Kineziológia: Milyen problémákra nyújt megoldást?

kineziológia

Bizonyára már Ön is találkozott ezzel az izgalmasan csengő kifejezéssel, a kineziológiával, de kevesen tudják, milyen komoly eredmények érhetőek el általa. Ez egy olyan módszer, amely alternatív kezelések segítségével próbálja visszaállítani a test energetikai egyensúlyát. Testi, lelki, szellemi folyamatról van szó, amely nem tekinthető hagyományos orvoslásnak. Lényege, hogy a test izomrendszerét vizsgálva és kezelve beindul annak öngyógyító folyamata.

Mikor alkalmazható ez a technika? Bármilyen stressz okozta problémán lehet változtatni a kezelés során, korosztálytól függetlenül. A teljesség igénye nélkül említhetjük az allergiát, depressziót, kapcsolati problémákat, kisgyermekkori betegségeket, vagy éppen a gyermekvállalás kérdését.

A következőkben betekintést nyújtunk ennek a kivételesen jótékony folyamatnak a hátterébe. Bemutatjuk a céljait, a legismertebb módszereket, valamint a kineziológiai tapasz rendkívüli hatásairól is beszámolunk.

A kineziológia története

A kineziológia célja a testi-lelki egyensúly visszaállítása, mégpedig bizonyos öngyógyító folyamatok elindításával. A módszer lényege az izmok mozgósítása, a stressz feloldása.

Az alapelvek megfogalmazása dr. George Goodheart nevéhez fűződik, aki az 1960-as évektől összetett vizsgálatokat folytatott, a távol keleti orvoslást is felhasználva. Egy izomteszt segítségével vizsgálta az erős-gyenge izompárokat, azok együtthatását, majd ezeket az információkat összegezve kidolgozta a híressé vált kineziológiai módszer lényegét. Ismerősen csenghet még John F. Thie neve is, aki megírta a Gyógyító érintés című alapművet.

Miként működik a kineziológia?

Abból az alapelvből indul ki a technika, hogy ideális esetben egyensúlyban van a szervezet. Ha felborul az egyensúly, jönnek a betegségek, amelyeket legtöbbször valamilyen fajta stresszként definiálunk. A módszer izomtesztelés segítségével megpróbálja megtalálni a gyenge és erős izmokat a szervezetben. Az adott izom visszacsatolása által azonosíthatóak a pontok, ahol egyenetlen az energiaeloszlás. Itt kell a későbbiekben korrigálni a hiányosságokat. A módszer kifejlesztése során a szakemberek sokat merítettek a hagyományos kínai orvoslás elemeiből, a meridiánrendszer elvéből. .

Számtalan módszer és irányzat létezik, amelyek közül a legismertebb a Goodheart által kidolgozott alkalmazott kineziológia. Az úgynevezett ujjmódok módszert is sokan átvették, de említhető a viselkedés kineziológiája is, amely a pszichológiát alkalmazza a gyógyításban. Az ún. One Brain módszerről hallottak talán hazánkban a legtöbben.

A kineziológia hatásai

Összegezve az eddigieket, a kineziológia lényege azonosítani és feloldani azokat a stressz által okozott blokkokat, amelyek feszültséget, egyensúlytalanságot okoznak az ember életében. Egy roppant összetett folyamatról van szó, nem túlzás azt mondani, hogy a blokkolás sokszor sejtmemória szinten található. Izgalmas kérdés, hogy vajon milyen problémákkal érdemes kineziológushoz fordulni, és miként zajlik a folyamat?

Mikor forduljon kineziológushoz?

Bármilyen helyzetben, amikor úgy érzi, valami elakadás van az életében, ez a módszer hatékonyan működhet. Lehet szó testi betegségről, problémás viselkedésről, esetleg megoldhatalannak tűnő élethelyzetről. Konkrétabb példákat hozva beszélhetünk tanulási zavarokról, alvászavarról, párkapcsolati konfliktusokról, meddőségről, vagy bármilyen más stresszhelyzetről, amely mögött lelki ügy állhat.

Ki vezeti a kezelést?

