MÓDSZERÜNK GERINCE

Tudomány és hagyomány

A múlt felfedezéseit ötvözzük korunk modern elvárásaival. Több innovatív eljárással teszünk meg mindent annak érdekében, hogy javítsunk a hozzánk fordulók fizikai közérzetén. Célunk Magyarország legprofesszionálisabb tradicionális masszázs stúdiójának létrehozása. Egy központ ahol „fix”, hogy jobb közérzettel, kevesebb panasszal távozik a kedves vendég mint ahogy megérkezett. Hogy ehhez mik az eszközeink?

  • Világszabadalommal rendelkező kinetikus masszázságy a teljes kényelemért.
  • Hippokratészi elveken működő ayurvédikus dekompressziós nyújtó ágy ami segíti a gerincoszlop regenerálódását, a porckorongok eredeti magasságának visszaállítását, a gerincoszlop melletti izomzat kellemes megnyújtását, a csípő- és térdízület tehermentesítését, az izomzat normalizálását.
  • Bemer mágnesterápiás készülék az egészségesebb erekért.
  • Elhivatott szakképzet masszőr csapat.

Kis hazánkban szerencsére nagyon sok kiváló szaktekintély próbál segíteni az emberek egészségügyi állapotán, annak megőrzésében. A passzív és aktív mozgatószervek sok esetben túlterheltek, kisebb nagyobb elváltozások alakulnak ki az évek-évtizedek alatt és ennek folyományaként aztán kisebb-nagyobb fájdalommal élik mindennapjaikat.

Azt lehet mondani, hogy a gerincoszlop kicsit le van maradva, ami a kezeléseket és a terápiákat illeti. Ez valahol érthető is hiszen nem olyan régen változott meg az emberiségnek a munkához való viszonya. Ez alatt azt lehet érteni, hogy régebben sokkal inkább a testükkel, fizikai erejükkel dolgoztak az emberek míg az 1950-es évektől kezdve egyre inkább ülő munkát folytattak, irodákban kezdtek el dolgozni. Ez a tendencia a gépesítés és a számítástechnika térhódítása miatt egyre inkább csak fokozódni fog.

A masszázs történelme

Természetesen a régmúltban is voltak betegségek, gerincbántalmak, testi panaszok amiket az akkori gyógyítók, sámánok, táltosok, papok, apácák és orvosok próbáltak gyógyítani.

Az idő vasfoga következtében elveszett tárgyi leletek miatt kb. 4-5000 évre tudunk visszatekinteni és érdekes összefüggéseket lehet felfedezni a különböző kultúrák között.

India: ayurvedikus egészségvédelem és manuálterápia

A legrégebbi ismert leletek Indiához köthetőek ahol az ayurvedikus gyógyítás vált uralkodóvá. Indiában 3000-1200 évvel Kr. előtt megjelennek leírások a manuál terápiákról a Gangesz könyveiben, amit Véda könyveknek is neveznek. Inkább az uralkodói osztály kiváltsága volt az orvosi ellátásokhoz való hozzáférés. Egyformán nagy hangsúlyt fektettek a mozgásra, fürdőkre, speciális masszázsokra.

Krisna éa Kubja történetén keresztül találkozhatunk a korai manuálterápia megemlítéséről, amikor is Krisna herceg a több helyen is meggörbült szép arcú Kubját úgy egyenesítette ki, hogy rálépett a lábára és az állától felnyomta…

Fürdőcsarnokaik voltak és az első kórházakat is ők alapították tudomásunk szerint. Komplex eljárásokkal dolgoztak az egészség védelmében.

Csaraka az ayurvédikus tudás összesítője és egyesítője hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára. Sokkal fontosabbnak tartotta az egészség állapotának a konzerválását a meglévő betegségek során felállított kezelési tervekhez képest.

Mi akik a GerincFixben dolgozunk ezt a gondolatmenetet szeretnék tovább vinni, vagyis mindent megtenni ami csak lehetséges az egészség konzerválásának érdekében.

