hátfájás

A hátfájás leggyakoribb kiváltó okai és megelőzésük

hátfájás

Napjainkban alig van olyan család, ahol legalább az egyik családtag ne lenne érintett valamilyen mozgásszervi problémában, elsősorban hátfájásban. Akár már gyerek illetve tinédzserkorban megjelennek a panaszok, idősebb korban pedig már kimondottan súlyossá és fájdalmassá válhatnak. A modern kor kényelmes, sokat ülő életmódja, a kevés mozgás, a helytelen tartás és az egészségtelen étkezésből adódó túlsúly az elsődleges okozói a hátfájásnak a lelki alapú (stressz) okok mellett.

Hátfájás esetén fontos jól körülhatárolni, hogy melyik terület érintett valójában, és melyik az, ahova esetleg “csak” kisugárzik. Mivel a hátfájás legtöbbször környezeti ártalmak miatt alakul ki, és ritkábban okozza szervi probléma, ezért helyre is hozhatóak és meg is előzhetőek a megfelelő kezelésekkel. Természetesen a sok éves romboló hatásokat nem lehet visszafordítani pár nap alatt, de a kitartás meghozza az eredményt.

Cikkünkben feltárjuk a hátfájás legjellemzőbb okait, tisztázzuk, miért alakulnak ki a problémák, és ismertetünk módszereket, melyekkel véglegesen meg lehet szabadulni a mozgásszervi kellemetlenségektől.

A hát területei, amelyeket érinthet a hátfájás

A hátfájás egy nagyon általános fogalom, több terület és rengeteg ok húzódhat meg a háttérben. Hátfájásnak tekintjük a nyaktól lefelé és a farokcsonttól felfelé eső terület problémáit. A hátfájás tehát érintheti a vállakat, a lapockákat, a gerincoszlopot, a gerinc mentén húzódó izmokat, jelentheti a derekat, a keresztcsontot vagy a csípő és farizom felső részét is. A hátunk tehát izmok, szalagok, ínak, ízületek, porcok és csontok, valamint a fascia kötőszöveti réteg nagyon komplex rendszere. Központi része a gerincoszlop, melynek csigolyái között érzékeny porckorongok biztosítják a rugalmasságot. A hátunk bármelyik említett “részének” sérülése, betegsége, túlterheltsége kiválthat hátfájást.

A hátfájás a lakosság akár felét is érinti a fejlett országokban, és már gyermekkortól kialakul.

A hátfájás, mint panasz, jelentheti a porckorongokból kisugárzó fájdalmat, érezhetünk végtag zsibbadást, éles fájdalmat a lapocka területén, a vállak izomfájdalmát, a csontok, ízületek túlterheltségét, a keresztcsonti szakasz görnyesztő fájdalmát a rossz tartás következtében. Éppen ezért nagyon fontos tisztázni szakember segítségével, hogy melyik az érintett terület, valójában honnan ered a probléma, milyen szövettípus érintett, akut vagy krónikus állapottal állunk-e szemben, van-e gyulladásos folyamat, és csak ezek után lehet a kezelési irányt meghatározni.

Csoportosíthatjuk úgyis, hogy:

 • Nyaki gerinc problémák: fejfájás, a 7 db nyakcsigolya kopása, meszesedése, nyakizmok helytelen megnyúlása vagy rövidülése.
 • Háti gerinc eredetű bántalmak: porckorongsérv, csigolya kopás, csigolyák meszesedése, gerinccsatorna szűkület (arthritis), izomhúzódások, váll- és lapocka fájdalom.
 • Ágyéki gerinc problémái: derékfájás=lumbágó, isiász, farizmok rövidülése.

