Gerincsérv – Így előzzük meg a kialakulását!

Manapság szinte mindenki hallott már a gerincsérvről, vagy találkozott olyannal, aki például a fitnesztermi csoportos órán jelezte, hogy bizonyos mozdulatokat nem végezhet, mert sérves. Mások az emeléstől, komolyabb fizikai erőkifejtéstől óvják magukat  a probléma miatt. Az sem ritka, hogy valaki az irodában egészen más helyzetben vagy egy gyógyászati segédeszközön ülve tölti el a munkaidejét, mert a porckorongjai már a “célvonalnál” vannak. Ezek szerint a gerincsérv még nem jelent azonnali mozgásképtelenséget? Hogyan lehet együtt élni vele? És mitől alakul ki? Ha nem figyelünk oda, hirtelen mi is lesérülhetünk?

A gerincsérv körül sok tévhit kering, de, aki kicsit is belemélyed a témába és vet egy pillantást a gerinc felépítésére, az gyorsan meg fogja érteni a lényeget. Cikkünkkel segítünk megérteni a gerincsérvhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat és ismertetünk olyan természetes kezelési és megelőzési módokat, melyek elérhetőek a GerincFix kínálatában.

Gerincsérv vagy porckorongsérv?

A gerincsérv és a porckorongsérv egy és ugyanaz, csak ki így, ki úgy használja. A helyesebb kifejezés talán a porckorongsérv, mivel ezek a részletek az érintettek a betegség során. Ugyanakkor a porckorongok sérve valóban az egész gerincre kihat. A gerincsérv a modern társadalmunk egyre gyakoribb problémája, mely a tévhitekkel ellentétben nem egyik pillanatról a másikra alakul ki – egy hajolástól, vagy emeléstől, vagy megerőltető fizikai aktivitás után. Bár tény, hogy markáns jelei ezek végzésekor fognak jelentkezni. A porckorongsérv betegség és tünet egyszerre, hiszen ha kialakult a baj, akkor kezelni kell, ugyanakkor jelzése annak, hogy valamit az életmódunkban nagyon nem jól csinálunk.

A mozgásszegény, passzív életmód, a helytelen testtartás és az így kivitelezett mindennapi mozgások, a rengeteg ülőmunka mind-mind növelhetik a gerincsérv kialakulásának kockázatát. Ezektől ugyanis a gerincoszlop elveszti természetes görbületét, túlterhelődik, az egyes területekre nehezedő nyomás irreális, így a gerincet felépítő csigolyák közti porckorongok szépen lassan kiboltosulnak, ami már a sérv előszobája. A helytelen életmód nemcsak a porckorongokat teszi tönkre, a gerinc felépítését tárgyaló cikkünkben részletesen bemutatjuk az ok-okozati összefüggéseket.

Röviden áttekintve, a gerincoszlop rugalmasságát és a mozgás széles spektrumát is lehetővé tévő porckorongok egy rostos külső gyűrűből és egy kocsonyás, puha magból állnak. Amikor elérjük a gerincsérv állapotát, a korong külső része átszakad (korábban csak elvékonyodik), ettől a belső kocsonyás rész kitüremkedik, kilép a tok határából és a gerinccsatornában elérheti a gerincvelőt is, vagy nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököt. Ez okozza az ismert erős fájdalmat és mozgáskorlátozottságot.

Tünetek, melyek jelzik, hogy gerincsérvünk lehet

A gerincsérv a porckorong illetve a csigolya helyétől függően érintheti a nyaki gerincet, a háti- és az ágyéki szakaszt is. Vannak általános tünetei, de lehetnek speciális, adott gerincszakaszra jellemzőek is.

Általános tünetek:

  • szúró, becsípődés jellegű derékfájdalom
  • kisugárzó fájdalom a végtagokba
  • bizsergő érzés
  • zsibbadás
  • izomműködési zavar, az izmok gyengesége
  • sérült reflexek
  • érzetkiesés vagy érzetzavar
  • súlyosabb esetben bénultság, a széklet vagy vizelet ürítésének problémái (műtétet tesz szükségessé)

A nyaki gerinc problémái

A nyaki csigolyák közötti porckorongok az öregedéssel meszesednek és kopnak, de fiatalabb korban a helytelen testtartás miatt is deformálódhatnak. A nyaki gerincsérv tünete lehet nyakfájás vagy vállfájdalom is.