Egészségvédelem az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptomban magasabb fokon művelték már az egészségvédelmet és a gyógyítást mert jobban megismerkedtek az emberi test anatómiájával a mumifikálási folyamatok során. Egy 5000 éves sírkamrai festményen ami egy orvos temetkezési helye volt a talpon keresztüli gyógyítás volt részletesen bemutatva. De hasonlóan részletgazdag leírásokat találunk különböző betegségekre, gyógynövényes receptekre az Ebers féle papirusz tekercseken is.

Egészségvédelem az ókori Kínában

Az ókori Kínában gyógyító dinasztiák voltak és alapvetően teljesen más filozófia szerint kezdték a betegségeket gyógyítani. Nem a tünetet kezelték ahogy a nyugati orvoslás cselekszik általában, hanem igyekeztek a betegséget kiváltó okot feltárni, megismerni és azt megszüntetni. Mindent megtettek annak érdekében, hogy a betegségek ki se alakulhassanak, leginkább életmóddal.

A Hagyományos Kínai Gyógyászatnak az alapelve a megelőzés.

Az ókori Kína egészségvédő eljárásairól Konfuciánusz mestertől kaptunk részletes leírásokat még i.e. 2700 tájékáról. A manuálterápiát nagy gondossággal művelték, az orvosi masszázsuk az akupresszúrás pontokat illetve meridián vonalakat nyomkodó Tuina volt.

Mi is használjuk a különböző trigger pontokon keresztüli kezelési módszereket.

Hippokratész trakciós készüléke

Az ókori Görögországban is nagy becsben tartották az egészséget és úgy általában az emberi testet. Mindent megtettek annak érdekében, hogy testi és lelki szinten is edzettek, képzettek legyenek. Nem véletlenül indult hódító útjára Görögországból az olimpia.

A gerincnyújtó kezeléseket már Hippokratész előtt is ismerték, hiszen már ekkor megpróbálták húzással kezelni. megelőzni a gerinc különböző elváltozásait.

Hippokratész (i.e.460-377) által megálmodott  trakciós készüléket egészen az 1500-as évekig alkalmazták. Speciális fa ágyhoz rögzítették a beteget, a medencéjére és mellkasára kötött huzalok segítségével nyújtották. Hippokratész többnyire az egyiptomi és indiai örökségeket, ismereteket dolgozta fel, egészítette ki.

A súlyfürdő története

Pozitív példát hozhatunk Hévízről is ahol Moll Károly fürdőorvos az 1920-as évektől dolgozott. Nagyon sok munkát fektetett a betegek mozgásszervi és reumatológiai eredetű megbetegedéseinek kezelésébe.

Mint hévízi fürdőorvos megdöbbenve tapasztalta, hogy egyes betegek gyorsabban gyógyulnak mint mások. Ezt a jelenséget kezdetben egyáltalán nem értette, hiszen a gyógyítási protokoll mindenkinél ugyanaz volt.

Bosszantotta is a dolog, hogy mi lehet a titok nyitja. Elkezdte tüzetesen figyelni a betegeit, napi ritmusukat, gyógyulási folyamataikat. Aztán rájött a dolog kulcsára ugyanis azt tapasztalta, hogy azok a betegek akik a tóban fürödtek, de hosszabb ideig kikönyököltek a stégre vagy csónakra gyorsabban gyógyultak fel különböző gerincproblémáikból, porckorong bántalmaikból.

Miért is?

Mert a vízben ellazultak az izmok, és a gerincet így a szabadon lebegő test súlya finoman húzta lefelé. Finoman és mértékletesen azért, mert a víz felhajtó ereje miatt a testsúlyuknak a 90%-át elveszítették a víz alatt.  A kikönyökölés időszaka alatt nyújtva voltak a paravertebrális, gerinc melletti mély izomkötegek és lehetővé tették a gyorsabb gyógyulási folyamatokat, a dehidratált porckorongok gyorsabb regenerációját.

Ezen megfigyelés nyomán megalkotta speciális súlyfürdő berendezését  amit 1953 tól fejlesztett ki és számtalan magyarországi gyógyfürdőben, kórházban sikerrel alkalmaznak mind a mai napig is.

A denevérpad

Szintén remek magyar találmány  az elektromotoros Denevérpad® amivel a gerincoszlop valamilyen krónikus degeneratív megbetegedésében szenvedők állapota javulhat, illetve rendszeres használata segíthet megelőzni ezen állapotok kialakulását főleg abban az esetben ha az emberek nem tudnak (vagy nem mehetnek) gyógyfürdőbe súlyfürdőre.