A hátfájás fajtáiról és okairól részletesen

Átmeneti problémák, húzódások, sérülések

A hátfájás mögött sokszor hétköznapi okok húzódnak meg, és csak átmeneti problémáról lesz szó, amennyiben odafigyelünk a gyors kezelésre. Lehet ez egy izomhúzódás, stressz okozta göb, rándulás. Ilyen jellegű panaszokat okozhat a hirtelen terhelés, egy rossz mozdulat, rosszul kivitelezett edzés vagy a bemelegítés hiánya, nem megfelelő alvási pozíció vagy matrac, illetve huzamosabb ideig tartó egyoldalú terhelés (túl sok ülés/állás, hajlongás) és ennek következtében egyoldalú kompenzáció.

Ezeknél szerencsére a megoldás is egyszerűbb és rövidebb ideig tart. Először fontos a mozgásszervrendszer pihentetése, és, ha szükséges, akkor fájdalomcsillapítók és izomlazító gyógyszerek szedése. Ha elmúlt az erős fájdalom, segíthetünk lazítani a területet valamilyen speciális masszázzsal, illetve érdemes felkeresni egy mozgásterapeutát, manuálterapeutát, aki rendbe teszi a kényes részeket, és megtanítja a helyes testtartást, ülést, munkavégzést, hogy a probléma ne térhessen vissza.

Szervi eredetű problémák

Ritkább esetekben állhatnak szervi eredetű elváltozások, betegségek is a hátfájás mögött. Ezek lehetnek mozgásszervi gondok, de adódhat egyéb szervek betegségeiből is.

Jellemző probléma a porckorongsérv, ami általában a helytelen terhelés és hanyag tartás, illetve az ülőmunka miatt alakul ki. A folyamat nem hirtelen zajlik le, hosszú idő, mire a porckorongok kiboltosulásából sérv lesz, ezért időben észlelve sokat tehetünk ellene. A porckorongoknak kimondottan jót tesznek a dekompressziós terápiák, amely után a korongok újra hidratáltak és telítettek lesznek.

A gerincferdülés szintén lassan kialakuló probléma, de már akár gyermekkorban jelentkezhet. Az oldalirányú elváltozást gyógytornával, a hátizmok erősítésével lehet elsősorban visszafordítani, megelőzni.

A lúdtalp is befolyásolhatja a tartást, a terhelést, ezért komoly deréktáji fájdalmakat okozhat. A lábfej tornája, a talp izomzatának edzése és megfelelő talpbetétek szükségesek, hogy megállítsuk a további romlást.

Időseknél gyakori a csontritkulás, vagyis a csont tömör állományának pusztulása. A kiürülő szervetlen vegyületek (kalcium) miatt a csontok törékennyé válnak, kopások és törések keletkezhetnek. Kiemelten fontos a megelőzése a helyes életmóddal, és a szervetlen anyagok pótlásával.

Az éles, lüktető, erős fájdalommal járó idegzsába szintén a mozgást lehetetleníti el, eredete neurológiai. Kezelése gyógyszerekkel, fizioterápiával, végső esetben idegsebészeti műtéttel történhet.

A fájdalmak hátterében sajnos olyan komoly kórképek is állhatnak, mint a már gyermekkorban kialakuló Scheuermann-kór, a Bechterew-kór vagy a Paget-kór.

A nem mozgásszervi betegségek közül sajnos a daganatos elváltozások, a sérvek, a vesekő, a csontciszta vagy egyéb gyulladásos folyamatok válthatják ki a hátfájást. Ez esetben a diagnózis felállítása után a szerv célzott kezelése következhet. Szükség lehet vérkép vizsgálatra, röntgenre, CT-re, ultrahangra és MRI-re.

Életmódból, helytelen tartásból adódó hátfájás

A legtöbb problémát a helytelen, hanyag testtartás, a rengeteg ülés, az állandóan előre bukó fej és vállak okozzák. A gerinc rendellenesen terhelődik, bizonyos izmok elvesztik funkciójukat, “kikapcsolnak”, míg mások túlterhelődnek, az izomegyensúly hiánya alakul ki. Emiatt számos probléma kialakulhat a gerinc különböző szakaszain.

