Fibromyalgia

 A fibromyalgia egyes okai

A fibromyalgia egy olyan betegségtípus amit nagyon nehéz diagnosztizálni és pl. a nők körében azt mondják, hogy életükben legalább egyszer előfordul. A fibromyalgia nagyon fájdalmas tud lenni és főleg az izmokat, lágy részeket esetleg az ízületeket érinti. A szakemberek véleménye alapján elsősorban a központi idegtrendszert érintő probléma, ahol a fájdalom érzékelésében illetve a feldolgozásában valamilyen zavar alakul ki. Az egyértelmű diagnózis felállítása sokszor több évbe is telhet mivel a szakemberek sokszor félreértelmezik a reumajellegű panaszokat. Sajnos mindezen idő alatt a betegnek folyamatosan kisebb nagyobb fájdalmai vannak. A fibromyalgia lényegében egy állandó izomrost fájdalmat jelent. Ezen felül a szalagok, a nyálkazacskók, a bőr alatti zsírszövet, az idegszövet és az izmok fájdalmasságát is jelenti. Alvási zavarokat, fáradtságot, depressziót, és fájdalmas pontokat eredményez még az egész szervezetben. Egyes becslések szerint a fibromyalgia akár több 10 millió embert is érint. Sokszor nem lehet pontosan tudni, hogy a fibromyalgia mitől is alakul ki pontosan.

Az biztos, hogy a tartós stressz, fizikai-lelki leterheltség, a fokozott egyoldalú munka, depresszió, félelmek kiválthatnak egyes embereknél fibromyalgiás panaszokat.

A fibromyalgia egyik legáltalánosabb tünete az akár az egész testre kiterjedő izomfájdalom, ízületi fájdalom illetve a szorongás, depresszió, nyomásérzékenység bizonyos pontokon, fáradékonyság, kedvetlenség, rossz fájdalomtűrés, izomgörcsök, koncentrációs zavarok, alvászavarok. Ezen felül a fibromyalgia jelentkezik úgymond társtünetként egyéb főleg autoimmun betegségeknél mint pl. a rheumatoid arthritisz.

Diagnosztizálása nehéz, de ha legalább 3 hónapja folyamatosan fennáll a fájdalom egy bizonyos területen illetve fokozottan fájdalmas pontok észlelhetőek (lokalizálhatóak) a testfelszínen akkor nagy eséllyel szóba jöhet a fibromyalgia is.

A nem túl fájdalmas, lazító, teljes testre kiterjedő, szakszerűen végzett masszázs segíthet ezen fájdalmak csökkenésében vagy akár megszüntetésében. A masszázsnak rengeteg fizikai közérzetet javító élettani hatása van és nem utolsó sorban a relaxáló, stresszcsökkentő hatása segít ezen fájdalomegyütteseknek a mérséklésében illetve a megszüntetésében. A vérbőség, az inaktív kapilláris erek megnyitása, a hormonok felszabadulása, az fájdalmas izomcsomók kíméletes megszüntetése, az izomfeszülések ellazítása, a bőr valamint a bőr alatti kötőszövetek és kötőszövetes hártyák (fasciák) átdolgozása illetve lazítása mind-mind hozzájárulnak a fibromyalgiás fájdalmak csökkentéséhez illetve megszüntetéséhez.

Egy másik lehetséges út a fibromyalgiás fájdalmak csökkentésére a mágneses matrac, Bemer matrac használata. A mágnesterápia kiegészíti az orvosi vagy masszázs kezelést, de önállóan is igénybe vehető. A Bemer mágnesterápiás kezelés lazítja az izmokat, jobbá teszi a vérkeringést, segíti a létfontosságú aminosavak, tápanyagaok, enzimek bejutását a sejtekbe és végső soron a teljes szervezet jobbulását segíti elő.

Amennyiben lokális vagy teljes testre kiterjedő fájdalmai vannak, keressen meg bennünket nyugodtan, mert szakképzett és felkészült masszőrjeink empatikusan segítenek oldani a fájdalmat kiváltó izomfeszüléseket. Természetesen ajánljuk ezzel egy időben orvos szakember felkeresését is aki megvizsgálja, hogy nincs-e esetleg valami más komolyabb elváltozás a szervezetben!

Lentebb még egy pár ok olvasható ami kiválthatja a fibromyalgiát.

Glutén intolerancia

A glutén rengeteg betegségnek tud az előidézője lenni. Az érdekes az, hogy a glutén intolerancia tünetek nem is elsősorban az emésztéssel kapcsolatosak, hanem inkább neurológiai jellegűek. Fájdalmat, alvási zavarokat, kognitív károsodást, fáradtságot, viselkedési problémákat és depressziót idéznek elő. Sokszor hiába kezeljük a tüneteket a reumatológián, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg. Vizsgáljuk meg a glutén érzékenységünket és próbáljunk meg kevesebb glutént tartalmazó gabonafélét fogyasztani.

