általában nem elegendő és ilyenkor pótlólagosan tegyünk be egy keményebb párnát az ágyéki homorulat és stabilitás érdekében. Nagyon jó alátámasztás a felsőbb háti szakasznak.

 • Üljünk az ülés közepében, ne dőljünk jobbra vagy balra.
 • Hosszabb utakon iktassunk be rendszeresen pihenőket amit aktív mozgással töltsünk el.
 • Ha lehet használjunk inkább tömegközlekedést az autó helyett.
 • Ha tömegközlekedést használunk akkor szálljunk le legalább egy megállóval hamarabb mint az úti célunk. Sétáljunk inkább. Napi kb. 30 perc sétával rengeteget tehetünk az egészségünk védelmében és akár évekkel eltolhatjuk betegségek kialakulásának kockázatát.

Mit tegyünk sportolás közben?

Részesítsük az úszást előnyben ha tudunk úszni és az úszónemek közül a hátúszás illetve a gyorsúszás a favorit az egyenes gerinctartás miatt. A gyorsúszás esetében is ha lehet akkor menjen a légzés minden harmadik tempóra. A mellúszás nem túl megfelelő mert a nyaki és az ágyéki lordózis fokozódik. Ha végképp csak így megy az úszás, akkor lehetőség szerint csak minden 2-ik, 3-ik tempóra legyen levegővétel. Aki bírja akár egy medencehosszt is leúszhat egy levegővétellel.

 • Ha a futást választjuk sportnak akkor minél puhább talajon, gumiszőnyegen és tényleg profi futócipőben végezzük mindezt. Betonon, aszfalton nem ajánlott a futás. A legjobb lenne szakember segítségével elkezdeni mindenkinek a futást, mert több lehet a károsodás a hirtelen fellángolásból elkezdett futásnak mint a vele járó haszon. Fontos a bemelegítés futás előtt és utána pedig a nyújtás.
 • Mi nagyon ajánljuk a túrázást, sétálást. Nem a csámborgás, hanem a határozott léptékű menés, túrázás akár a nordic walking.
 • A kerékpározás jó az ízületeknek általában de a nyaki gerincoszlopra nagy teher hárulhat a fej előretartása miatt. A nyaki sérvesedés esetén ronthat az állapoton. Állítsunk a kormányon esetleg, hogy ne kelljen túlságosan előre dőlni.
 • Alapvetően minden sport ajánlott csak vigyázzunk az intenzitásra. Legyen a megterhelés fokozatos, életkorunknak nemünknek megfelelő és figyeljünk a jó edzéstervre. Soha ne feledkezzünk el a bemelegítésről és a sporttevékenység végén az aktív nyújtásról vagy stretchingről.

Milyen tractiós eljárásokat tudunk használni?

A tractiós eljárások használata nem csak kialakult betegségekre, panaszokra kellene jellemző legyen hanem főleg megelőzésként akkor is ha nincs semmilyen fájdalom:

 • Az általunk biztosított kényelmes Gerincfix® dekompressziós, nyújtó ágy a Gerincfix stúdiókban
 • Súlyfürdő a gyógyfürdőkben
 • Denevérpad®
 • Antigravitációs padok
 • Különböző Glisson készülékek
 • Nyaknyújtó párna
 • Bátrabbaknak vagy sportolóknak gravitációs vagy függeszkedő csizma

Mit tegyünk az alvás idején?

Válasszunk megfelelő keménységű matracot. A bonellrugós vagy táskarugós matracok általában nem annyira jók, mert viszonylag hamar kialakul deréktájban egy kis gödör és nem kap megfelelő alátámasztást a gerincoszlop. Túl kemény sem lehet a matrac mert akkor nem tud a derék, csípő, váll ergonomikusan besüppedni a matracba, fájdalmak alakulhatnak ki. Talán a legmegfelelőbb a közepes keménységű keményhab maggal rendelkező matrac amin van egy 3-5 cm vastag memóriahab réteg. De nagyon jó matrac szakkereskedések vannak országszerte ahol személyre szabottan segítenek a megfelelő matrac kiválasztásában.

