Copeman hernia

A Copeman hernia a keresztcsont tájékán jól tapintható babnyi vagy nagyobb mogyorónyi fájdalmas csomók amelyek  a fascia lumbodorsalison tapinthatóak és az izomfascia alatti zsírszövet okozza.

A csomók lényegében a zsírszövet sérve ami kidudorodik az elgyengült bőnyén keresztül. A szalagok közé beszorult kötőszövet időközönként be is gyullad. Szabad szemmel jellemzően nem láthatóak, de újakkal könnyen kitapinthatóak az ágyéki-keresztcsonti tájékon. Meglepően gyakori amit mi is tapasztalunk, a hátfájások kb. 15%-ban fordul elő zsírszövet hernia. Nagyon fájdalmasak tudnak lenni és nemcsak lokálisan, hanem a fájdalom sugározhat a derékvonalban oldalra vagy a lábakba is. Előrehajláskor, megnyomódáskor érzékeny, szoros ruházat, deréköv viselésekor fájdalmas.

Jellemzően szimmetrikusan helyezkednek el a csomók a keresztcsont két oldalán és a kissé túlsúlyos nők illetve az ülő életmódot folytatok körében gyakoribb. Mi viszont 30-40 év közötti átlagos testalkatú férfiak esetében is többször tapasztaljuk. Háromszor akkora az előfordulási aránya a nők körében mint a férfiakéban.

Epi-sacro-iliac lipomának is nevezte Ries Emil orvos. Mivel elsőnek Dr. Ries publikálta ezzel a lipomával kapcsolatos tanulmányokat (1937) magát az elváltozást róla kellett volna elnevezni. Első kutatásai során több mint 1000 beteget vizsgált meg, hogy többet tudjon meg a lipomáról.

Ries Emil szerint nagyon sok hátfájás okozója ez a sunyi betegség az episacroiliacalis lipoma. Vizsgálatai szerint a legtöbb érintett személy 30-50 év közötti volt. Volt akinek viszonylag nagy herniája volt és nem volt fájdalma illetve volt akiknek kisebb zsírsérvük volt és nagy fájdalmakkal küszködtek.

A Ries féle vizsgálati módszer, technika lényege az, hogy asztalra felül a vizsgálandó személy és előrehajol. Ekkor könnyen meg lehet tapintani a csomókat. Finoman el is lehet mozgatni őket. Nem minden derékfájdalom oka zsírcsomó és nem minden zsírcsomó okoz fájdalmat ezért nehezebb eldönteni, hogy mi is okozza pontosan a deréktáji fájdalmat. Ha érintésre, finom nyomásra jobban fáj, illetve még ki is sugárzik lehet következtetni, hogy episacroiliacális lipoma.

Alakja általában hengeres, bab alakú, viszonylag szabályos. Mérete viszont eltérő, a kis borsószemtől a 2-3 centiméter átmérőig szélesen mozog. Lehet 1-1 vagy több csomó is egyik illetve másik oldalon. A bőr a csomó felett eltolható és tapintásra rugalmas-puha de néha keményebbnek is lehet érezni. Lágy fibroma. Általában a csípő-keresztcsont ízülettől 3-5 cm távolságra szimmetrikusan helyezkednek el. Abban az időben, ahogy sokszor ma is injekcióval és műtéttel kezelték az episacroiliacális lipomát.

Copeman és Ackerman később 1944-ben publikáltak egy terjedelmesebb cikket egy orvosi lapban ahol rávilágítottak arra, hogy a hernia a reumás fájdalmakban milyen szerepet játszik, hogyan nyomhatja az idegeket és ereket is. Buborék zsírnak is nevezték a zsírsérvet. Nagyon sok boncolást végeztek ezzel kapcsolatosan illetve a fibrositis okát keresve.

Azt állapították meg, hogy a herniálodást okozhatja a fascia gyengesége ami lehet veleszületett vagy időközben fellépett trauma (pl. autóbaleset).

Sokszor megijednek az emberek, hogy esetleg ezek daganatok, de szerencsére nem.

Meglepően sok ügyfél érkezik hozzánk olyan deréktáji panaszokkal amiknek a hátterében a Copeman hernia áll vagy állhat. Még nekünk masszőröknek is van Copeman herniánk. Egyik fiatal férfi kollégánk is érintett. Nézzük át mit is lehet vele esetleg tenni, mert sokszor sajnos téves elképzelések vannak róluk a kezelhetőséget illetően.

Természetesen nem nekünk masszőröknek a feladata meghozni a diagnózist, a fentebb leírtak csak általános információként szolgálnak.

A munkánk abban áll ebben az esetben, ha nem indokolt a komolyabb orvosi kezelés, esetleg műtét, hogy a Copeman hernia körül finoman óvatosan masszírozunk, kiterjesztve a masszázskezelést a lumbogluteális (fenék és derék) régióra, az alsó végtagokra ha érintettek illetve a hát alsó szakaszára vagy akár az egész hátra. A trigger pontokat is érintjük. A kezelést kiegészíti az enyhe decompresszió is az ágyon valamint a fájdalomcsillapító hatású és oxigénizációt fokozó BEMER mágnesterápiás kezelés.

Vigyázat, a Copeman hernia semmilyen esetben sem tévesztendő össze a discus herniával vagyis a porckorongsérvvel. Az orvosi szakirodalom még az ultrahang kezelést ajánlja a fájdalmak csökkentésére, esetleg az elektromos mikrostimulációt a hernia körül gyenge árammal. Mivel a fájdalmat paraspinális izomgörcsnek  is tulajdonítják ezért lehet sikeres a nyugtató, nyújtó, görcsoldó masszázs vagy ultrahang. A csomókat nem szabad nyomni, legkevésbé sem megkísérelni „visszanyomni”. A kineziológiai tapasz felragasztása is segíthet a fájdalmak mérséklésében.

A konzervatív kezeléseket nagyjából ki is merültek ezen a szinten a Copeman hernia esetében. Ezen felül már csak orvosi beavatkozásokkal lehet segíteni, mint injekciók vagy a műtéti eltávolítás.

Ami közhiedelemben terjed a szakmában és az emberek között is, hogy csontkovácsolással „visszanyomható” a sérv az nem igaz. Nem hatásos a chiropraktika vagy népi nevén a csontkovácsolás ebben az esetben.

Bár több hozzánk járó középkorú hölgynek is megszűntek a fájdalmai illetve volt aki meg mert volna esküdni, hogy a csomók mérete csökkent, mi nem tapasztaltuk a csomók méretének csökkenését, csak a fájdalom megszűnését ami azért nem elhanyagolható tényező az aktív munkaképes lakosság esetében.

A mi célunk az, hogy megelőzésképpen javítsunk a hozzánk ellátogatók fizikai állapotán.

A veleszületett kötőszöveti gyengeséggel senki nem tud mit kezdeni, de az elhízásra, túlsúlyra érdemes odafigyelni mert hajlamosító tényező lehet. Sajnos a hirtelen drasztikus fogyás sem előnyős és kedvezhet a Copeman hernia kialakulásának.

A nagyon erősen megszorított deréköv, nadrágszíj sem tesz jót a deréktáji képletek esetében. Túlsúlyos embereknek (de nem csak nekik) ajánlanánk inkább a hózentróger használatát. Sem a nyirokereket, sem az izmokat, sem az artériás-vénás ereket, sem a belső szerveket nem szorítjuk el vele.

Senki ne hozzon öndiagnózist és tőlünk se várják ezt el, hanem az első út mindig vezessen a szakorvosokhoz akik megállapítják hogy ténylegesen mi is van a háttérben.