A háti szakasz problémái

Mivel a középső szakasznak elsősorban tartó funkciója van és sokkal kevésbé terheljük, mint a nyaki vagy derékrészt, ezért a középháti gerincsérv ritkább, mint a másik két gerincszakaszé. Általában akkor alakul ki porckorongsérv itt, ha nagyon erős külső hatás éri, például csavaró mozdulat, extrém súly emelése. Ennél a szakasznál tehát igaz, hogy a sérv viszonylag gyorsan is kialakulhat.

A legproblémásabb terület a háti szakasznál a derék régió. Rengetegen panaszkodnak arra, hogy fáj a derekuk, lumbágó, isiász gyötri őket. Ezek akár elvezethetnek a porckorongsérvhez is. A tünetek a deréktáji fájdalmon túl a lábak zsibbadása, gyengesége, vagy akár furcsa érzékvesztés az alsó régiókban.

Az ágyéki gerinc jelzései

A keresztcsonti szakasz összecsontosodott csigolyái is sérülhetnek, a sérv mellett a gerinccsatorna szűkület is gondot okozhat. A tünetek hasonlóak a derékszakaszéval és sokszor külön sem lehet választani a kettőt.

A sugárzó, nyilalló, heves fájdalmak van, hogy hirtelen jelentkeznek majd egy időre eltűnnek. Jellemzően egy “rossz mozdulat” vagy fizikai aktivitás után jelentkeznek. De ez nem azt jelenti, hogy attól alakultak ki egyik napról a másikra. Csupán a végzett mozgás pont a sérv területén hatott, az ideggyök nyomás alá került. A múló fájdalom azonban sajnos nem azt jelzi, hogy a probléma is megszűnt!

A porckorongsérv okai és diagnózisuk

A konkrét ok, ahogy említettük, a porckorong deformálódása, a rostos tok vékonyodása és kiszakadása, majd a kocsonyás mag kitüremkedése. A mögöttes okok viszont az életmódból adódnak és bizonyos mértékben még a lelki érintettség is szóba jöhet, és sajnos a kor előrehaladtával növekedhet az esély a porckorongok deformitására.

Életmód

A gerincsérv kialakulásának, súlyosbodásának elsődleges okai az életmódban keresendőek. És, ha rendbe is tesszük a sérvünket, de nem változtatunk az életmódon, akkor szélmalomharcot vívhatunk.

Az életmódba beletartozik az állandó ülés, a mozgás hiánya, a nem megfelelően kivitelezett mozgások, a helyes testtartás és terhelés ismeretének hiánya, de közvetetten a mértéktelen táplálkozás, az elhízás is a rizikófaktorok között van.

A mozgásszegény és ülésben gazdag hétköznapok kéz a kézben járnak. Az ember teste a mozgásra lett kitalálva. Nem csoda, hogy teli vagyunk mozgásszervi panaszokkal, amikor nemhogy nem mászunk fára, nem ugrunk át akadályokat, nem futunk és sprintelünk, nem függeszkedünk, hanem még a séta is hiányzik a legtöbbek mindennapi repertoárjából. Ezt pedig a test megsínyli és megbosszulja. A mozgás hiányától az izmok alulműködnek és alulfejlettek, a tartás megromlik, a keringés alulműködik, a hormontermelés nem megfelelő, vagyis minden mindennel összefügg. Az egyetlen, aki tehet ez ellen, az mi magunk vagyunk.

Lelki tényezők

Semmi elvontra vagy spirituálisra nem kell gondolnunk itt. Tény, hogy ha érzelmi problémáink vannak, stresszelünk, az a szervezetben egyrészt befolyásolja a hormontermelést, másrészt valósággal megbénulunk a tépelődésben, lemerevednek az izmaink, beáll a nyakunk, hátunk, sőt, akár a tartásunk is megváltozhat a lelki terhek súlya alatt. A prevencióhoz tehát hozzátartozik az is, hogy ne csak testileg, hanem mentálisan és lelkileg is odafigyeljünk magunkra.