 • Érdemes inkább a hát vagy oldalfekvő testtartást felváltva használni alvás során és a hason fekvő helyzetet inkább kerülni a fokozott ágyéki vagy nyaki lordózis elkerülése miatt. Életünk szinte egyharmadát ágyban alvással töltjük, legyen ez az idő a regenerálódás időszaka, ne spóroljunk a matracon és aludjunk naponta valóban 8 órát. Szüksége van a szervezetnek ennyi időre a regenerálódási időszakban, szükségük van a porckorongoknak is visszaszívni a napközben elvesztett vizmennyiséget.

Milyen cipőt használjunk a gerincünk védelmében?

Kényelmes cipőt válasszunk ami nem teljesen lapos és a sarka sem túl magas. A legoptimálisabb ha 2 cm magas a cipő sarka. Nagyon sok ortopédiai probléma alakul ki a nem megfelelő lábbeli viselése miatt. Főleg a nők vannak nehezebb helyzetben a divatos magas sarkú cipellők miatt, de a fiataloknál most divatos lapos edzőcipők sem megfelelőek mert nem adnak megfelelő stabilitást a lábnak.

 • A járásunk akkor megfelelő ha rugalmasan, lazán lendül egyik alsó végtagunk a másik után és kiegyenesedett hátal vagyis a tarkó tájék nagyjából egy vonalba kerüljön a gerincoszlop háti és keresztcsonti domborulatával (kifozisával).
 • A vállak ne essenek előre.
 • Sajnos a láb deformitásai a teljes testünkre hatással lehetnek a térd, csípőn keresztül egészen a gerincoszlopig és nem ritkán még a fejfájásért is felelősek lehetnek.
 • A jó szellőzés érdekében olyan cipőt válasszunk amiben szellőzni tud a lábunk. A műbőr cipők nem a legmegfelelőbbek.

Mit tegyenek a zenészek?

Sajnos sok zenésznek is van hátfájdalma mert aszimmetrikus testtartásban ül a zongoránál, a gitárt tartva, a hegedűművészeknél vagy éppen valamilyen fúvós hangszeren játszva. Náluk a scoliosis vagyis a gerincoszlop oldalirányú görbülete sokkal gyakoribb. Lényegében a zenészek különösen a húros hangszeren játszók nagy veszélynek vannak kitéve és emiatt már kisgyermekkorban a tanuló időszak korában nagy hangsúlyt kell fektetni a helyes testtartásra, hogy később ne alakuljanak ki súlyosabb gerinc deformitások.

 • Érdemes gyógytornász, gyógymasszőr, fizioterapeuta szakvéleményét kikérni, hogy mi legyen a helyes testtartás, mert a későbbiekben már nagyon nehéz korrigálni a kialakult kényszertartást.
 • Erősíteni kell az ellenoldalt és tornával, masszázzsal, nyújtással lazítani az érintett oldalt.

Járjunk masszőrhöz

Mindenképpen érdemes eljárni képzett masszőrhöz aki segíti a feszes, spasztikus izomzatot fellazítani és ezáltal csökkenti a gerincoszlopon és azon belül a porckorongokon a terhelést. Ha a gerinc melletti mély izomzat (paravertebrális) spasztikus akkor indokolatlanul nagy erővel húzza egymás felé a csigolyatesteket és elősegítheti a porckorong degenerációk fokozódását. Aki megteheti időben és anyagilag, mindenképpen hetente legalább egyszer járjon el masszőrhöz de legrosszabb esetben is havonta egyszer. Mindenképp kifizetődik később ez a kellemes gondoskodása a gerincoszlopnak illetve a teljes testünknek.

Járjunk gyógytornázni

Minden torna, mozgás valahol gyógytorna is legyen szó jógáról, úszásról. kirándulásról, Mckenzie tornáról, otthon végzett egyszerűbb gerincnyújtó gyakorlatok vagy szakképzet gyógytornász, masszőr által vezetett speciális kimozgatások. Valamelyiket vagy többet egyszerre is lehet végezni, főleg megelőzés céljából, de természetesen szakemberrel konzultálva a kialakult betegségek esetében. Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy mozgás nélkül nincs élet. A testünknek szüksége van a rendszeres időközökben végzet mozgásokra.

