A porckorong sérvről egyszerűen, érthetően

Egy kép, egy videó többet ér sokszor ezer szónál.

A videón egy gerincoszlop szegmentet látunk az ágyéki (lumbális) szakaszból. Az anatómiai modell két csigolyatestből áll és a közte lévő porckorongot imitáló zselés anyaggal feltöltött lufi szerű anyag.

A modell használata során azt szimbolizáljuk, hogyan is türemkedik hátra a porckorong a gerincvelő, illetve az ideggyökök felé és jön létre a sérv. Sok sok éven át a rengeteg mikrotrauma hatására a porckorong zselés magját (nucleus pulposus) körbevevő rostos gyűrűk (anulus fibrosus) meggyengülnek, beszakadoznak lassan egymás után és extrém terhelések hatására lassan elkezdődik a belső zselés mag áttörése, ami kiboltosulásokat okoz, végső stádiumban pedig porckorong sérvet.

Sajnos ez a folyamat valamilyen mértékben minden embernél bekövetkezik az életkor előrehaladtával, hiszen gyengül, laposodik, elöregszik” a porckorong főleg abban az esetben ha nincs elegendő folyadék fogyasztás és ráadásul még a gerinc melletti izomzat feszülése is plusz terheléssel sújtja a csigolyaközti porckorongokat.

Nagyon előrehaladott porckorong sérv esetében már nem tehet túl sokat manuál terapeuta vagy akár orvos szakember sem konzervatív eljárásokkal.  Ezt elkerülendő nagyon fontos lenne a megelőzés illetve a helyes életmód.

Mit értünk ezalatt? A rendszeres gerinc melletti izmok nyújtását (de erősítését is) tornagyakorlatokkal, masszázzsal és természetesen a dekompressziós ágy használatával. A porckorong ezen esetekben felszabadul a nyomás alól és képes lesz újra visszaszívni a belőle kipréselt vizet. A porckorong lyukacsos szerkezetű és nyomás hatására a víz kipréselődik belőle a szomszédok csigolya lemezekbe, szövetekbe. Negatív nyomás hazására amikor távolódnak a csigolyatestek a víz képes lesz visszaszivárogni a porckorongok pórusain keresztül és visszanyeri eredeti alakját legfőképp magasságát.

Serdülő korig a porckorongunk köszöni szépen nagyon jól van, hiszen van saját vérellátása ami szép lassan megszűnik felnőtt korra így nagyon csekély mértékben jut csak hozzá tápanyagokhoz, vízhez amiket nehézkesen diffúzíóval tud csak magához venni.

A bemutatón azt láthatjuk, hogy nyomás hatására elől, has felőli oldalon a csigolyatestek közelítenek egymáshoz, míg hátul távolodnak. Ez akkor jön létre amikor előredőlünk, meghajlik a gerinc főleg a tartós ülés hatására. A két szomszédos hyalin porccal borított csigolyatest hátra préseli a porckorong zselés magját és fokozatosan képezi a kiboltosulásokat, kisebb-nagyobb sérveket. Ezek a kitüremkedések a porckorongon nyomni fogják az ideggyököket jobb vagy baloldalon vagy akár a gerincvelőt középen. Természetesen hasi irányba is keletkeznek kiboltosulások, de azok nem fájnak, mert ott éppen nincs ideg amit nyomhatnának és fájhatna. Sajnos nem csak lokálisan okoznak panaszokat ezek a kiboltosulások, hanem nyaki szakaszon a felső végtagokba kisugárzó zsibbadások, érzéskiesések és akár fájdalmak is kialakulhatnak míg az ágyéki szakaszon lévő kiboltosulások az alsó végtagokba okoznak hasonló tüneteket.

Látható a videón ahogy megszűnik a kezem általi szorítás a modellen, úgy visszanyeri eredeti alakját a porckorong. Hasonlóan működik az életben is a discus, a nyomás megszűnésére visszanyeri eredeti magasságát. Ha még egy picit távolítjuk egymástól a csigolyatesteket és létrejön egy negatív szívóerő úgy még gyorsabb és hatásosabb lesz a porckorong regenerálódása. Ez az elve az összes trakciós berendezésnek és természetesen a mi dekompressziós kezelési elvünknek is beleértve az izmok nyújtását elősegítő masszázst is.

Szinte az összes szerzett gerinc degeneratív megbetegedés a porckorong laposodásából ered. Ennek nyomán tönkremennek, elfajulnak, degenerálódnak a gerinccsigolyák kisízületei és az összes csigolyákat körbevevő képlet is.

Ne várjuk meg amíg visszafordíthatatlan állapotba kerül a porckorongunk, járjunk megelőző kezelésekre, terápiákra és nem utolsó sorban erősítsük is a háti felszínes és mély izomzatot egyaránt, tornával, sporttal, úszással.

Sose felejtsük el azt a tényt, hogy egy bizonyos kor felett attól még, hogy nem fáj a gerincoszlopunk még nem jelenti azt, hogy minden tökéletes rendben van. Ügyeljünk az egyik legfontosabb szervünkre, a központi idegrendszerünket védő gerincoszlopra, az érzékeny életfánkra.