Candida elszaporodása

A Candida egy élesztő gomba és állandóan bizonyos panaszt nem okozó mennyiségben megtalálható a belekben. Amikor bizonyos hatások miatt a szervezetben túlszaporodik  a candida gomba lebontja a belek falát, behatol a véráramba és szinte megmérgezi az egész szervezetet. Rengeteg tünete közül kiemelhető a fáradtságot, fájdalmakat, emésztési problémákat, tompult gondolkodást, ködös agyat, koncentrációhiányt. Nagyon sok fibromyalgiás betegnél kimutattak Candida gomba túlszaporodást. A Candida gyanú esetén csökkentsük elsődlegesen a szénhidtrát bevitelet, a cukros ételek illetve italok fogyasztását, a tejtermékek fogyasztását.

Pajzsmirigy

Ebben az esetben fontos, hogy az orvos ellenőrizze a vér markereket és ezáltal a pajzsmirigy működését.  A pontos pajzsmirigy hormonszintet ha nem is egyszerűen de be lehet állítani hormonpótló tablettákkal. Ha optimális tartományba tudjuk hozni, akkor enyhül a fáradtság, az alvási zavarok, a depresszió, illetve az agyi köd gyűjtőfogalomba sorolható kísérő tünetek.

Vitaminhiány

A diagnosztizált fibromyalgiás betegeknél kimutatható volt főleg a Magnézium, D-vitamin és a B12 vitaminok hiánya. Sok esetben csak a magnézium pótlása is már jelentős sikerrel jár. Érdemes fogyasztani főleg a téli időszak idejében egy jó minőségű táplálékkiegészítő formulát ami gazdagon tartalmaz kombinált vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket.

Kontaminált vékonybél szindróma -Vékonybél baktériumok elszaporodása (SIBO) és szivárgó bél

Több baktérium él velünk illetve bennünk. Akkor van gond amikor ezek a baktériumok a vékonybélben túlszaporodnak, mert a bélfal károsodik és a táplálékban lévő tápanyagok nem tudnak normálisan felszívódni különösen a B12 vitamin. Nagyon érdekes 22-es csapdája alakulhat ki mivel a glutén okozhat SIBO-t és szivárgó belet, de a szivárgó bél és SIBO is okozhat glutén vagy éppen más élelmiszer intoleranciát. Ezt az „ördögi” kört szükséges vizsgálni a fibromyalgia kapcsán is, hogy mi volt hamarabb a tyúk vagy a tojás? Mindenesetre érdemes a glutént tartalmazó élelmiszerek mérséklését, mellőzését.

Mikotoxinok

A mikotoxinok a fonalas gombák kedvezőtlen feltételek közötti szaporodása közben termelődő másodlagos anyagcsere termékek, az élelmiszer-láncban gyakran fordulnak elő.  A mikotoxinok a penészgombák által termelt igencsak veszélyes méreganyagok. Általában a tesztek során csak a gombaspórák számát szokták tesztelni, de a mikotoxinokat nem. Jelenleg kb. 400 mikotoxin ismert, de a számuk folyamatosan növekszik. Speciális tesztekkel vizeletből is kimutatható, mindenképpen utána kell járni fibromyalgiás betegség gyanúja esetén. Megelőzésképpen érdemes olyan gyógynövényes teákat illetve propoliszos készítményeket fogyasztani amik segíthetnek ezen toxinok kiürülésében illetve a szervezet gombásodásának mérséklésében vagy megszüntetésében.

Higanymérgezés

A leggyakoribb higanymérgezés az amalgám alapú fogtömésekből érkezik. Bizonyos oltások is tartalmazhatnak higanyt. A biológiai fogorvoslás keretén belül a töméseinket ki tudjuk cserélni. A higany nagyon mérgező a szervezetünk számára és szintén egy építő köve a fibromyalgia kialakulásának. Fontos, hogy elvégezzünk egy DMSA vizelet tesztet, hogy a DMPS ( segít megkötni a sejtközötti térben és a vérben a nehézfémeket) szedését be tudjuk állítani. Ez az 5 napos kúra (vagy éppen több…) segít megkötni a szervezetünkben lévő nehézfémeket.

Mellékvese fáradtság

A mellékvese kimerültség eredménye a krónikus stressz. A kezdeti stresszt általában kiváltja valami, mint pl.az élelmiszer-intolerancia, Candida, higanymérgezés, vitaminhiány vagy az előbb említett mikotoxinok.  A masszázzsal tudunk segíteni a stressz megszüntetésében illetve a mérgeanyagok gyorsabb eltávolításában a felgyorsított anyagcserefolyamatok révén valamint a bőrön keresztüli kiválasztás serkentésével is.  A mellékvese normális funkcióinak visszaállítása szintén segít a fibromyalgián.

Mint láthatjuk pár példán keresztül nagyon sok minden kiválthatja a fibromyalgiának nevezett betegséget. A felsorolás messzemenően nem teljes. Azt érzékelhetjük, hogy a szervezetünk egy nagyon bonyolult mechanizmus amire nagyon kell vigyáznunk. A megfelelő nyers táplálkozással, bizonyos anyagok (élelmiszerek) elhagyásával valamint rendszeresen beiktatott test karbantartással ami alatt nem csak a masszázst értjük hanem főleg a szabadban friss levegőn végzett aktív mozgást és sportot is, nagyon sokat tehetünk az egészségünkért.