Sportolóknak is segít

A sportolók a jobb teljesítmény elérése érdekében fejlesztik a gyorsaságot az állóképességet és az erőt. Egy megfelelően megtervezett és véghezvitt edzésterv esetében nem szoktak vagy legalábbis ritkábban szoktak sérülések létrejönni. Az élet viszont azt mutatja, hogy bizony a profin megtervezett edzéstervek alatt is jönnek létre mikrosérülések, elváltozások az izomzatban, tehát oda kell figyelnünk rá és megfelelően karbantartani. Sajnos a rohanó világunkban a kevés idő miatt már nem marad energia vagy szabad idő az aktív nyújtásokra vagy stratching gyakorlatok kivitelezésére. Sokszor lehet hallani még az első osztályban sportoló focistáktól is, hogy nem igazán nyújtanak, mert nincs rá idő….

Sokszor izomfáradtság alakul ki melynek során a harántcsíkolt vázizomzat folyamatos összehúzódása mellet az izom feszülésének csökkenése következik be és az izom már nem lesz képes a tőle elvárható teljesítmény kifejtésére. Az izomfáradás persze sok tényezőtől függhet. Nem mindegy milyen az izomnak az összetétele, lehetnek anyagcsere eredetű izomfáradások melyek tejsav felszaporodást eredményeznek, lehetnek tápanyaghiányok melyek aztán okozhatnak izomfájdalmakat is, de nem, kor, edzettség, stb. sok minden kiválthatja. Az izomfáradtság is elősegíti az izomgörcsök kialakulását.

Ha romlik az izomzat oxigénfelvevő képessége, szabadgyökök szabadulnak fel akkor szép lassan kialakul egy ördögi kör, kedveznek az állapotok a görcsképződésnek, összességében romlik az izomzat állapota, nyújthatósága és ezen tényezők együttesen a sportoló teljesítményére is jelentős hatással vannak. Ahhoz, hogy ezeket a kedvezőtlen folyamatokat megelőzzük nagyon fontos az izomzat rugalmasságának megtartása az edzés előtt, az edzés közben és természetesen utána is elvégzett izomnyújtó gyakorlatokkal, masszázzsal. A folyamatos és kielégítő folyadék és ellátottság is nagyon lényeges.

Az izomfáradás nemcsak a nagy intenzitású sporttevékenységek esetében alakul ki, hanem a közepes intenzitásúak esetében is. Ha a glikogén raktárak kiürülnek, a vércukor szint csökkenni kezd és ezáltal az izomzat fárad, mikrosérülések kialakulásának kedveznek.  A sportolóknak nagyon fontos a megfelelő tápanyag bevitele de nagyon fontos a rendszeres masszázs is. A rendszeres és szakszerűen végzett masszázs segíti a sportolókat abban, hogy elviseljék a nagy fizikai megterheléseket, leküzdjék a fáradtságot és fokozzák a teljesítményüket.

A masszázskezelések sportolókra jótékony hatásáról kísérleteket is végeztek  ergográff segítségével. Kifárasztottak egy sportolót miközben megfelelő ütemben kellett nyomkodnia egy billentyűt. Egy idő után már nem tudta a billentyűt nyomkodni, de masszázs hatására ismét javult a sportoló teljesítménye. Ami pedig a legérdekesebb a kísérletben, hogy a karjától távol végzett masszázs is segített a billentyűnyomkodó kezén sőt,  a teljes testes masszázs volt a leghatásosabb.

Ez a kísérlet is azt bizonyította, hogy jót tesz a sportoló (és nem sportoló) izomzatának a lokális masszázs, de még jobb a teljes test masszázs reflexes távolhatása függetlenül attól, hogy mely izomcsoportját használja intenzívebben. A masszáz úgy működik mint egy aktív pihenés, hat a fáradt izomzatra és mérsékli vagy teljesen meg is szünteti az izomfáradtságot. A masszázs végén egy relaxáló nyújtás a dekompressziós ágyon csak kiegészíti a masszőr munkáját.