Manapság rengeteg helytelenül Denevérpadnak nevezett antigravitációs pad kapható a piacon amik leegyszerűsített változatai az elektromos szerkezetnek.

A GerincFix dekompressziós ágy

Aztán jött a hippokratészi és ayurvédikus elven működő Gerincfix dekompressziós ágy ötlete, hogy minél kényelmesebben lehetőleg folyamatosan fekvő testhelyzetben történjen a nyújtás.

Így született meg egy Ayurvedikus elgondolású, mikroprocesszor által vezérelt Gerincfix dekompressziós ágy prototípusa, majd bevont tervező mérnökök segítségével elkészült a jelenlegi változat.

A Gerincfix dekompressziós ágy összesíti az összes pozitív tulajdonságát az eddigi trakciós elképzeléseknek úgy, hogy jóval csekélyebb a diszkomfort érzés hiszen kényelmesen vízszintesen fekszik a kezelendő személy. A Gerincfix® ágy lényegében a hippokratészi trakciós ágy újragondolása és korszerűbbé tétele ami a masszázs mellett nagy mértékben segítségünkre van az izmok, porckorongok védelmében.

A Mollináry kinetikus masszázságy

Egy szintén magyar feltaláló, Mollináry László sok évi gondolkodás és kísérletezés után megalkotta a GerincFix Stúdiókban először kipróbálható kinetikus masszázságyat ami forradalmasítani fogja a masszázst. Kezelt és kezelő személynek is sokkal kényelmesebb ez az ergonomikus elképzelésű ágy, nem véletlenül használjuk mi is a napi rutinunkban. Horizontális síkban való mozgathatósága jobb hozzáférést tesz lehetővé az eddig nehezebben elért végtagok esetében.

GerincFix Stúdió: a modern tudomány és hagyományos masszázsterápia ötvözete

Tehát láthatjuk azt, hogy igazán új dolog nincs a nap alatt az elmúlt 4-5000 év során, csak a kornak megfelelőbb, pontosabb készülékek eljárások látnak napvilágot.

Ahogy a számítógépek szép lassan bekúsznak a tudomány minden ágazata felé úgy lesz egyre precízebb minden hagyományos eljárás és korábbi készülék. Remek gépek és szerkezetek gördülnek le feltalálok és tervezők íróasztalairól, de ne felejtsük el azt, hogy a gépekre nem szabad teljesen rátámaszkodnunk és egy szakavatott masszőr keze sosem lesz pótolható!

A Gerincfix Stúdiókban ezért a modern tudományt ötvözzük a hagyományos masszázsterápiával hiszen a kezelések lényegében két-három részből állnak:

  1. Speciális masszázs a Mollinary kinetikus ágyon az izomzat tónusának normalizálására amit a legtöbb esetben gyógymasszőrők végeznek.
  2. Dekompressziós kezelés a Gerincfix dekompressziós ággyal.
  3. Igény szerint Bemer® mágnesterápiás kezelés az erek jobb működése érdekében, ami végső soron az egész szervezet jobbulását eredményezi.

A mai világban bár nagyon össze vagyunk zsúfolva a nagyvárosokban mégis kevés érintés történik meg az emberek között. Elmegyünk egymás mellett és nagyon ritka egy bizalmas kézszorítás vagy egy barátságos ölelés. Jólesik az embereknek a szakképzett masszőr szakavatott kezeinek érintése.

A modern gép precízen elvégzi azt a trakciós, nyújtó, dekompressziós munkát amit az ember sokáig nem tudna fizikai erővel és a kezelő pedig a munkára már csak korlátozottan képes  tartósan vagy kórosan megrövidült izomszövetet valamint a hozzájuk tartozó kötőszöveti hártyát (fasciát) veszi kezelés alá nem csak fizikai hanem bizony bioenergiával is. Mert az érintésnek a cutan communication túl van egy láthatatlan, lelket érintő tulajdonsága is.

Tehát a tudomány és a hagyomány tökéletesen kiegészíti, sőt erősíti is egymást.