Idősödő porckorongok

A rostos tok kopása a porckorong természetes öregedési folyamata. Már a 20-as éveinktől megkezdődhet és a helytelen életmód csak tetézi és gyorsítja. A kopás azt jelenti, hogy a porckorong kocsonyás, gumiszerű belső része elkezd kiszáradni, ezzel együtt rugalmatlanná válik. A dehidratáltság és kopás miatt a külső hatásokkal szemben is sokkal sérülékenyebb lesz, kevésbé bírja a terhelést, nem csillapítja a fentről ható erőket, nyomóhatásra kilapult marad, majd kiboltosul valamilyen irányba, végül pedig kiszakad. A megelőznek itt is óriási szerep jut, erről lentebb írunk.

Hogyan diagnosztizálják a gerincsérvet?

A porckorongsérv diagnosztizálásához természetesen arra van szükség, hogy elmenjünk szakorvoshoz. A reumatológus, ortopéd sebész vagy idegsebész részletesen kikérdezi a beteget, anamnézist vesz fel, tapintásos vizsgálatokat végez, gyakorlatokat hajtat végre, kérhet röntgent, de ezek még egyértelműen nem diagnosztizálják a sérvet.

Ahhoz, hogy biztos legyen a diagnózis, részletes és modern képalkotó vizsgálatra, MRI-re, vagy CT-re van szükség. Az MRI segítségével könnyedén láthatóak az egymástól eltávolodott porckorongok, melyek jelzik a gerincsérvet.

A hagyományos röntgenvizsgálat alkalmas gerinctumorok, instabilitások, veleszületett rendellenességek feltérképezésére. (Műtétet megelőzően mindenképpen javasolt az MRI és a röntgen együttes alkalmazása.)

Ha felállították a diagnózist, akkor kezdődhet meg a terápia, ami az esetek kevesebb, mint 10 százalékában (pl.kiszakadt gerincsérvnél) jelent csak műtéti kezelést, az esetek többségében gyógytornával, életmódváltással, a gerinc terápiás eljárásaival a porckorongsérv konzerválható, visszafordítható.

Mit tehetünk, ha kialakult gerincsérvünk van?

Ha kialakulóban lévő gerincsérvünk van, vagy még csak kiboltosulás figyelhető meg a porckorongnál, akkor a konzervatív kezelések javasoltak, ahogy a megelőzésre is. A gerincsérvvel járó erős hátfájdalmakat először csillapítani kell (pl.nem szteroid tartalmú gyógyszerekkel), meg kell szüntetni a porckorong és az ideggyökök nyomás alatti terhelését, a korongok rehidratálását is elő kell segíteni.

A kezelések között az orvos javaslatainak megfelelően helyet kaphat a gyógytorna, a gerincnyújtó terápiák, a tartáskorrekció, a manuálterápia, az akupunktúra, kineziológiai tapaszok felhelyezése, melyekkel az izombalansz visszaállítható, a porckorongok fellélegezhetnek, az idegek nyomása megszűnik, és a mikrokeringés is helyreáll a szövetekben.

A porckorongsérv megelőzésének módjai

Az említett terápiák mellett a mozgásnak kiemelt szerepe van a gerincsérv megelőzésében. A mélyhátizmok megedzése, a gerinc tartóizmainak erősítése, mozgatása és a helyes testtartás begyakorlása csökkenti majd megszünteti a gerincre nehezedő, nem megfelelő terhelést.

A GerincFix kínálatában is több olyan természetes megoldás létezik, amelyekkel a gerincoszlopot tehermentesíteni lehet; amikkel vissza adhatjuk az izmoknak a mozgás örömét; melyek megszüntetik a fájdalmat és helyreállítják a porckorongok egészségét.

Ilyen kezelések:

Ha Ön tapasztalt a cikkben említett tüneteket, gyakran fáj a háta, dereka, nehezen mozog, de szeretné visszaállítani gerince egészségét, vagy megelőzni a tárgyalt problémákat, akkor forduljon a GerincFix képzett szakembereihez és kérjen időpontot kezeléseinkre!