A vÃzfogyasztás fontossága
Nem tudjuk mi sem elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a folyamatos és bÅ‘séges tiszta vÃz fogyasztása. A szervezetünk kb. 2/3-a vÃz amibÅ‘l kb. 1/3 rész sejten kÃvüli és 2/3 rész sejten belüli vÃzbÅ‘l tevÅ‘dik össze. A folyadékháztartás egyensúly helyzete létfontosságú, vagyis a leadott vÃzmennyiség meg kellene feleljen a felvett vÃzmennyiséggel. Már nagyon csekély kb. 2%-os vÃzveszteség is jelentÅ‘s traumákat okoz a szervezetben. Amikor a szomjúságot érezzük már jó ideje dehidratált állapotban van a szervezetünk Tehát ne várjuk meg ezt az állapotot hanem óránként fogyasszunk kb. 2 dl vizet szomjúságérzet nélkül is. Természetesen a vÃzveszteségünk nagyon sok mindentÅ‘l függ: nemtÅ‘l, kortól, évszaktól, levegÅ‘ páratartalmától, hÅ‘mérséklettÅ‘l, fizikai aktivitástól, egyéni párolgási tényezÅ‘ktÅ‘l, széklet állapotától, légzés tÃpusától, táplálkozási szokásoktól, ruházat anyagától és még egy sor egyéni tényezÅ‘tÅ‘l.
A legtöbb élettani folyamathoz vÃzre van szükségünk, de leghamarabban a porckorongokból, az ÃzületekbÅ‘l, az agyból majd az izmokból fogy el a vÃz mennyisége. Többek között ezért is indulnak meg gyorsabban a gerinc illetve Ãzületek degeneratÃv megbetegedései, mert a porckorong dehidratálódik, ellapul illetve az Ãzületekben található Ãzületi folyadék (synovia) mennyisége csökken és sokkal gyorsabb lesz a porcállomány kopása.
Mobiltelefonos applikációval, Ãróasztalra kitett ásványvizes palackkal, bármilyen egyéb trükkel figyelmeztetni kell magunkat a vÃzivásra, ha nem jut eszünkbe magunktól.
Akik hozzánk érkeznek a stúdióba, kezelés elÅ‘tt és után is meg vannak kÃnálva egy-egy pohár friss ásványvÃzzel, hogy sejtszintig pótolva legyen a vÃzveszteség legalább az együtt töltött idÅ‘ alatt.
Mi azt gondoljuk, hogy az egyik legfontosabb táplálékunk maga a vÃz! Fogyasszuk bÅ‘séggel a tiszta vizet, a zöldségeket, gyümölcsöket, ezekbÅ‘l készült leveket, teákat, friss limonádékat, de mindet hozzáadott cukor nélkül, hogy felesleges üres kalóriákkal ne terheljük a szervezetünket.