Napjainkban Magyarországon nem végezhet bárki kineziológiai kezeléseket, hiszen a természetgyógyász kineziológus egy jogilag szabályozott, államilag elismert egészségügyi szakma. A vizsgáztatás az Állami Egészségügyi Ellátó Központban zajlik. Amennyiben valaki egészségügyi tevékenységként szeretné gyakorolni a tevékenységet, az ÁNTSZ engedélye is szükséges. Az engedély folyamatos továbbképzésekhez kötött, tehát a tanulás sosem érhet véget. Ha egy mód van rá, érdemes olyan szakembert választani, aki valamely szakmai szervezet tagja a fenti feltételeken kívül.

Hogyan zajlik a kezelés?

Noha nincs két egyforma folyamat, egy általános menet felvázolható. Amennyiben betegségről is szó van, érdemes az első kezelésre az orvosi dokumentációkat is elvinni, hogy a terapeuta áttekintse a gyógyszerek, előzmények listáját.

Egy rövid beszélgetés után az izomteszt, más néven a biofeedback szokott  következni. Ez egy nagyon speciális, gyengéd módszer, ami a gyakori félelmekkel ellentétben teljesen fájdalommentes. A tesztelés során kérdéseket kap a vizsgált személy, miközben a kinyújtott karok izomtónusait figyeli a kezelést végző terapeuta. Az egyes alkalmak, terápiák során ez a vizsgálat megismétlődik, majd korrekciókat fogalmaznak meg az érintettek. A korrekcióra egyebek mellett példa lehet a masszázs, az érzelmi stressz vagy a negatív érzelmek kibeszélése.

A fenti leírásból látható, hogy nem jóslás, nem varázslat, és nem is hagyományos értelemben vett gyógyítás ez a folyamat. Sokkal inkább egy alternatív gyógyászati módszer, amely az érdeklődő öngyógyító mechanizmusait hivatott mozgósítani.

Mikor várható javulás?

A sikeres terápia hossza leginkább a vizsgált személy saját ritmusától és motivációitól függ. Nyitott, a javulást aktívan akaró, együttműködő személyeknél hatékonyabban működik a folyamat. Van, akinél már egyetlen alkalom is eredménnyel jár, bár sokkal jellemzőbb a 3-5 kezelés egy-egy probléma kapcsán. Rendszerint 2-4 hét telik el két időpont közt, de a kineziológus mindenről csak javaslatot tesz. A vizsgált személy dönt a folyamat menetéről, időbeliségéről, hiszen a cél az egyensúly visszanyerése, amelyhez saját ritmusban érdemes haladni. A jó szakember a szabad választást meghagyja a páciensnek.

A legelterjedtebb kineziológiai módszerek Magyarországon

One brain módszer

Integrált, egységes agyműködés módszerének is nevezik, amely egyértelműen a legismertebbnek számít hazánkban. A test, a tudat és a lélek egységes működésére törekszik, a megfogalmazott problémák érzelmi hátterének feltárásán dolgozik ez a módszer. A jelenlegi problémák gyökerét a múltban keresi, mégpedig főként izomteszteléssel. A negatív emlékeket korrekciók által próbálja oldani, hogy az öngyógyító mechanizmus helyreállítsa a vágyott energetikai egyensúlyt. A legkülönbözőbb típusú elakadásoknál alkalmazható.

NEP

Elsősorban az érzelmi ügyek feldolgozásához tökéletes a módszer, hiszen az öt alapérzelemmel dolgozik a folyamat során (neuroemocionális pályákkal). Ezek az érzelmek a következők: harag, félelem, pánik, motiváció és gondoskodás hiánya. A módszer törekszik az érzelmekhez kapcsolódó idegrendszeri útvonalak kiegyensúlyozására, ezáltal stresszmentesítés zajlik, végül a fiziológiai hatás feloldása történik. Alkalmazási terület lehet például az elhúzódó gyász, motiválatlanság, magány, függőség, fóbia, depresszió, félénkség, szorongás.

LEAP

Ez a módszer egy tanulást segítő haladó program, más szóval a kezelés során az agyi pályákra próbálnak hatni, mégpedig bizonyos akupunktúrás pontok speciális érintésével. Az agyi pályák integrálódásával, stresszmentesítésével hosszú távú pozitív eredmények érhetőek el. Tipikus alkalmazási lehetőség a tanulási zavarok megszüntetése, vizsgadrukk csökkentése, a helyesírási, számolási problémák fennállásakor is hasznos lehet. A hosszú távú sikerek fenntartása érdekében meghatározott sorrendben, többször ismétlődő kezelésre van szükség.

