A gerinc anatómiája

Az emberi gerincoszlopnak két nagyon fontos feladata van, stabilitás és mobilitás. Úgy kell biztosítani a gerincvelőt, a központi idegrendszerünk részét, hogy közben a viszonylag nagy mozgásterjedelem is megmaradjon.

Egy igazán izgalmas kirakós játék a gerincoszlop, a test tengelye, mely egy életen át mint egy életfa ad stabil tartást az egész testünknek.

hajoarboc.jpg (160 KB)

Ellentmondásos szerkezet a gerinc, mert merev és rugalmas is egyben. Egy nagyon precíz mérnöki munka. Ahhoz, hogy kellően kifeszített legyen mint egy hajóárboc, minden szinten izmok és szalagok tömege biztosítja a rögzítést. Ha optimális esetben minden oldalon egyformán vannak „meghúzva” ezek a kötelek, vagyis az izmok harmonikusan dolgoznak akkor megfelelő a test szimmetria tengelye, a gerincoszlop egészségesen dolgozik.

Azon felül, hogy a törzs alátámasztását végzi a gerinc, az idegrendszert is védi. Található benne egy csigolyák által kirakott csatorna (canalis vertebralis) ami a koponya öreglyukánál (foramen magnum) kezdődik és egy rugalmas védő burkot biztosít a gerincvelőnek. Sajnos ahogy az életben semmilyen szerkezet nem tökéletes úgy a gerincoszlop sem az. A „nagy tervező” amikor az embert megtervezte álmában nem gondolta, hogy ennyire el fogjuk hanyagolni a testünket illetve ennyire túlhajszoljuk magunkat, ennyire sokat ülünk és ennyire túlsúlyosak leszünk. A rugalmasság egyik pillére a porckorongok okozhatják a gerincvelői gyökök érintettségét, fájdalmát.

A gerincoszlopnak 4 fontos szakasza van, fentről lefelé haladva:

  • a nyaki (cervicalis) szakasz ahol 7 db majdnem centrálisan elhelyezkedő csigolya található és homorulat (lordozis) figyelhető meg a görbületben;
  • a háti (thoracalis) szakasz, ahol 12 db kicsit hátrább elhelyezkedő csigolya található és domborulat (kifozis) figyelhető meg a görbületben;
  • az ágyéki szakasz ahol 5 db szintén centrálisabban elhelyezkedő csigolya található ismét homorulat (lordozis) görbületben;
  • a keresztcsonti és farkcsonti (sacrococcygealis) szakasz ahol 5 db felnőtt korra összecsontosodott gyerekásó alakú keresztcsont kifele domborodó (kifozis) alakot vesz fel, valamint 3-5 ismét befelé (ventral) hajló csökevényesedett farkcsigolya található.

Gerincoszlop gorbuletei.jpg (142 KB)

A gerincoszlop elölről vagy hátulról nézve egészséges állapotában egyenes, viszont oldalról nézve a fenti görbületekből adódóan egy dupla „S” alakot vesz fel. Ennek a „S” alaknak a szerepe nagyon hasonló a tehergépkocsikban található laprugóhoz, közömbösíti a rezgéseket, mármint a talaj felől érkezőket a járás-futás során, valamint fentről a fej irányából a medence felé ható másik rezgést/nyomást ami a gravitáció miatt alakul ki, meg természetesen a törzs stabilitását, statikáját is biztosítja.

Ez a dupla „S” alak az egyik rezgéscsillapító, a másik pedig a csigolyák közötti porckorongok (discus intervertebralis) lesznek. Nincs az összes csigolya között porckorong, csak a nyaki kettes csigolyától a keresztcsontig. Tehát a fejgyám (atlas) és a koponya között nincs, ott kéttengelyű tojásízület található, továbbá nincs a következő szegmentben az atlas és axis között (egytengelyű fogóízület található) valamint a keresztcsont csigolyái és a farkcsigolyák között. Összesen tehát 23 porckorongunk van míg 33-35 csigolyánk amiből 24 egyedi csigolya, a többi össze van csontosodva többé-kevésbé, valamint 31 pár gerincvelői ideg és ideggyök.

A csigolyák fentről lefelé haladva egyre vaskosabbak mert egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve és többé-kevésbé hasonló a szerkezetük is. Egy tipikus csigolya (vertebra) két nagyobb részből áll: hasi oldal felől a csigolya vaskos teste és hátul a csigolya ívek.

Gerinc csigolyák.png (258 KB)

A csigolya test és az ívek között helyezkedik el a csigolya lyuk (foramen vertebrale) amelyek egymás feletti elhelyezkedése alakítja ki a gerinccsatornát (canalis vertebralis) ahol a gerincvelő foglal helyett.

Lényegében kis képzelő erővel három oszlop alakítja ki a teljes gerincünket. Az egyik vaskosabb oszlopot a csigolyatestek teszik ki a másik kettőt pedig a mögötte lévő egymásnak feszülő kisízületek jobb és bal oldalon. A kisízületek között nincsen porckorong.