Észre sem vesszük, de akár évekig ülhetünk, állhatunk egészségtelen testhelyzetben. A helytelen tartás rendellenes terhelést ró a mozgásszervekre, ízületekre, izmokra, csontokra, a gerincoszlopra. A test megpróbál kompenzálni, bizonyos izmok például igyekeznek átvenni a terhelésből, aztán hirtelen már nem győzik a terhelést, és megadják magukat. Ilyenkor jön a fájdalom a “semmiből”, a becsípődés érzése, a kisugárzó fájdalom, zsibbadás, féloldalasság. A kifáradt mélyizmok begörcsölnek, tapintható az izommerevség, a göbök és a fascia elváltozásai is.

Érezhetjük a fájdalmat a derékszakaszon (lumbágó), a keresztcsontban, egy pontban, egyik vagy másik oldalon, de gyakran okoz panaszokat a lapocka és a vállak, illetve nyaki szakasz is.

A hátfájás megelőzése és a kezelés módjai

A hátfájdalom kezelésének első lépése a fájdalom megszüntetése, a gyulladások felszámolása, majd a kiváltó okok kezelése mozgásterápiával, alternatív gyógymódokkal, természetes eljárásokkal. Csak végső esetben szabad műtéten gondolkodni, mivel még igazán komoly gondok is orvosolhatók természetes úton, ha az ember kitartó és megkeresi a megfelelő szakembert. A gyógyszerek szedése pedig semmiképp sem lehet tartós megoldás, mert a tüneteket ugyan elnyomja, de további gondokat okozhat.

A mozgástartományt vissza kell állítani az egészséges állapotnak megfelelően, ami a pihentetés és fájdalomcsillapítás után a mélyizomzat erősítésével, a helyes tartás elsajátításával, gyógytornával és egyéb kezelésekkel valósítható meg. Az időben észlelt és kezelt fájdalmak, elváltozások kis idő elteltével pozitív irányba fordulhatnak, és a megfelelő életmód betartásával megelőzhetjük a további, nagyobb rendellenességek kialakulását!

Ajánlott kezelések megelőzésre, fájdalom megszüntetésre:

Minden napi jó tanácsok hátfájás ellen:

 • Kerüljük a túlsúlyt, mert amellett, hogy komoly szövődmények, betegségek kialakulásának ágyaz meg, a mozgásszervrendszert is terheli.
 • Figyeljünk oda tartásunkra, ha ülő munkát végzünk, válasszunk megfelelő ülésmagasságot, ülő alkalmatosságot (fitlabda, térdeplőszék, dinamikus ülőpárna) és alakítsunk ki ergonómikus munkakörnyezetet.
 • Törekedjünk rá, hogy ne üljünk annyit, mozogjunk többet, sétáljunk le egy megállónyi szakaszt, ha tömegközlekedünk.
 • Visszatérő hátfájás esetén vizsgáljuk felül az alvásunkat is, a matracot, illetve tanuljuk meg a helyes ágyból felkelési módot!
 • Kerüljük a hanyag tartást, húzzuk ki magunkat, a vállak ne essenek előre. Amennyire tudjuk, csökkentsük le a laptop előtt töltött időt, és a telefon használatát is.
 • Időnként lazító, megelőző célzattal keressünk fel masszőrt, manuálterapeutát és a GerincFix nagyszerű kezelési lehetőségeit!
 • Erősítsük, tornáztassuk a mélyhátizmokat és a lapockazáró izmokat!
 • Csökkentsük a stresszt az életünkben: jobb időmenedzsmenttel, megfelelő társasági élettel, egészséges életmóddal, mozgással (pl.úszás).
 • A gerinc regenerálásának további praktikái.

Ne feledjük, a hátfájás tünet, és nem önmagában egy betegség. Ezért fontos, hogy megtaláljuk a kiváltó okot és megszüntessük azt. Nem szabad belenyugodni a “korral járó” mozgásszervi bántalmakba és fájdalmakba, mert minden szint javítható, a hosszú évek alatt kialakult problémák is visszafordíthatóak és kezelhetőek! Kitartással és megfelelő kezelésekkel visszanyerhetjük a mozgás szabadságát, a fájdalommentes életet!