Stressz release

Magyarul a stressz lebontás módszerének nevezett folyamat főként stresszoldó technikákat alkalmaz, kiegészítve mindezt izomteszteléssel. A kiinduló elmélet szerint a stressz önmagában véve hasznos dolog, viszont ha túl gyakran, esetleg folyamatosan, nem feltétlenül szükséges alkalmak során is előjön, ártalmassá válik. Ennek kezeléseként szükség van a stressz lebontására. Hasznos módszer lehet kiégés esetén, fóbiákkal szemben, függőségek vonatkozásában, gyakori halogatás fennállásakor, rögzült érzelmekkel kapcsolatban.

Mi köze a kineziológiai tapaszoknak a kineziológiához?

Kineziológiai tapasz

Kineziológiai tapasz

Most, hogy a kineziológiai kezelés számos fajtáját és hátterét áttekintettük, muszáj kitérnünk egy olyan modern gyógyászati segédeszközre is, amelyet kineziológiai tapasz (kinesio tape) néven ismer a világ. Ennek a speciális tapasznak a kifejlesztését dr. Kenzo Kase, japán orvos nevéhez fűzi a szakirodalom. Még az 1970-es években sikerült rájönni a fájdalomcsillapításban és öngyógyításban kifejtett jótékony hatásaira, térhódítása pedig azóta is töretlen.

Hogyan működik a tapasz?

A termék egy kellemes, rugalmas, puha anyagból készül, ezért viselése teljesen fájdalommentes és kényelmes. Számtalan probléma esetén jótékonyan hat, amelyek közül érdemes kiemelni a ficamokat, húzódásokat, végtagfájdalmak kezelését. A szakszerűen felhelyezett tapasz stabilizálja az izmokat, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a gyulladások esélyét, beindítja a mikrokeringést és a nyirokkeringést,  és ami nagyon lényeges, háttérbe szorítja a fájdalomérzetet. A kineziológiai tapasz egy mechanikus szalag, tehát hatóanyag nincs benne. Gyógyitó hatását a szenzoriális receptorok aktiválásának köszönheti, és inkább a rövidebb távú fájdalomcsillapításban és mozgástartomány-növelésben igen hasznos. Remekül enyhíthetőek vele a kellemetlen tünetek, és serkenthető a szervezet öngyógyító folyamata, azonban a probléma gyökerét önmagában nem feltétlenül oldja meg.

A kinesio tape felhelyezése

A tapasz közvetlenül a bőrre kerül, mint említettük, kémiai anyagoktól mentes. Bőrbarát, természetes anyagokból készül, de figyelni kell a szakszerű elhelyezésre. Éppen ezért mindig csak tapasztalt szakember által kerüljön tapasz a testre, senki ne próbálja magát kezelni ilyen módon, hiszen ebből problémák is adódhatnak! A kineziológiai szalagoknál jelentősége van a különböző színeknek is (színterápiás hatás), ami miatt szintén fontos, hogy erre képzett, szakmailag kompetens személy helyezze fel.

A kineziológia és a kinesio tape összefüggése

A kineziológia lényege az öngyógyítás, a tapasz pedig kiválóan kiegészíti az ilyen jellegű, alternatív gyógyászathoz tartozó holisztikus kezeléseket. A szervezet öngyógyító folyamatait és a regenerálódást remekül támogatják a tapaszok, hiszen gyógyszerek nélkül, az izmokra és a páciens állapotára összpontosítva érhető el velük eredmény. A képzett, tapasztalt kineziológusok rendszerint minden szaktudással rendelkeznek, amely elengedhetetlen a tapaszok eredményes alkalmazásához is, de kineziológiai tapasz felhelyezést végeznek masszőrök is vagy gyógytornászok.

Összegezve…

Megállapíthatjuk, a gyakran tapasztalható rohanó munkatempó, az egészségtelen életmód, a sok évig visszatartott, elnyomott frusztrációk és konfliktusok idővel előtörnek. A felsoroltak észrevétlenül is stresszt okoznak a szervezetben. Mindez felhalmozódva esetenként komoly betegségekben nyilvánul meg. Az efféle problémákkal a hagyományos orvoslás mellett az  alternatív gyógyászatnak is nagyszerű eszközei vannak.

A holisztikus, testet-lelket átvizsgáló, komplex módszerekkel a probléma gyökeréig tud hatolni egy szakképzett terapeuta, hogy ezáltal hosszú távra is megszabaduljon az ember a felborult belső egyensúlyt okozó tényezőktől.