Fürdőgyógyászati kezelések

Érdemes igénybe venni a fürdőgyógyászati lehetőségeket is Magyarországon amelyek alanyi jogon járnak minden Magyarországon egészségi biztosítással rendelkező állampolgár számára. Ezeket a kúrákat amik maximum 15 alkalmasak lehetnek és egy naptári évben maximum kétszer lehet igénybe venni reumatológus vagy ortopéd szakorvos írhat ki. Egy kezelés maximum 20 perces lehet. Nem teljesen ingyenesek, de nagy részt magára vállal a társadalombiztosítás. Magyarország termálvíz nagyhatalom és csodálatos gyógyfürdőink vannak országszerte kiváló minőségű gyógyvizekkel. Nem egyformák a gyógyvizeink kémiai összetételei ezért érdemes váltakozva használni őket. A legtöbb gyógyvizünk alkalmas a gerinc degeneratív megbetegedéseinek kezelésében, a csípő- és térdízületi kopások kezelésében, fájdalom csillapításban, ízületi felszínek regenerálásában, a porc újjáépítésében segítenek, a mozgásbeszűkűlések csökkentésében, izomspazmusok kezelésében, spondylosis, lumbágó, ischialgya, herniák, krónikus gyulladások esetében, ízületi kopások, arthrózisok esetében és még hosszan lehetne sorolni.

Igényelhető fürdőgyógyászati kezelések:

Moll Károly által tervezett súlyfürdő ami e Gerincfix® eljáráshoz hasonlóan egy tractiós kezelés csak vízben

 • Tangentor vagy másképpen vízsugármasszázs amivel jelentősen növelhető az artériás vérátáramlás és lazítható vagy éppen erősíthető az izomzat
 • Széndioxidos kezelések amik lehetnek vízben oldva szénsavas vagy szárazon mofettákban. Főleg a kapilláris erek tágulatát idézi elő ami a speciális betegségek kezelésén felül a fokozott oxigénizáció miatt minden izomra, csontozatra és ízületre és reflexes úton belső szervre is jótékonyan hat.
 • Iszapkezelések amik speciális gyógyföldekkel történnek és nagyon sokrétű fizikai, kémiai és biológiai hatásuk van. Lazítják, nyújtják a feszes izomzatot, inakat, ízületi tokokat, mozgásbeszűküléseket. Az meleg iszap az izmon felül javítja az ízület illetve porcok homeosztázisát, a fájdalmak csökkennek. Mozgásszervi megbetegedésekre, nőgyógyászati, bőrgyógyászati megbetegedésekre írják ki általában az orvosok.
 • A mindenki által ismert gyógymasszázs csak sajnos rövid az idő amit a kezelő masszőr adhat mert maximum 20 perc lehet öltözéssel-vetkőzéssel együttvéve, de ügyes masszőr ebben a szűk időkeretben is tud segíteni kúraszerűen.
 • Valamint a csoportos, vízben végezhető gyógytorna ami az izmokra, ízületekre, érrendszerekre hat kedvezően.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy minél többet be tudunk tartani a hosszú felsorolásból (a teljesség igénye nélkül) annál inkább el tudjuk halasztani időben a gerincoszlop különböző megbetegedéseinek kialakulását és természetesen sokat tehetünk a teljes szervezetünk egészségéért is. Ne csak az élettartamunkat hosszabbítsuk meg hanem az életminőségünket is javítsuk. A szervezet homeosztázisában minden mindennel összefügg. Még a lelki tényezők is erőteljesen hatnak a gerincoszlopra. Csak egyszerű példánál maradva, ha valaki búslakodik és lelógatja a fejét akkor csúnyán fokozódik a háti kifózisa és bizony háti illetve nyaki fájdalmai lehetnek. A bánat a stressz, a szomorúság, a reménytelenség, a depresszió, az anyagi gondok, aggodalmak, szeretetlenség mind-mind megjelennek testi szinten is főleg a nyak-vállöv szakaszán. Jó terapeuta is csak az lehet aki észreveszi ha valakinek ilyen jellegű problémái is vannak és együttes munkával tudják ezeket a blokkokat is feloldani.

A Gerincfix® stúdióban igyekszünk mindenről felvilágosítást adni a hozzánk fordulóknak és a weboldalunkon a Blog menüpontban minden olyan érdekes és fontos információt megosztani ami érdekes lehet a gerincoszlop illetve a teljes szervezet testi és lelki egyensúlyának szempontjából. Mert igaz az a régi római mondás, hogy “Mens sana is corpore sano”, vagyis “Épp testben ép lélek”.