A vízfogyasztás fontossága

 

Nem tudjuk mi sem elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a folyamatos és bőséges tiszta víz fogyasztása. A szervezetünk kb. 2/3-a víz amiből kb. 1/3 rész sejten kívüli és 2/3 rész sejten belüli vízből tevődik össze. A folyadékháztartás egyensúly helyzete létfontosságú, vagyis a leadott vízmennyiség meg kellene feleljen a felvett vízmennyiséggel. Már nagyon csekély kb. 2%-os vízveszteség is jelentős traumákat okoz a szervezetben. Amikor a szomjúságot érezzük már jó ideje dehidratált állapotban van a szervezetünk Tehát ne várjuk meg ezt az állapotot hanem óránként fogyasszunk kb. 2 dl vizet szomjúságérzet nélkül is. Természetesen a vízveszteségünk nagyon sok mindentől függ: nemtől, kortól, évszaktól, levegő páratartalmától, hőmérséklettől, fizikai aktivitástól, egyéni párolgási tényezőktől, széklet állapotától, légzés típusától, táplálkozási szokásoktól, ruházat anyagától és még egy sor egyéni tényezőtől.

A legtöbb élettani folyamathoz vízre van szükségünk, de leghamarabban a porckorongokból, az ízületekből, az agyból majd az izmokból fogy el a víz mennyisége. Többek között ezért is indulnak meg gyorsabban a gerinc illetve ízületek degeneratív megbetegedései, mert a porckorong dehidratálódik, ellapul illetve az ízületekben található ízületi folyadék (synovia) mennyisége csökken és sokkal gyorsabb lesz a porcállomány kopása.

Mobiltelefonos applikációval, íróasztalra kitett ásványvizes palackkal, bármilyen egyéb trükkel figyelmeztetni kell magunkat a vízivásra, ha nem jut eszünkbe magunktól.

Akik hozzánk érkeznek a stúdióba, kezelés előtt és után is meg vannak kínálva egy-egy pohár friss ásványvízzel, hogy sejtszintig pótolva legyen a vízveszteség legalább az együtt töltött idő alatt.

Mi azt gondoljuk, hogy az egyik legfontosabb táplálékunk maga a víz! Fogyasszuk bőséggel a tiszta vizet, a zöldségeket, gyümölcsöket, ezekből készült leveket, teákat, friss limonádékat, de mindet hozzáadott cukor nélkül, hogy felesleges üres kalóriákkal ne terheljük a szervezetünket.